Що таке менторство та як це працює в Українській Академії Лідерства?

Колись всесвітньовідомий політик і правозахисник, президент Південно-Африканської республіки, Нельсон Мандела сказав: «Освіта — це найпотужніша зброя, яку ви можете використати, аби змінити світ».

А що як у вашому житті є більш досвідчена та обізнана людина, яка ділиться із вами знаннями та досвідом, допомогає навчатись та зростати?

Менторство або менторинг — це процес взаємодії більш досвідченої в певній сфері людини з менш досвідченою, при якому відбувається передача знань, навичок, вмінь.

Ще в давногрецькій міфології з’являється назва “mentor”. Саме таким було ім’я особи, котрій поручив на виховання свого сина Телемаха Одісей, на час своєї тривалої подорожі. Ментор був мудрим, йому все довіряли, приходили з питаннями, за порадами і допомогою. Він був довіреним радником Одісея. Саме таким чином, від давніх переповідок поняття “mentor” — “наставник” прийшло до наших часів.

Якщо говорити простими словами, то в сучасному світі менторство — це наставництво, але не в чистому вигляді, а в поєднанні з консультуванням, коучингом та навіть психологічною допомогою.

В певні моменти життя ментором для людини можуть бути рідні, більш досвідчені друзі, викладачі, колеги, а іноді навіть і незнайомі люди. Різниця лише в тому, що у взаємодії з ними людина отримує тільки якісь певні сторони менторства, а коли мова йде про взаємодію із досвідченим ментором — той здійснює цю діяльність комплексно та професійно.

Менторство в Українській Академії Лідерства

До складу команди кожного осередку Академії входять менеджер, адміністратор та 4 ментори. У своїй роботі ментори найбільше часу проводять зі студентами Академії. Ментори служать особистим прикладом для студентів та є справжніми носіями цінностей УАЛ. Найголовніше завдання для них — мотивувати студентів до постійного розвитку та самовдосконалення.

Зазвичай це молоді люди віком від 22 до 30 років, які вміють працювати в команді, мають досвід роботи з дітьми чи підлітками, розвинені комунікативні навички, прагнуть до саморозвитку і зростання, ведуть здоровий спосіб життя та є гнучкими до змін.

Менторство не є стандартною роботою, яка передбачає сталий графік та фіксовані вихідні дні. Менторство — це місія, яка вимагає самовіддачі та любові до своєї роботи. На час навчання ментори переїжджають в Академію, аби жити разом зі студентами.

Менторство — це велика можливість нових знань, знайомств та розвитку.

Ментори беруть активну участь в навчально-виховному процесі і власним прикладом мотивують студентів. Це стосується всього: як постійних занять спортом, відвідування класних занять, так і активної участі в мандрівках чи волонтерстві.

Ментори не є вчителями чи викладачами, це радше наставники чи виховники. Вони неначе старші сестри і брати, які допомагають студентам Академії зростати особистісно і суспільно. Результат роботи ментора вимірюється, в першу чергу, рівнем якісних змін у розвитку студентів. Саме тому основну частину свого часу ментори проводять безпосередньо зі студентами. Вони організовують персональні бесіди з кожним студентом, які допомагають студентові поставити цілі та розставити пріоритети на час навчання в Академії, а ментору — краще зрозуміти емоційно-психологічний стан студента та попередити кризові явища. Ментори проводять щотижневі рефлексії з групами, а також великі аналізи-обговорення мандрівок, реалізованих проектів, значних подій тощо.

В Українській Академії Лідерства кожен ментор має також функціональні обов’язки, певну ділянку за яку він відповідає. Серед напрямків: навчальна програма, комунікації, волонтерство та мандрівки.

Кожен ментор залучає студентів до своєї роботи. Тому протягом року в Академії функціонують міністерства або департаменти з кожної галузі, де студенти опановують певні навички під керівництвом ментора. Вони можуть наповнювати сторінки у соцмережах, знаходити цікаві лекції, допомагати у створенні програми мандрівки.

Протягом року ментори проходять курси професійних тренінгів, які допомагають їм у роботі з юнацтвом. Це психологічні, педагогічні, організаційні воркшопи тощо. Крім того, ментори займаються постійним саморозвитком і багато читають.

Відбір студентів Української Академії Лідерства триває.

Якщо ти теж прагнеш розвиватись, мати друга-наставника, який допомагатиме тобі у досягненні бажаного розвитку, заповни анкету на вступ до Української Академії Лідерства!

--

--

Українська Академія Лідерства

💡10-місячна програма особистісного та суспільного розвитку для випускників шкіл. 📢 WE ARE HIRING! Детальніше тут: http://bit.ly/2mjXWEw