Γραφειοκρατία #ypeythini_dilosi_nomou_105

Εδώ και αρκετά χρόνια ερχόμαστε συνέχεια απέναντι σε αυτό το βουνό που λέγεται γραφειοκρατία, όχι μόνο στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Το πιο ακραίο και ηλίθιο παράδειγμα είναι το μαγικό χαρτί “Υπεύθυνη Δήλωση του νόμου 105” όπου μπορείς να γράψεις την μεγαλύτερη ηλιθιότητα του κόσμου να βάλεις μια ωραία φαρδιά πλατιά υπογραφή, να πας και σε ένα ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα να σου πιστοποιήσουν την ηλιθιότητα που έγραψες και να την καταθέσεις όπου χρειάζεται.

Πως μπορείς λοιπόν να το λύσεις ηλεκτρονικά αν ήθελες.
Φτιάχνεις ενα απλό domain πχ του στυλ verify.gov.gr .

Κάνεις Login με τα στοιχεία του taxis (το έχουν ήδη το implementation) γράφεις στο επόμενο βήμα ή επιλέγεις απο τα έτοιμα κείμενα τι θες να κάνεις , βάζεις το ΑΦΜ του δεύτερου ανθρώπου αν θες πχ να αναθέσεις μια δουλεία σε κάποιον άλλο, και μετά βγάζεις έτοιμο με ενα QR code θες; Barcode θες; σκέτο κωδικό θες ώστε να μπορείς κάποιος να δει το validity. Σε περίπτωση που υπάρχει δεύτερος άνθρωπος του βγαίνει στο taxis confirmation για το request (υπάρχει ήδη το implementation για τις μισθώσεις νομίζω) κάνει απλά accept.

Τόσο απλά.

Βέβαια εδώ έχουν κάνει στο ermis.gov.gr το εξής τέλειο. Για να πάρεις ηλεκτρονικά τις πιο πολλές υπηρεσίες , πρέπει να επιλέξω και καλά ΚΕΠ που έχει Scanner για να μου το στείλει. Καταρχάς ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΙΟ ΚΕΠ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ SCAN. ΑΠΛΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ.

Όπως και να έχει το όλο νόημα είναι να βρούμε πως η τεχνολογία θα μας κάνει πιο ευέλικτους και πιο αποδοτικούς όπως παράδειγμα το κάνει ήδη η Εσθονία (https://e-estonia.com/).

    Dimitris Moutsatsos

    Written by

    developer and weirdo