🇸🇪 İsveç’teki yazılım pozisyonları için mülakat süreçleri nasıl ilerliyor?

Uğurcan Laçin
3 min readSep 23, 2021

--

Photo by Jan Židlický from Pexels

Hem Java Backend Developer pozisyonu için teknik mülakatlar yapan hem de mülakatlara girmiş biri olarak deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Her şirketin mülakatı farklı olmakla birlikte genel bir yapı görebiliyorsunuz.

Şu 4 madde üzerinden süreci inceleyelim. Bu süreçlerin hepsinden ya da birkaçından geçebilirsiniz.

  • Recruiter interview
  • Logic Test
  • Technical interview
  • Manager interview

Recruiter interview

Recruiter, pozisyon için teknik bilginizin iyi bir eşleme olup olmadığına karar verir. Görüşmeye davet edildiyseniz eşleşme olduğu düşünülüyor demektir. Bu aşamada değerlendirilmeniz için profilinize uygun ilanlara başvurmanız şansınızı arttıracaktır. Java deneyimi isteyen bir ilana .Net profiliyle başvurulunca maalesef her şirket şans vermiyor. Ayrıca pozisyonda istenen nitelikleri CV’nizde öne çıkarabilirsiniz.

Görüşme genelde sohbet havasında olur. Motivasyonunuz, enerjiniz, iletişim becerileriniz değerlendirilir. Recruiter ile görüşürken güler yüzlü, enerjisi yüksek olmaya özen göstermek önemli. Pozisyona değer verdiğinizi göstermeye çalışın.

Ne iş olduğu önemli değil, ben parama bakarım gibi söylemler hoş karşılanmayabiliyor. Sadece yurtdışına çıkmak istiyorum demek yerine şu şu nedenlerden dolayı İsveç’e gelmek istiyorum demek altı dolu karar verdiğinizi gösterir.

Logic Test

Şirketler bu aşamaya logic test veya IQ testi diyebiliyor. Teknik mülakat öncesi bir ön eleme niteliği taşıyor. Şu ana kadar bu aşama için şahsen hiç hazırlık yapmadım. Ama endişeliyseniz kafanızda bir şey şekillenmesi icin şuradaki sorulara göz atabilirsiniz.

https://www.indeed.com/career-advice/interviewing/logial-questions-for-interview

Technical Interview

Background check: Bu aşamayı İsveç’ten bağımsız olarak hangi mülakata girerseniz girin her yerde görebilirsiniz. Basitçe daha önceki deneyimlerinizin dinlendiği aşamadır. Buradaki detayları daha sonra başka bir yazıda anlatacağım.

4 tip teknik mülakat süreci deneyimledim. Şirketler bu maddelerden sadece birini de sorabiliyor, birkaçını birleştirip de sorabiliyor. Hazırlanırken hepsini göz önünde bulundurmak lazım. Süreçler şöyle;

  1. Görüşme öncesi bir assignment verilir. Daha sonra toplantıda mülakatı yapan yazılımcılarla beraber incelersiniz. Neyi neden yaptığınızı, nasıl yapsanız daha iyi olurdu gibi sorulara cevap verirsiniz.
  2. Görüşme esnasında system design yapmanız icin bir problem verilir. Yaptığınız tasarımı nedenleriyle birlikte açıklayabilmeniz beklenir. Bu aşamada zorlanmamak icin aşağıdaki kaynaktan çalışabilirsiniz. Kaynak: https://github.com/donnemartin/system-design-primer
  3. Testleri olan ama hatalı, syntax ve semantic sorunları olan bir kodu beraber anlayıp, sesli bir sekilde çözüp, çalışır hale getirip, en son feature geliştirdiğiniz live coding tadında bir görüşme.
  4. Temel veri yapılarının ve Big O notasyonu bilginizin ölçüldüğü görüşmeler. Temel veri yapılarını ve nasıl çalıştıklarını bilmek, Big O notasyonunu bilip gerektiğinde iyileştirme yapabilmek mülakatlarda her zaman artı değer katıyor. Deneyimlerime göre bu tür sorular Google mülakatı seviyesinden ziyade daha çok sözlü veya basit-orta seviye kod üzerinden geliyor.

Manager interview

Manager seviyesi daha çok sorumluluk bilincini görmek istiyor. Liderlik karakterinin olması, sorunlar karşısında inisiyatif alan bir karaktere sahip olmak artı puan kazandırıyor. Gördüğüm kadarıyla müdürler daha çok sırtını dayayabileceği, görev verilince kontrol etmek zorunda olmadığı adaylara sıcak bakıyor.

Adayın şirketin iş alanını önemsemesi isteniyor. İşin ne olduğu önemli değil ben işimi yaparım ifadesi hoş karşılanmayabiliyor. Sonuçta şirketin iş alanını önemsemek, ürüne karşı aidiyet hissetmeyi de beraberinde getiriyor.

Bu içeriği hazırlarken kullandığım mind mapping şemasını da inceleyebilirsiniz.

Bu yazıdaki gibi daha fazla içerik görmek istiyorsanız aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

🇸🇪 10 başlıkta İsveç’te yazılım geliştirici olmak ve yaşam

Aşağıdaki kanallardan bana ulaşabilirsiniz.
Twitter: https://twitter.com/ugurcanlacin
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ugurcanlacin/
Email: ugurcanlacin@gmail.com
Instagram: https://www.instagram.com/ugurcanlacin/

--

--