Jedi zdravo — rasti zdravo

Kreativni načini za poboljšanje kvaliteta ishrane u vrtićima i promociju zdravih stilova života među djecom.

U našem vrtiću Montessori Kindergarten u Banja Luci veliki akcenat stavljamo na usvajanje zdravih stilova života. Kroz aktivnosti praktičnogživota, djeca imaju priliku da nauče određene vještine koje im pomažu da samostalno mogu da ih upotrijebe u svakodnevnom životu. Tu oni uče sipanje u čašu iz bokala, držanje kašike, kutlače, cijeđenje limuna, prosijavanje brašna, rezanje banana, jabuke, guljenje povrća, postavljanje stola, posluživanje hrane, dijeljenje hrane i pića, ali i održavanje higijene, briga o tijelu i duhu.

U dvorištu vrtića smo zajedno sa djecom organizovali jednu veliku baštu u kojoj su djeca zasadila svoje povrće, koje su zalijevali, okopavali, brinuli se o njemu, a onda ga i ubrali, oprali, pripremili sami salatu i u slast je pojeli (inače djeca vrlo teško prihvataju da jedu svježe povrće i neko povrće npr.grašak, špinat, zelenu salatu). Uz baštu su svi sa u živanjem jeli i oduševljeno iščekivali kada će da uberu paradajz, grašak, mrkvicu oostalo.

Uz njihov kontakt sa prirodom uče da cijene i vrijednuju i hranu.

Za vrijeme ručka, djeca se uče da samostalno sipaju hranu sebi i svojim drugarima, ali i da ručak dožive kao najzanimljiviji dio dana, kada sva njihova samostalna prethodna igra i učenje ima svrhu i primjenu. Uspjeli smo da doživimo da djeca jedni druge podstiču da kvalitetno jedu.

Jelovnik je zasnovan na balansu svježih i obrađenih namirnica, gdje se veliki akcenat stavlja na uvođenju zdravih namirnica (proso, chia sjemenke, avocado, svježe voće, svježe povrće, kozije mlijeko itd.) na način prihvatljiv djeci, a da se pri tome ne narušavaju njihova hranidbena svojstva (minimalno termičke obrade i nimalo pojačivača okusan pr. vegete i sl.).

Gotovo svakodnevno se djeca uključuju u pravo kuhanje ili pripremu užine (sjeckanje voća, pravljenje salate, rolanje paste, pravljenje peciva, kolačića, limunade, hladno cijeđenog soka…)

Uz redovne sedmične vježbe joge za djecu, te sportskih sadržaja djeca usvajaju značaj zdravih životnih navika.

#NasePriceZaNajboljeVrtice #zaSvakoDijete #ZaPravedanSvijet #KvalitetnoObrazovanje #UnicefBiH