Kreativne radionice, humanitarne akcije i aktivnosti za roditelje

Uspješna priča vrtića osnovanog privatnim sredstvima

PU Sreća s radom je započela 4.2.2013. Ideja vlasnice i direktorice Dijane Šormaz bila je da se u okviru PU organizuje isključivo trosatni boravak mališana ali je već nakon tri mjeseca Sreća postala vrtić sa cjelodnevnim boravkom. Već prvog mjeseca rada upisano je 20 mališana s kojima su radila dva diplomirana vaspitača predškolske djece.

U veselom i podsticajnom prostoru, počelo se dešavati čudo. Kreativne radionice razvijale su kod djece finu motoriku, boravak u društvu vršnjaka uticao je na njihovu socijalizaciju a pažljivo isplanirane aktivnosti su kroz pjesme, priče, razgovore, ilustracije, video i audio prikaze i druge aktivnosti budile radost i interes djece za prirodne i društvene pojave, matematičke i jezičke pojmove, klasičnu, modernu i etno muziku, likovno i scensko izražavanje, strane jezike, ljubav prema drugim ljudima, djeci ometenoj u razvoju i siromašnima.

Već prvih mjeseci rada organizovali smo humanitarne akcije i brojne druge aktivnosti (dani zdravlja, dani sladoleda, kupanje u bazenu, pravljenje zimnice, kolača, hljeba, osmomartovske radionice dekupaža za mame, odlasci na izlet, u pozorište i organizovanje priredbi za roditelje). Svakoga dana interes za upis bio je sve veći jer su djeca u Sreći bila rećna. Pjevali su, plesali, učili, proslavljali rođendane i željeli ostati što duže u vrtiću. Roditelji su bili prezadovoljni napredovanjem djece, pa je po njihovom zahtjevu već početkom ljeta 2013. organizovan cjelodnevni boravak sa spavanjem i ručkom. Ubrzo, prostor nam je postao mali pa smo se krajem 2013. proširili na još jednu etažu privatne zakupljene kuće, uveli kuhinju i zaposlili dva nova vaspitača. Zadržali smo isti način rada a interes za upis i broj djece iz dana u dan je rastao.

Poslije tri proširenja na tri nove etaže kuće, ove radne godine (2016/2017) u Sreću je upisano rekordnih 130 mališana na cjelodnevni boravak, te na poludnevni i trosatni boravak a svakodnevno dobijamo nove zahtjeve za upis djece. Kolektiv Sreće proširio se na 20 članova koje čine direktorica, diplomirane vaspitačice predškolske djece, diplomirana učiteljica razredne nastave zatim stručna saradnica pedagogica i medicinska sestra, računovođa, dvije kuharice, pomoćna kuharica i spremačica.

Vaspitno-obrazovni rad odvija se na oko 500m2, u terminu od 7h do 20h, svakog radnog dana, u dvije smjene, u 2 jasličke i 4 vrtićke grupe a organizovan je i produženi boravak za nekoliko mališana koji su učenici prvog razreda. Srećini vaspitači nastavljaju sa školovanjem na master studijima, posjećuju različite seminare te zajedno s direktoricom prave planove i rješavaju tekuću problematiku. Svi imaju redovne plate, veliku slobodu u radu i povremene podsticaje u vidu poklon putovanja.

Svi zaposleni su u ustanovi od početka rada, veoma su posvećeni, vole djecu i posao koji rade, marljivi su i odgovorni a s roditeljima djece imaju divnu saradnju i njihovo puno povjerenje. Mali polaznici Sreće poznati su u Banjaluci po brojnim nastupima na televiziji, na festivalima, sajmovima, spotovima, po učešću na velikim priredbama, humanitarnim koncertima, promocijama knjiga, odlascima na plivanje, učenju engleskog i italijanskog jezika i kapuere, folklora, gimnastici u vrtiću, poludnevnim i cjelodnevnim izletima u prirodu te posjetama različitim institucijama, kulturnim i obrazovnim, glumačkim udruženjima, zanatskim i uslužnim radnjama.

Osmišljene su i aktivnosti koje uključuju i roditelje a najvažnije su osmomartovske radionice za mame i djecu, Tatijada (sportsko takmičenje očeva i djece) Festival čokolade, Maskenbal i slično. Vrtić je dobio sjajne ocjene nadzornih organa iz Republičkog pedagoškog zavoda RS i Ministarstva prosvjete, zatim od profesora sa Odsjeka za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a naš rad prate i hvale mediji i mnogi vaspitači zaposleni u javnim i privatnim vrtićima.

Roditelji Srećine djece čine zajednicu o 250 ljudi i uključeni su u sve detalje rada vrtića putem web i FB stranice te zatvorene FB grupe, u kojoj svakodnevno od diretorice i vaspitača dobijaju obavještenja o aktivnostima, ishrani, planovima za naredni period, kao i fotografije i video snimke nastale tokom boravka djece u vrtiću. Roditelji imaju slobodu da djecu dovode i odvode tokom dana u različitim terminima,u skladu sa svojim potrebama, što mnogo znači onima koji rade u smjenama. Oni roditelji koji imaju zanimljive profesije organizuju posjete djece (profesori muzike, slikari, TV organizatori, glumci).

U toku dana u Sreći se služe četiri obroka (prvi i drugi doručak, ručak i večernja užina) koji se pripremaju isključivo u vrtićkoj kuhinji i služe u postranoj trpezariji sa 70 mjesta. Svake sedmice formira se novi jelovnik, koji nudi zdrave, ukusne i maštovite obroke sastavljene isključivo od zdravih namirnica (mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, voće i povrće, meso, integralna tjestenina i sl.) Djeca odlično jedu i napreduju i s te strane svakodnevno dobijamo pohvale za rad. Svake godine imamo priliku da brinemo i o nekoliko mališana koji imaju neku vrstu razvojnog poremećaja ili alergije. Imamo mnogo razumijevanja za njih, sarađujemo s roditeljima, nudimo im pomoć i podršku i na različite načine utičemo da dijete osjeti napredak, toplinu i ljubav.

Vrtić Sreća je osnovan privatnim sredstvima osnivača, a razvio se i proširio zahvaljujući preporukama korisnika a ne reklami bilo koje vrste. U dosadšnjem radu PU Sreća nikada nije dobila nikakvu novčanu niti materijalnu pomoć lokalne zajednice, ministarstva, niti bilo kakvog sponzora, kao ni subvenciju. Svojim svijetlim primjerom pokazujemo da se i u BiH može razviti samostalan i samoodrživ posao ako se radi kvalitetno s ljubavlju, posvećeno, ako se rad zasniva na dobrim idejama i namjerama i ako novac nije prvi i jedini motiv.

#NasePriceZaNajboljeVrtice #zaSvakoDijete #ZaPravedanSvijet #KvalitetnoObrazovanje #UnicefBiH