De avond van upday

Dit is het belangrijkste nieuws van vandaag

Woensdag 17 mei 2017

I n Den Haag debatteerde de Tweede Kamer vandaag over de mislukte formatiepoging en het vervolg. In de Amerikaanse staat Kansas kwam vandaag Amerika’s bekendste veroordeelde klokkenluider Chelsea Manning vrij. In Frankrijk maakte de nieuwbakker premier Macron zijn kabinet bekend. In De Bilt tikte de thermometer de 28 graden aan!🌞

En in Amsterdam maakte de redactie van upday vandaag weer een ‘Op de dag van vandaag’, onder meer over de moord op Willem Endstra in 2004.

Geen nieuwe formatiepoging VVD, CDA, D66 en GroenLinks:

N a het mislukken van de formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks debatteerde de Tweede Kamer vandaag over het vervolg van de formatie van een kabinet. VVD-leider Mark Rutte zei dat het verschil met GroenLinks te groot is om samen in een coalitie te zitten. Een nieuwe poging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is uitgesloten. De VVD-leider wil desondanks een kabinet van vier partijen dat een meerderheid heeft in zowel Eerste als Tweede Kamer. VVD, CDA en D66 moeten in elk geval deelnemen, vindt Rutte, met SP, PvdA of ChristenUnie als vierde partij. De Tweede Kamer wees Edith Schippers opnieuw aan als informateur.

Klokkenluider Chelsea Manning vrij:

I n het Amerikaanse Kansas, kwam vandaag Chelsea Manning vrij. Klokkenluider Manning (geboren als Bradley) werd in 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel voor het lekken van geheime overheidsinformatie aan de onthullingswebsite WikiLeaks. Manning zat toen al drie jaar vast. Drie dagen voor het eind van zijn presidentschap maakte Barack Obama bekend dat Manning na zeven jaar gevangenschap naar huis mag.

Meldingen misbruik bij FC Eindhoven en Sparta:

Bij de voetbalclubs FC Eindhoven en Sparta hebben zich twee slachtoffers gemeld die zeggen te zijn misbruikt op de club in respectievelijk de jaren zeventig en negentig. Bij Sparta is de vermoedelijke dader, die nog actief is bij de club, op non-actief gesteld.

Koning Willem-Alexander is co-piloot bij KLM:

Koning Willem-Alexander was de afgelopen 21 jaar ‘gastvlieger’ bij KLM. Dat betekent dat hij twee keer per maand als co-piloot in de cockpit zat voor KLM Cityhopper, zegt hij in een interview met De Telegraaf. De koning laat zich nu omscholen om de Boeing 737 te mogen besturen.

Verder in het nieuws:

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar lennaert@upday.com of stuur een bericht via Twitter.

Like what you read? Give The upday team a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.