Op de dag van vandaag

We gaan terug naar het jaar…

Het is vandaag 17 mei: de dag dat Adolphe Sax octrooi aanvraagt op de saxofoon (1846), de dag dat het eerste verkeersvliegtuig landt op Schiphol (1920), de dag dat in Den Bosch de eerste officiële glasbak van Nederland wordt geplaatst (1978), de dag dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapt (1990) en de dag dat SC Heerenveen de eerste prijs in de geschiedenis van de club wint door in de finale van de KNVB-beker FC Twente te verslaan (2009).

Koningin Máxima is vandaag jarig, ze wordt 46 jaar. Ook Wim de Bie (78), ‘Rijdende Rechter’ Frank Visser (66), acteur Bob Saget (61) en cabaretière Martine Sandifort (47) vieren hun verjaardag.

Vandaag exact vijf jaar geleden overleed de Amerikaanse zangeres Donna Summer op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Summer beweerde de longkanker te hebben opgelopen door het inhaleren van giftige deeltjes tijdens de aanslagen op 11 september 2001.

Dit gebeurde er in het verleden nog meer op 17 mei:

Op 17 mei 2004 wordt in Massachusetts als eerste van de Verenigde Staten het homohuwelijk toegestaan. In 1996 steunt nog slechts 25 procent van de Amerikaanse bevolking legalisering van het homohuwelijk. In het begin van de 21ste eeuw nemen veel staten zelfs een verbod op het homohuwelijk in hun grondwet op. Na een lange reeks aan rechtszaken oordeelt het Hooggerechtshof op 26 juni 2015 dat afzonderlijke staten het homohuwelijk niet mogen verbieden en is een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht in alle staten van Amerika toegestaan.

Op 17 mei 2004 wordt vastgoedmagnaat Willem Endstra voor zijn kantoor aan de chique Apollolaan in Amsterdam vermoord. Justitie verdenkt Endstra van witwaspraktijken, maar de rechtbank spreekt hem op 14 mei 2004 bij gebrek aan bewijs vrij. Een dag later is Endstra te gast in het programma Business Class van Harry Mens. ‘Stille Willem’ verklaart dat justitie hem al veertien jaar volgt, maar dat er nooit iets is gevonden. Willem Holleeder kent hij niet; dat ze samen op een bankje worden gefotografeerd is toeval, aldus Endstra.

Op 17 mei, iets na het middaguur, schiet een man met een rode jas en een blauw petje Endstra vlak bij zijn kantoor in Amsterdam Oud-Zuid van dichtbij door het hoofd. De vermoedelijke dader, een Rus, overlijdt in 2012 in de gevangenis na een hersenbloeding.
 
Later blijkt uit de zogeheten Endstra Tapes dat hij Willem Holleeder wel degelijk kent. Endstra beweert dat hij wordt afgeperst door Holleeder. Endstra zou in vijftien gesprekken tussen maart 2003 en april 2004 hebben verklaard dat Holleeder verantwoordelijk is voor 25 liquidaties, onder meer die op Cor van Hout en Sam Klepper. Maar Willem Endstra wil pas aangifte doen als de politie Willem Holleeder voor moord kan oppakken, in plaats van afpersing. Anders vreest hij dat Holleeder alsnog wraak zal nemen.

Eind januari 2004 besluit Endstra de samenwerking met justitie te verbreken, mogelijk omdat Holleeder lucht heeft gekregen van de geheime gesprekken. Een kleine vier maanden later, op 17 mei 2004, wordt Endstra op klaarlichte dag doodgeschoten. Het is tot op de dag van vandaag de meest besproken moord in de Amsterdamse onderwereld.

Op 17 mei 2013 overlijdt voormalig dictator Jorge Videla op 87-jarige leeftijd in de gevangenis, nadat hij vijf dagen eerder onder de douche is uitgegleden. De generaal leidt een junta die in maart 1976 de macht grijpt in Argentinië. Het militaire regime blijft zeven jaar aan de macht en wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood of verdwijning van dertigduizend dissidenten en andere tegenstanders. Premier Rutte omschrijft het overlijden van Videla in 2013 treffend: “Over de doden niets dan goeds, en verder is er over deze man weinig goeds te melden.”

Reageren? Dat kan via lennaert@upday.com of via Twitter.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.