Nyhetssvepet: Dagens viktigaste nyheter

updays redaktörer ger dig det viktigaste som hänt under dagen, så att du får koll på vad som händer.

Sverigedemokraterna värvar riksdagsledamot från moderaterna

På en presskonferens meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att de värvar den moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow.

Foto: Riksdagen, Getty

Reslow uppgav att han inte pratat med Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och att han borde bytt tidigare. Anledningen till bytet är bland annat hans missnöje med Decemberöverenskommelsen och att han tycker om att Sverigedemokraterna enligt honom har ett tydligt budskap.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra säger i sin kommentar av händelsen att hon vill att Reslow avsäger sig sin riksdagsplats.

Trump bad FBI-chef lägga ner utredning

Enligt uppgifter bad president Donald Trump den, numera sparkade, FBI-chefen James Comey att lägga ner utredningen om Mike Flynns kopplingar till Ryssland.

Foto: Win McNamee/Getty Images

– Michael Flynn är en bra kille, så jag hoppas du kan släppa det, ska Trump ha sagt till Comey.

Flynn var nationell säkerhetsrådgivare, men sparkades även han efter samtal med Rysslands ambassadör i USA.

Vita huset har dementerat uppgifterna, men om det stämmer kan Trump eventuellt ställas inför riksrätt.

Säkerhetshål i Chrome upptäckt

Ett gammalt filformat, Shell Command File, som används för att nå skrivbordet på Windows-datorer kan ställa till det rejält.

Foto: KIMIHIRO HOSHINO/AFP/GettyImages

En forskare har upptäckt att formatet kan användas av hackare — via en bugg i Chrome. Genom säkerhetshålet kan hackers komma åt användares uppgifter till Windows.

Google jobbar med att åtgärda problemet. Det du kan göra själv för att skydda dig är att ändra dina inställningar i Chrome så att du måste godkänna varje nedladdning.

Höjd hotnivå inför nationaldagsfirande

17 maj är vårt kära grannland Norges nationaldag. Men allt är är inte frid, fröjd och nationaldräkter.

Foto: Ragnar Singsaas/Getty Images

Hotnivån för terrordåd i landet har höjts, och för att kunna genomföra årets firande har man ökat säkerheten. Bland annat kommer det synas fler poliser på gatorna och för att hindra lastbilsattacker, liknande de i Nice och Stockholm, har man satt upp hinder.

Den 9 april höjde säkerhetspolisen PST terrorhotnivån och sade då att det är “sannolikt” att Norge kan drabbas av terrordåd.

5,5 miljoner…

… så många brev kan Postnord ha tappat bort.

Postnord har undersökt hur många brev som försvinner, och resultatet är inte särskilt lovande. Enligt skattningar har 0,3 procent av de testbrev som sändes ut förra året inte levererats.

Foto: Getty

Dessa brev, som försetts med spårningsbara transponders, skulle överfört till hela mängden brev motsvara ungefär fem och en halv miljon brev.

PTS, Post- och telestyrelsen, menar att den siffran är ett tak, men att undersökningen pekar på att någon eller några miljoner brev försvunnit.

Postnord säger att fel på testbrevens transponders är orsak till de flesta brev som “försvunnit”.

Like what you read? Give upday for Samsung a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.