Nyhetssvepet: Dagens viktigaste nyheter

updays redaktörer har samlat ihop dagens viktigaste nyheter, så att du får koll på vad som händer.

Sanders rasar mot “döda Obamacare”

Den forne presidentkandidaten Bernie Sanders fördömer att representanthuset röstade för att ta bort Obamacare. Men allt är inte klappat och klart — reformförslaget måste först ta sig igenom senaten innan Donald Trump kan godkänna det. Enligt Sanders kommer tusentals att dö för att vården blir för dyr.

Bernie Sanders kritiserar Trumps beslut om sjukvrådsreformer. Alex Wong/Getty Images

Sanders menar att många amerikaner inte skulle ha råd att betala en sjukvårdsnota om den kom i dag. Samtidigt såg Trump reformen som en seger och tillade att man länge kämpat med att få bort Obamacare.

Flera äggkastningar mot Marine Le Pen

När slutspurten av det franska valet närmar sig ökar också de politiska spänningarna. Protesterna mot högerpopulisten Marine Le Pen har fortsatt de senaste dagarna och vid två tillfällen har demonstranter kastat ägg mot presidentkandidaten. Under hennes besök i Bretagne i nordvästra Frankrike i torsdags möttes hon av äggkastning, och på fredagen upprepade sig scenariot vid Katedralen i Reims.

Marine Le Pen fortsatt i hetfluften inför presidentvalet. Aurelien Meunier/Getty Images

Enligt opinionsundersökningar från Elabe gjord på uppdrag av BFMTV leder mittenkandidaten Emmanuel Macron med 62 procent mot Le Pens 38 procent. Det var främst efter onsdagens debatt, där Le Pen gick till hårt angrepp mot Macron, som opinionsläget förändrades med så breda marginaler.

Säpoflaggad man fick stanna efter miss

Spencer Platt/Getty Images

En man som Säpo klassat som en risk för rikets säkerhet fick trots det permanent uppehållstillstånd. Hur? Migrationsverkets handläggare klickade bort spärren i systemet. Två år efter händelsen ändrar myndigheten sina rutiner. Nu kommer det inte gå att fatta ”positivt beslut” i liknande fall utan att Säpo säger ja.

Historien uppdagades när mannen sökt svenskt medborgarskap kort efter att hans uppehållstillstånd beviljats.

USA testade långdistansmissil

Det är för andra gången på bara en vecka som USA provskjutit en missil, som kan bära atombomber över hela jordklotet. Testet har stött på kritik från fredsorganisationer, som menar att det påverkar en redan eskalerande konflikt med Nordkorea. Kina uppmanar till lugn mellan de båda länderna.

Ringu Chio/AFP/Getty Images

Det var den interkontinentala ballistiska roboten “Minuteman III” som avfyrades från amerikanska militärflygbasen Vandenberg utanför Kaliforniens kust. Missilen har kapacitet nog att transportera upp till tre kärnvapenstridsspetsar.

20 grader…

Så varmt har det varit i delar av landet i dag, under årets hittills varmaste dag. Södra Svealand och västkusten har haft största möjligheterna till fint väder under dagen. Tyvärr väntar en kallfront som kommer svepa över landet de kommande dagarna, vilken kan sänka temperaturen med ner mot 10 grader.

Ben Stansall/AFP/Getty Images