Nyhetssvepet: Dagens viktigaste nyheter

updays redaktörer har samlat ihop dagens viktigaste nyheter, så att du får koll på vad som händer.

Åklagare bekräftar: Tova hittad död

I dag bekräftade kammaråklagaren att den döda person som hittats i området där man genomfört sökningar är försvunna Tova Moberg, 19.

Tova försvann kvällen den 13 maj i Hudiksvallsområdet. 19-åringen efterlystes av polisen under söndagskvällen 14 maj och sent igår kväll gick polisen ut med att man hittat en kropp vid sökområdet.

Tova Moberg, 19, har hittats död. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Getty Images

Tre män i 20-årsåldern har anhållits av polis i samband med försvinnandet av Tova. Männen anhölls misstänkta för människorov. Under dagen har brottsrubriceringen ändrats till mord.

Källor: Trump informerade ryssar

Donald Trump ska ha gett hemligstämplad information till Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov om ett IS-hot. Detta gjorde han under ett möte i Vita huset i veckan, enligt Washington Post.

IS-hotet gäller datoranvändning på flygplan och USA hade inte tillstånd att dela med sig av uppgifterna till Ryssland. Trumps avslöjande kan nu ha hotat samarbetet med källan som kommit med de mycket hemliga uppgifterna från IS.

USA:s president Donald Trump. Foto: Chris Kleponis-Pool/Getty Images

Information från källan med insyn om IS ska ha varit mycket begränsad även inom Trump-administrationen, berättar en amerikansk tjänsteman för Washington Post. På Twitter skriver Donald Trump att det är hans fulla rätt att dela med sig av informationen.

Samma resultat ger olika betyg

I Sveriges kommuner innebär elevernas resultat olika när det är dags för läraren att sätta betyg på eleverna. I SVT:s granskning, kallad “Snällbetygen”, visar det sig att mellan 40 och 50 procent av eleverna får högre betyg än sina provresultat. Detta kan enligt Skolverket innebära att betygen blir orättvisa.

Elever får olika betyg utifrån deras resultat på prov. Foto: Dan Kitwood/Getty Images

I flera kommuner är man noga med att elevernas slutbetyg i genomsnitt ska ligga nära resultaten på nationella proven. Men på Tullinge gymnasium i Botkyrka får till exempel eleverna 25 procent bättre betyg i matte än vad de får på provet.

Närliggande planet kan vara beboelig

Den jordlika planeten Proxima b har visat sig ha ett klimat som gör det möjligt för liv, visar brittiska forskare i en ny studie. Planeten ligger bredvid solens närmaste granne i världsrymden och upptäcktes i fjol.

En planet har upptäckts med förutsättning till liv. Foto: SDO/NASA via Getty Images

Planeten har ungefär lika stor massa som jorden och liknande temperatur. Dock ligger den cirka 40 000 miljarder kilometer bort vilket gör den svår att studera. Men de brittiska forskarna har använt sig av en klimatmodell som gör att de ändå lyckats granska klimatet på Proxima b från jorden.

Mellan 200 och 300 svenskar …

… insjuknar varje år i den fästingburna sjukdomen TBE, skriver Sveriges Radio. Forskare i Örebro håller just nu på att ta fram ett ätligt vaccin mot virussjukdomen som ska vara baserat på växter. Dock kan det dröja tio år innan vaccinet är färdigt att användas.

Forskare i Örebro tar fram TBE-vaccin. Foto: BERTRAND GUAY/AFP/Getty Images
Show your support

Clapping shows how much you appreciated upday for Samsung’s story.