python -yapay zekaya giriş-temel kurulumlar-jupyter notebook ve google Colaboratory kullanımı

Ozgur Urhan
3 min readSep 2, 2020

--

Makine öğrenmesi veya yapay zeka uygulamalarında verileri analiz etmek, verileri işlemek için numpy kütüphanesinden faydalanabiliriz.

numpy kütüphanesi için yazımızda google’ın “Colaboratory” sitesinden faydalanacağız. Google’ın bu hizmeti bize çok faydalar sağlayacaktır. Kendi bilgisayarımızın gerektiğinde 1 milyondan fazla veriyi bazı durumlarda kaldıramayacağı aşikardır.

Fakat numpy kütüphanesini başlangıç olarak bilgisayarımıza kuralım. Fakat biz daha sonraki yazı dizimizde google Colaboratory ile devam edeceğiz.

Bunun için anaconda programını açıyoruz create diyerek numpy isminde bir dosya açıyoruz.

numpy kütüphanesinin içinde pandas kütüphaneside kurulu gelir. Aşağıdaki resimdeki gibi numpy seçiyoruz ve open terminal diyoruz.

Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere dizini numpy olan ekran gelir

bu ekran üzerinde

pip install numpy

komutunu veriyoruz

Burada hatırlatmakta fayda var, anaconda programında “home” kısmına seçtikten sonra , numpy yazan yerde “base root” seçtikten sonra ”jupyter notebook” kurulu olması gerekmektedir. Eğer kurulu değilse siz “launch” kısmına basarak kurmalısınız. Bu konuya sonra değineceğiz.

Tekrar “numpy” seçildikten sonra “jupyter notebook” kurulu olmadığını görebilirsiniz. Bunu install ediniz ve resimde görüldüğü üzere “launch” ifadesini alsın.

Bu aşamadan sonra “launch” simgesine tıklayarak jupyter notebook çalıştırabiliriz.

Bu kısımda bazı kullanıcılarda sorun çıkmaktadır. Bu sorun sizin daha önceden jupyter notebook kurmuş olmanızdan kaynaklanmaktadır. Bunu düzeltmek için bilgisayarda arama kısmına jupyter yazıyoruz ve açılan siyah ekranda bize verilen adresi internet çubuğumuza kopyalıyoruz.

sonrasında karşımıza bu ekranın gelmesi gerekmektedir.

Bu kısımdan new seçerek yeni bir dosya açabiliriz.

Yazının en başında belirttiğimiz gibi veriler milyonlarca data setinde olabilir bu durumda bilgisayarımız yetersiz kalabilmektedir.

Çalışmalarımızı bundan sonra google Colaboratory üzerinden devam edeceğiz. Bunun için google’a aşağıdaki resimde görüldüğü üzere arama yapınız ve ilk gelen siteye gidiniz.

Karşınıza aşağıdaki sayfa gelecektir. Collabe 42 dili desteklemektedir. Yine link çubuğunda görüleceği üzere .ipynb yani “interactive python notebook yani yukarıda bahsettiğimiz jupyter notebook uzantısı olan .ipynb olan tüm özellikleri desteklemekte ve harici diskimiz yerine internet ortamında çalışmamızı sağlamaktadır.

Bir gmail hesabınız olması gerekmektedir. Dosya> yeni not defteri seçeneğini seçerek kod yazacağımız ekran gelir.

Aşağıdaki resimde gösterildiği üzere dosya ismini değiştirebiliriz.

Ekranın sağ üst kısmında bulunan bağlan(veya connect) kısmına tıklıyoruz.

Eğer aşağıdaki resimdeki gibi ram ve disk gözüktü ise sizde google engine back end servislerine bağlanmışsınız demektir.

Bundan sonraki dersimizde numy kütüphanesine giriş yapacağız.

--

--