Kuka? Missä?

Vuosia partiossa vaikuttanut Antti Koistinen, Sipoon Hukat, on tuttu muun muassa entisenä Uudenmaan piirinjohtajana. Raapaisupintaa siitä, mitä hän ajattelee partiosta ja tulevaisuudensuunnitelmista, saat lukemalla Koistisen haastattelun.

Antti Koistinen toimi Säihke-leirin trubaduurina ja nuotiokitarakurssin vetäjänä. Kuva: Mikko Roininen

1. Kuinka kauan olet harrastanut partiota?

Partiossa olen ollut 7-vuotiaasta asti, eli nyt syksyllä tulee täyteen 21 vuotta.

2. Mitä partio merkitsee sinulle?

Partio merkitsee minulle maailman rauhan rakentamista.

3. Mitä partiouraasi on kuulunut?

Partiouraani on kuulunut melkoisesti kaikkea: Olen ollut lippukunnassa vartionjohtaja, laumanjohtaja, tarpoja- ja vaeltajaluotsi, hallituksen sihteeri, sekä lippukunnanjohtaja. Olen sekä Sipoon Hukkien, että Puskapartiolaisten jäsen, ja lisäksi vaikutin hetken avopuolisoni lippukunnassa Haukkavuoren Haltioissa Espoossa.

Piirissä olen ollut hallituksessa viisi vuotta eri tehtävissä: varaministerinä, viestintäministerinä ja lopulta piirinjohtajana. Piirihallituksessa pääsin näkemään ja vaikuttamaan siihen mitä Suomen Partiolaisissa tapahtuu, kun olin kaksi vuotta SP:n partioneuvostossa.

4. Mitä olet tehnyt piirinjohtajan pestisi jälkeen?

Kun pestini hallituksessa oli päättynyt vuoden 2014 jälkeen, yritin pitää sapattia partiosta, mutta se epäonnistui: minua pyydettiin mukaan perustamaan Suomen Partiolaisten metsäryhmää ja lähtemään sen puheenjohtajaksi. Tehtävä oli yksinkertaisesti liian kiinnostava jättääkseni sen välistä! Yhteiskuntasuhteiden puolella keskusjärjestöllä on todella innostavia pestejä, joita suosittelen kaikille vaikuttamistyöstä kiinnostuneille. Lopulta työkiireet ajoivat minut ahtaalle, joten jouduin luopumaan metsäryhmästä vuoden 2016 lopussa.

Säihkeellä olin alaleiritoimiston tiimissä ja lisäksi pidin todella mahtavat ukulele- ja nuotiokitarakurssit, luoden uutta iltanuotioperinnettä piiriin!

5. Mikä on ollut antoisin pestisi?

Antoisin pesti on tietysti ollut toimia Uudenmaan Partiopiirin piirinjohtajana. Uusimaa on ainutlaatuinen piiri monesta eri syystä, joista tärkeimpänä mainittakoon sen maantieteellinen koko, erinomainen piiritoimisto, sekä maan parhaat lippukunnat. Demografia on myös myönteinen: muuttovoittoinen Uusimaa on positiivisissa ongelmissa, kun kaikille maakunnista muuttaville lapsille pääsee perustamaan uusia lippukuntia ja luomaan harrastusmahdollisuuksia. Suosittelen piirinjohtajan pestiä varauksetta!

6. Mistä partiossa opituista taidoista on ollut hyötyä elämässäsi tai työssäsi?

Pääsin nykyiseen työpaikkaani partioansioden kautta: aloitin markkinointiharjoittelijana, ja tehtävänäni oli kirjoittaa muun muassa juttuja ja lehdistötiedotteita, sekä päivittää yrityksemme verkkosivuja — tehtäviä, joita olin muun muassa tehnyt piirileiri Huimalla sekä Pärskeen päätoimittajana. Kirjoitin nämä ansiot reippaasti työhakemukseen, ja muutaman päivän päästä olin työhaastattelussa.

7. Mikä on yksi valinnainen varuste, jota ilman et lähde retkille tai leireille?

Ehdottomasti päähine: saan kesällä herkästi auringonpistoksen ja talvella paljaan pään kautta haihtuu valtavat määrät lämpöä. Lisäksi retkillä ja leireillä ei ole aikaa (eikä muutenkaan tarpeen!) laittautua, joten lakki piilottaa epäsiistit suortuvat.

8. Kerro yksi parhaista partiomuistoistasi.

Keväällä 2016 saimme pitkäaikaisen partioystäväni Ossi Ikosen kanssa kirjoitettua loppuun noin kymmenen vuotta työn alla olleen historiateoksemme sipoolaisesta partiotoiminnasta. Teimme mielestämme merkittäviä havaintoja, kun selvitimme partion juuret Sipoossa sotia edeltävälle ajalle saakka.

Koko kirjantekoprosessi on yksi pitkä partiomuisto, jonka aikana ehti tulla vuosikymmenen verran uutta partiohistoriaa. Julkistustilaisuuteen Sipoon Hukkien kololle oli kokoontunut iso joukko kiinnostuneita, mikä oli erinomainen juttu!

9. Mikä oli parasta Säihkeellä?

Säihkeellä parasta oli nähdä, miten ympyrä sulkeutuu: edellisellä piirileirillä Huimalla 2012 piirin kokouksessa ilmoitin lähteväni ehdolle piirinjohtajaksi ja päätettiin Säihkeen ajankohta, syksyllä 2014 piirihallitus asetti Säihkeen leiritilauksen ja valitsi leirinjohtajat, ja nyt uuden leirin ajankohta on taas lyöty lukkoon.

Niin, ja tietysti Rantakarhun pitsat olivat herkullisia.

10. Entä mitä odotat partiolta tulevaisuudessa?

Odotan taas intoa päästä käärimään hihat! Partiossa on vielä niin paljon tehtävää, mitä tahtoisin vielä toteuttaa! Olisi kivaa päästä kouluttamaan Ko-Gille, toimia koulutusohjaajana piirissä, tai vaikkapa perustaa uusia lippukuntia Uudellemaalle Hautomossa.


Toimittanut Venla Marttila