Δέκα Πράγματα: Seven Nation Army

Μια σατυρική ανασκόπηση της εβδομάδας για τον πρωινό καφέ της Δευτέρας.

1. Η είδηση της εβδομάδας: στα χέρια τραπεζίτη

Η κυβέρνηση της χώρας, εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Δανειστές, κατέληξε σε μια ρηξικέλευθη κίνηση για την αποπληρωμή των δανείων της: ζήτησε καινούργιο δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα. Ναι, καλά διαβάσετε. Η λύση για το υπέρμετρο χρέος λόγω δανεισμού είναι καινούργιο δάνειο. Ιδιοφυές, δεν βρίσκετε;

Ζητήσαμε δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό που παρέχει διευκόλυνση για έργα υποδομής σε αναπτυσσόμενες χώρες. . Είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την υποσαχάρια Αφρική που το πόσιμο νερό θεωρείται πολυτέλεια της ελίτ και ανοίγουν μπουκαλάκι ΑΥΡΑ 500ml για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Επίσης, πρόκειται για έναν θεσμό στον οποίο δεν είχαμε απευθυνθεί μέχρι τώρα. Αναρωτιέστε γιατί; Γιατί πρόκειται για το πιο αδίστακτο όργανο δανεισμού στην παγκόσμια οικονομία. Οι επικριτές του αναφέρουν ότι η World Bank δεν σέβεται την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν σέβεται τίποτα, εν ολίγοις. Είναι τόσο εκνευριστικά ασεβής που θα μπορούσε να τελειώνει κάθε ανακοίνωση της με το “θα σέβεστε”.

Το να δανείζεσαι από την Παγκόσμια Τράπεζα είναι πολύ χειρότερο να δανείζεσαι από το ΔΝΤ. Είναι σαν να παρατάς την μπύρα και να κατεβάζεις ουϊσκάρες για να μην μεθύσεις. Είναι σαν να θες να δεις καλή τηλεόραση και από το “Survivor” να αλλάζεις το κανάλι στο “Κάνε Μου Like” της Αννίτας Πάνια. Είναι σαν να σε έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά ο ιερέας της τοπικής ενορίας και για να λύσεις το θέμα σου πας για εξομολόγηση στον Μητροπολίτη. Γενικά, κάνεις τα πράγματα χειρότερα.

2. Η αντιπολιτευτική είδηση της εβδομάδας: always right

Μιλώντας για Εκκλησία, ο Αντιπρόεδρος της συντηρητικής παράταξης και επίδοξος μίμος φώκιας, Άδωνις Γεωργιάδης, παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικάνικο δίκτυο CNBC.

Λέει εκφράσεις όπως “Is this will make our life better?” , “bad economical diseases” και “some people says”. Θα έλεγε κανείς ότι τα αγγλικά του είναι εχθροί της αριστείας. Η φάση του είναι Lower του Michigan. Η πιο αξιομνημόνευτη ατάκα του, όμως, ήταν η εξής:

If you wanna buy Greece, buy Greece now because it’s cheap

Ας εξετάσουμε το επιχείρημα του έγκριτου τηλεπωλητή βιβλίων με το κιλό. Όταν έρθει ο Κυριάκος στα πράγματα, η οικονομία θα πηγαίνει τόσο καλά που η μετοχή της Ελλάδας στο παγκόσμιο χρηματιστήριο θα πωλείται ακριβά. Θα είμαστε το SnapChat της Μεσογείου ένα πράγμα.

Εν τω μεταξύ:

Δέκα μέρες μετά:

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα κληθεί να επενδύσει στην αξιοπιστία μιας παράταξης που αλλάζει άποψη για ζητήματα στρατηγικής σημασίας πιο εύκολα κι από το πως κερδίζουν ασυλία οι Celebrities στο Survivor.

If you want to buy Greece, don’t.

3. H αστυνομική είδηση της εβδομάδας: taxi driver

Νεκρός βρέθηκε οδηγός ταξί στην Κηφισιά με την αστυνομία να εκτιμά πως δολοφονήθηκε εν ώρα υπηρεσίας από πελάτη που έφερε όπλο. Ανάλογη επίθεση δέχτηκε κι άλλος οδηγός ταξί στην ίδια περιοχή χωρίς να χάσει την ζωή του, αν και βρέθηκε με τρεις σφαίρες σφηνωμένες στο κρανίο του όταν εξετάστηκε στο νοσοκομείο. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για έναν μανιακό δολοφόνο που σκοτώνει μόνο μέλη του συγκεκριμένου κλάδου.

Κι όμως. Ένας serial killer που βγάζει από την μέση μόνο ταρίφες, ένας Dexter για τους μόνιμους παραβάτες του ΚΟΚ.

4. Η σεξιστική είδηση της εβδομάδας: EU rules

Στο Ευρωκοινοβούλιο τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για την ίση αμοιβή αντρών και γυναικών. Οι περισσότερες πλευρές αναζητούν πολιτικές που θα μειώσουν το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Ένας Πολωνός ευρωβουλευτής είχε μια σχετικά πιο διφορούμενη άποψη:

Ω, ναι. Σύμφωνα με τον Μεγάλο Κακό από κάθε b-movie των 80’s, οι γυναίκες πρέπει να πληρώνονται λιγότερο γιατί είναι πιο αδύναμες, πιο μικρόσωμες και πιο χαζές. Η στήλη δεν θα επεισέλθει στην ηλιθιότητα των επιχειρημάτων του. Θα μπορούσε όμως να αντιτάξει αυτό:

Η Angela Merkel, πρωθυπουργός της Γερμανίας και defacto ηγέτης της ΕΕ, στην οποία ανήκει η Πολωνία, είναι…γυναίκα. Μπορεί κάποιος να βάλει τον Πολωνό να επαναλάβει τις θέσεις του μπροστά της;

5. Η σκανδιναβική είδηση της εβδομάδας: καταταχθείτε

Η Σουηδία επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία εφτά χρόνια μετά την κατάργηση της. Μια φιλήσυχη χώρα που είναι γνωστή για συναρμολογούμενα τραπεζάκια και φτηνά κεφτεδάκια, αποφάσισε να αυξήσει ριζικά το επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας της, λόγω εντάσεων με την Ρωσία. Αυτό είναι κάπως τρομακτικό. Είναι σαν να λογοφέρνουν γυμνασιόπαιδα και ο απουσιολόγος της τάξης να βγάζει τα γυαλιά του και να σηκώνει τα μανίκια. Ξέρεις ότι πρόκειται να γίνει μεγάλο μπατιρντί.

Ας ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά για τον τρίτο Παγκόσμιο.

6. Η συνωμοσιολογική είδηση της εβδομάδας: μπετόν αρμέ

Μιλώντας για πόλεμο, η φρίκη συνεχίζεται στην Συρία. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε το εξής:

Αν απορείτε γιατί συνεχίζονται οι αιματηρές εχθροπραξίες στην Συρία, να ένας λόγος: κέρδος. Η στήλη δεν επιθυμεί την ταύτιση με τον Ριζοσπάστη, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατο. Η βιομηχανία όπλων έχει συμφέρον από το να γίνονται πόλεμοι. Η βιομηχανία του τσιμέντου έχει συμφέρον να γίνονται βομβαρδισμοί. Κτίρια γκρεμίζονται και πρέπει να ξαναχτιστούν. Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι η Lafarge και κάνει χρυσές δουλειές, σαν κατάστημα με κλιματιστικά το καλοκαίρι που πανηγυρίζει όταν λιποθυμούν ηλικιωμένοι από τον καύσωνα. Αίσχος.

7. Η αισθηματική είδηση της εβδομάδας: true love

Για να ξεφύγουμε από την μεγαλύτερη ντροπή της ανθρωπότητας εδώ και αιώνες, θα εντρυφήσουμε στο πιο ισχυρό αντίδοτο: την αγάπη.

Αυτό είναι το γράμμα που γράφει μια καρκινοπαθής με λίγες βδομάδες ζωής μπροστά της, για να βρει νέα σύντροφο στο νυν σύζυγο της όταν αυτή πεθάνει. Συγκινητικό, ε; Τον εκθειάζει και εξάρει κάθε πτυχή της προσωπικότητας του, με τέτοιο τρόπο που σε κάνει να βάζεις τα κλάματα. Αυτό σημαίνει αγάπη: να βάζεις το καλό του ανθρώπου σου πάνω από το δικό σου.

Κι εδώ είναι που αρχίζουν οι αμφιβολίες για τον αλτρουϊσμό της συντάκτριας της επιστολής. Αυτό το γράμμα επιτελεί τον ακριβώς αντίθετο σκοπό από αυτόν που ισχυρίζεται πως θέλει να πετύχει. Είναι μια φορά δύσκολο να συγκριθείς με πρώην που πέθανε από καρκίνο. Είναι άπειρες φορές δυσκολότερο να συγκριθείς με πρώην που πέθανε από καρκίνο και είναι υπεράνω μεταθάνατον. Καμία γυναίκα δεν θα θέλει να κάνει σχέση με τον άνδρα που θα αναπολεί τον έρωτα της ζωής του γιατί έδωσε τις ευλογίες της να συνεχίσει την ζωή του. Βασικά, δεν τις έδωσε. Και καλά έκανε, στην τελική. Αφού είναι τόσο ερωτευμένοι, ας μην βρει καινούργια ποτέ. Αυτό είναι έρωτας: να θέλεις τον άλλο δικό σου για πάντα.

8. Η φουτουριστική είδηση της εβδομάδας: killer robot

Η Boston Dynamics είναι μια εταιρεία που κατασκευάζει ανθρωπόμορφα ρομπότ και την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε το τελευταίο της δημιούργημα, το Handle.

Το είδατε; Σηκώνει μεγάλα βάρη, τσουλάει χωρίς να πέφτει ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΣΚΟΥΑΤ. Γιατί κάνει σκουάτ; Πείτε κάποιος μου γρήγορα -σοβαρά, αυτό δεν το κάνουν ούτε τα Transformers.

Είναι τρομακτικό ένα τέτοιο κατασκεύασμα. Είναι ευλύγιστο, ανθεκτικό και μπορεί να μακελέψει νοματαίους σε ντουζίνες ανά δευτερόλεπτο. Tο μόνο που σε καθησυχάζει είναι το γεγονός πως το ελέγχει άνθρωπος. Αν αναπτύξει νοημοσύνη, θα καταλάβει ότι μπορεί να μας κάνει ό,τι θέλει και θα το κάνει. Γρήγορα, αναίμακτα και χωρίς έλεος.

9. Η έρευνα της εβδομάδας: gym freaks

Μιλώντας για όντα χωρίς νοημοσύνη που γυμνάζονται, ορίστε τα ευρήματα μιας σχετικής έρευνας:

Η στήλη έχει παρουσιάσει πολλές έρευνες που στερούνται επιστημονικότητας με αμφιλεγόμενα συμπεράσματα. Αυτή δεν είναι μια τέτοια.

…οι άνδρες φτάνουν σε ένα σημείο όπου είτε είναι πολύ κουρασμένοι για να κάνουν σεξ, είτε απλά πλέον δεν ενδιαφέρονται και πολύ…

Προφανώς. Αν χτυπιέσαι στα βάρη με τις ώρες, πως να μπορέσεις να ερωτοτροπήσεις με την δεσποσύνη σου; Αν και για να περνάς τόσο χρόνο ιδρώνοντας με άρσεις θανάτου, πόσο θες να ερωτοτροπήσεις μαζί της εξ αρχής;

10. Η αυτοερωτική είδηση της εβδομάδας: death note

Τραγικό θάνατο βρήκε άντρας από την Ιαπωνία όταν τον καταπλάκωσε η έξι τόνων συλλογή του από περιοδικά πορνό. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το θύμα έπεσε πάνω στις στοίβες των περιοδικών χωρίς να καταφέρει να βγει από αυτές ή αν τον καταπλάκωσαν και υπέστη ασφυξία.

Ίσως τα ρομπότ να έχουν δίκιο που θα μας εξολοθρεύσουν.

7 μέρες μέχρι την επόμενη Δευτέρα.