Paras kompostikäymälä mökille

Kevään myötä ilmassa on reippaasti tiedusteluja ja kyselyjä kesämökkien käymälöistä. Tiedusteluissa, kuten edellisinäkin vuosina, korostuvat kommentit siitä, miten hankalaa on kompostikäymälöiden vertailu ja valmiiksi pureskellun tiedon saaminen. Perusteltu valinta olisi mukavampi tehdä, jos vain olisi tietoa.

Monen, tai jopa useimpien, käymälöiden nimessä vilahtaa sana ”kompostoiva”. Tosiasiassa ne kuitenkin korkeintaan aloittavat kompostiprosessin. Niistä tyhjennetään puolivalmista ainesta, joka vaatii tyhjennyksen jälkeen vielä vähintään vuoden jälkikompostoinnin. Lisäksi nesteitä pitää melkein kaikissa edelleen käsitellä tai säilöä jollain tavalla.

Markkinoilla on muutamia malleja, jotka ovat tässä suhteessa poikkeuksia. Ne ovat ainoita malleja, joka todella oikeasti käsittelevät käymälä- ja elintarvikejätteet valmiiksi mullaksi sekä esipuhdistavat nesteen. Niin, kuulostaako kummalliselta, eikös ne kaikki ”kompostikäymälät” sitten sitä tee?

Käymälän tyhjennysväli, tyhjennystapa ja kapasiteetti

Parhaiden mökille tarkoitettujen kompostikäymälöiden kapasiteetti riittää noin neljän hengen 2–3 kuukauden käyttöön vuodessa. Lisäaineita tai sähköä ei tarvita.

Näissä kompostikäymälöissä on pyörivä nelilokeroisen säiliön sekä lämpöistuinrengas kansineen. Yhteen lokeroon mahtuu nelihenkisen talouden yhden kesän käymälä- ja keittiöjätteet (n. 90 käyttövuorokautta), joten jätteet ehtivät kompostoitua keskimäärin yli kolme vuotta ennen lokeron tyhjentämistä. Tyhjennät siis käytännössä puhdasta multaa.

Lokeron täytyttyä levitetään pinnalle kevyt multakerros ja pyöräytetään uusi lokero käyttöön. Tämä tapahtuu noin vuoden välein. Neljä lokeroa mahdollistaa riittävän pitkän, luonnollisen kompostoitumisen joten tyhjennettävä kompostimulta voidaan levittää suoraan kasveille. Täydestä lokerosta tulee multaa noin 50 litraa.

Kompostikäymälän rakenne on yksinkertainen ja toimintavarma. Laitteessa ei ole osia, jotka rikkoutuessaan tai tukkeutuessaan estäisivät käymälän käytön. Materiaalina on käytetty pitkäikäistä, kuumasinkityllä teräksellä vahvistettua kierrätettävää polyeteenimuovia sekä ruostumatonta terästä.

Nesteenkäsittely

Suurin osa nesteistä haihtuu ja ylivuotoputkesta ulos tuleva biologisesti esipuhdistunutneste voidaan johtaa pensaikkoon. Erillistä nesteen jälkikäsittelyä ei tarvita! Tämän mahdollistaa kompostikäymälän nerokas, nesteenkäsittelyjärjestelmä. Suodattavan välipohjan läpi neste valuu puhdistustasoon ja haihdutusaltaaseen. Tuuletusputken kautta tapahtuva luonnollinen ilmankierto pitää käymälän hajuttomana — sähköä ei tarvita.

Laitteeseen sisältyy kannessa oleva käsienpesuallas. Mihin muuhun kompostikäymälään voit johtaa käsienpesuvedet? Tämän mökin kompostoivan ulkokäymälän voit sijoittaa vapaasti tontille, sillä käymälä tai siitä mahdollisesti tuleva ylivuotoneste eivät aiheuta hajuhaittaa. Toisaalta sähköttömän laitteen toiminta perustuu pelkästään luonnonvoimiin, joten aurinko ja tuuli ovat sen toiminnalle eduksi.

Vanhin jo kypsynyt komposti on helppo poistaa tavallisella lapiolla ergonomisesti oikein: selkä suorana.

Kompostikäymälöiden hinta

Paras ei ole halvin tässäkään tapauksessa. Jos haluat parhaan kompostikäymälän mökillesi, se maksaa noin puolitoista tonnia ja rahdit päälle. Jos ei ehkä halpaa, niin helppoa se ainakin on! Halvimmat mallit markkinoilla maksavat muutamasata Euroa, mutta niissä tuo nimi ”kompostoiva” toteutuu vain myyntipuheissa ja -esitteissä

Lisätietoja: — kuivakäymälä

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Valence Robert’s story.