Oeverloos nadenken is niet gelijk aan ‘er aan werken’

4 handige tips om echt werk te maken van je work-life balans

Je kon het al lezen in mijn artikel ‘Waarom ik vier jaar gewacht heb om mijn ding te doen’, hoe ik jarenlang in mijn hoofd ben blijven wandelen met het idee om ooit iets anders te gaan doen. Hoe ik bleef zitten in mijn comfortabel leventje waarin ik alles had, maar ongelukkig bleek te zijn. Als was mijn leven het mijne niet meer, of toch niet het leven dat ik graag wou op dat moment. De stap zetten naar de job van mijn dromen was verschrikkelijk moeilijk. En ik suste mezelf met de gedachte: ‘Maar je denkt er over na, dus je bent er toch mee bezig? Je werkt er toch aan?’

Ik begrijp dat er wel een rijpingsproces nodig is om een idee vorm te kunnen geven. Maar als een situatie je al meer dan 6 maanden ongelukkig maakt, mag je er vanuit gaan dat je toe bent aan verandering. Dat het tijd is om je oeverloos nadenken opzij te schuiven en plaats te maken voor actie. De koe bij de horens te vatten, je patroon te doorbreken. ‘Ok, maar hoe doe je dat dan?’ Hoor ik je al zeggen. ‘Ik heb al van alles geprobeerd! Maar wat ik ook bedenk, telkens stuit ik op zaken die het gewoon onmogelijk maken om mijn situatie te veranderen’. Wel: net daar wringt het schoentje!

We zijn heel goed in scenarioschrijven en liefst nog de ‘worst cases’ eerst. Het zijn de dooddoeners van ons ondernemersschap en onze zelfrealisatie. In plaats van ons te focussen op de ideale situatie, laten we onze gedachten de vrije loop en zien we de grootste obstakels opduiken op het pad naar ons doel. ‘Je moet toch realistisch zijn’ is het zinnetje dat de middelmatigen onderscheidt van zij die hun droom leven.

Wat mij geholpen heeft om mijn droomjob te realiseren zijn deze 4 simpele tips die me voetje voor voetje dichter bij mijn doel brachten, zonder dat ik ooit het gevoel had dat ik aan comfort moest inboeten.

Je ideale situatie visualiseren.

  • Hoe wil jij leven? Hoe wil jij werken? En dit los van alle mogelijke belemmeringen die nu nog op je weg liggen. Los van het financiële plaatje, de druk van je omgeving, de tijd die je gegeven is, hoe ziet de ideale situatie er voor jou uit? Schrijf dit op en hou dit blad goed bij. Steek het niet te ver weg, maar hou het op een plaats waar je er elke dag aan herinnerd wordt. Het zorgt ervoor dat je droom top of mind blijft en dat je hem niet meer kan ontkennen.

Praat erover met vrienden en familie.

  • Vertel waar je van droomt. Kijk hoe mensen reageren. Laat het op hen inwerken. En zie wat er gebeurt. Sommigen zullen je heel hard steunen en je helpen. Anderen zullen dat minder doen. Onthoud dat ook zij heel goed zijn in scenarioschrijven, maar dat die scenario’s je nergens brengen. Praat vooral met mensen die je energie geven, die je droom groter maken, je stimuleren.

Onderzoek je droom.

  • Wat zijn de verschillende onderdelen van je droom? Maak een lijstje. Welke mensen kunnen je helpen om je droom te verwezenlijken? Wat heb je allemaal nodig om je droom te verwezenlijken? Wat is je deadline? Wanneer is je droom geslaagd? Schrijf alles op.

Begin met quick wins.

  • Om jezelf gemotiveerd te houden, begin met de kleine dingen die weinig energie vragen, maar die je toch een stap dichter brengen. Een telefoontje plegen, een gesprek voeren, een workshop bijwonen, een artikel lezen. Het belangrijkste is dat je begint te handelen naar je doel. Hoe klein de stap ook is, het is een stap dichter bij je doel.

En als je klaar bent met deze 4 tips, dan begin je weer helemaal opnieuw. Visualiseer je droom, praat erover, onderzoek hem, start met quick wins. Op die manier kan je ook bijsturen waar nodig of voelen dat je goed zit. De weg kan soms lang zijn, maar je zit in ieder geval niet meer in je comfortabele leventje dat eigenlijk toch al niet meer zo comfortabel aanvoelde. Je hebt de eerste stappen gezet om een nieuw leven met meer energie en passie aan te vatten. En dat is al een heel eind!

Bij Vandaag is anders begeleid ik jou om los te komen van je gedachten en terug aan het stuur te staan van jouw leven en/of carrière. Ik bied:

  • professionele coaching voor meer zelfvertrouwen en richting
  • loopbaanbegeleiding (ook met loopbaancheques of KMO-portefeuille)
  • workshops
  • natuursessies

Voor meer info of een gratis telefonisch kennismakingsgesprek mail me via charlotte@vandaagisanders.be of bel me op 0486/29 11 62.

PS: Op donderdag 25 juni geef ik de boeiende workshop ‘Koester je comfort, breek de gewoonte’ over onze comfortzone en hoe die los te laten zonder aan comfort in te boeten. Inschrijven kan nog via deze link: http://www.vandaagisanders.be/agenda-breek-de-gewoonte.html

Graag tot binnenkort!

Charlotte Van Cauteren
Personal/Talent Coach voor meer zelfvertrouwen en richting in je leven.
Vandaag is anders

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.