Schuldig voelen is de zelfkastijding van onze tijd.

Schuldig voelen draagt een groeipotentieel in zich.

We voelen ons allemaal wel eens schuldig. Is het niet omdat we te weinig tijd doorbrengen met de kinderen, dan is het omdat we bij het ontbijt onvriendelijk waren tegen onze partner. Of is het omdat je huis niet helemaal op orde ligt en je de was nog moet doen? Of omdat je moederdag vergeten bent? Het is een wel gekend fenomeen bij ieder van ons. En ik zou liegen als ik zeg dat ik daar nooit last van heb.

Ik noem het de zelfkastijding van onze tijd. Alsof we daarmee alles goed maken wat we ‘niet goed’ hebben gedaan. Het is een soort boetedoening die ons langzaam in slaap wiegt. Je voel je ontzettend schuldig over iets, je vertelt het aan iedereen, ‘ik voel me schuldig omdat…’. En het is alsof je dan een soort vrijstelling krijgt om het probleem te laten voor wat het is, ‘want je voelt je al schuldig genoeg”. Wel ik heb een broertje dood aan schuldig voelen.

Voor mij is het juist een weksignaal. Het is een kans, een opportuniteit om een situatie waar je niet tevreden over bent, te veranderen. Een groeipotentieel. Het geeft je immers de mogelijkheid om te onderzoeken waarom je je juist schuldig voelt en wat de oorzaak ervan is. En vervolgens kan je die kans met twee handen vast nemen.

Voel ik me schuldig omdat ik te weinig tijd doorbreng met de kinderen? Wel laat ik dat onderzoeken. Is dat zo? Is dat echt zo? Of maak ik mezelf iets wijs, omdat ik niet durf te genieten zonder hen? En gebruik ik hen als uitvlucht om ergens niet naartoe te hoeven? Zijn ze echt zo ongelukkig als ik denk? En wat als het zo is? Hoe kan ik mijn agenda zo indelen dat ik naar mijn gevoel wel voldoende tijd met ze spendeer?

Een oproep aan alle mensen daarbuiten. Stop met je schuldig te voelen, het wiegt je in slaap en het verandert niets aan je situatie. Het vreet alleen energie weg. Dus doe er wat mee en maak er iets positiefs van.

Voel je je schuldig omdat je een heel weekend niks gedaan hebt? Is het terecht? Ben je een ‘luierik’? Ben je echt een ‘luierik’? Of was het nodig om je batterijen op te laden of ben je het niet gewoon van eens lekker niks te doen? Kan jij wel genieten van eens lekker niks te doen? Misschien ben jij er helemaal het type niet voor. En kan je een volgende keer maar beter iets constructiefs gaan doen met je tijd, waar je meer energie uit haalt.

Schuld en boete is voor niks goed, tenzij als weksignaal om het vanaf nu anders aan te pakken, positiever, constructiever, sympathieker, efficiënter, met meer plezier, met meer liefde! Word je ervan bewust wanneer je jezelf zweepslagen toedient. En bevrijd je van die mentale kastijding. Word wakker en doe iets leuks met je tijd. Geniet!

Wil je ook aan de slag met je schuldgevoel. Wil je weer volop kunnen genieten en vol (zelf)vertrouwen in het leven staan?

Op dinsdag 9 juni geef ik in Turnhout de workshop ‘Geluk maak je zelf’, daar licht ik alvast een tipje van de sluier van hoe je dat kan doen. Ik bied ook persoonlijke begeleiding bij loopbaan- en levensvragen. Of neem een kijkje in de agenda op mijn website voor nog meer inspirerende activiteiten.

Je kan me gratis volgen via Linkedin, Facebook, Instagram en Twitter. En je kan je inschrijven op de nieuwsbrief.

Of stuur me een mailtje en laat me weten wat je van mijn artikel vindt.

Graag tot binnenkort!
Groetjes,

Charlotte

Charlotte Van Cauteren

Personal & Talent Coach bij Vandaag is anders.