Ah ta mala slova…

Svi znamo kad dođu ti dosadni software updateovi da samo stišćemo next i accept te se nadamo da se stvari neće previše promijeniti. Ako niste previše zaluđeni tehnologijom i ne gledate Appleove prezentacije sa žarom s kojim Hrvati gledaju utakmice svoje nogometne reprezentacije, ne znate baš ste što će vam doći na mobitel. A kad ono upalite mobitel opet kao da gledate Star Wars sa likovima Fast & Furious serijala i malo po malo učite šta je novo, ali nikako da neke stvari usvojite i samo nastavite koristiti, a da uopće ne koristite pun potencijal i olakšanja koja vam nudi vaš pametni telefon.

Medical ID(Zdravstvena karta). Sa iOS 8 došao je Zdravstveni karton, sad ćete se pitati kakva je to crna magija na mom iPhoneu i kakve on veze ima sa medicinom. Dakle na početnom zaslonu imate aplikaciju “Zdravlje” i unutar nje iPhone prati vaše korake, potrošene kalorije itd., no to nije to. U desnom donjem rubu imat dio “Zdravstvena karta”(Medical ID) i kliknite na to i stisnite Uredi. Sada možete dodati svoju sliku, datum rođenja, kolko ste visoki, kolko ste teški(nemojte lagati!), no najbolji dio su alergije i rekacije, medicinske napomene, zdravstveni uvjeti, lijekovi koje koristite, hitni kontakt, krvnu grupu svoju, jeste li donor organa i obavezno uključite stavku prikaži kad je zaključano. Time i kada vaš iPhone ima šifru(Passcode ili Touch ID) klikom na Hitan slučaj i Zdravstveni karton svatko može ovo vidjeti i spasiti vam život.

Wi-Fi Sync. Ova opcija dodana je u iOS 5. Spojite iPhone na kompjuter i otvorite iTunes, u dijelu “Summary” vidjet ćete Wi-Fi Sync i stavite kvačicu pored toga. Sada kad god su vam iPhone i kompjuter na istoj bežičnoj mreži možete ga sinkronizirati i prebaciti muziku, slike, aplikacije što god želite, a sve to bez potrebe za kablovima i svim nesrećama koje dolaze s tim.

iCloud. Ah, taj iCloud, svi znaju tko je i što je, ali nitko ne razumije što radi. Dakle, nešto kao Kim Kardashian. iCloud nije kao Kim on nešto stvarno i radi. iCloud je prostor koji dobijete sa vašim Apple IDom i na njega spremate što god želite. iCloud je na vašem  uređaju od iOS 5. Na iPhoneu odete u Postavke-> iCloud i tamo odaberete što želite da iPhone sprema u vaš prostor(ja osobno imam sve uključeno). Najkorisnije je za kontakte, bilješke i slične stvari. On vam omogućava da kada kupite novi Apple uređaj samo se ulogirate sa svojim ID-om i imate odmah sve te stvari dostupne. Nema više prepisivanja iz malih crnih knjižica., ako niste Vladimir Putin možda imate crvene, roze, zelene knjižice, kako god gotovo je s njima. Ako imate iMac ili Macbook možete direktno iz Findera pristupiti iCloud Driveu, to je prostor u koji stavljate što god želite. Word, PowerPoint, Excel, PDF dokumenti sve ide unutra. Ako niste amerikanizirani i imate PC ovo sve vam je dostupno na icloud.com, samo se morate ulogirati sa svojim ID-om.

Dakle, isplati se ponekad pročitati sitna slova koja se pojave na vašem ekranu da vidite što novo skidate i koje odlične stvari dobivate. A ako vam se to ne da nastavite pratiti ovaj blog i sve će vam biti objašnjeno.

Ako imate kakvo pitanje, primjedbu ili možda slučajno pohvalu slobodno me kontaktirajte na 091/8940490, Facebook, Twitter, Instagram ili Snapchat(uzy12).

Like what you read? Give Vanja Uzelac a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.