De psychologie achter fans (part 1)

Zeer sterke psychologische principes creëren de dynamiek achter fans. Deze principes verklaren de werking van het Fanmodel. Door het begrijpen en bewust inzetten van deze principes wordt onze marketing veel effectiever. In dit eerste deel gaan we in op wederkerigheid en Social Proof.

Wederkerigheid
Als iemand jou helpt, dan wil je die persoon ook helpen. We hebben onbewust allemaal een balans van geven en nemen. Zodra we het gevoel hebben teveel te nemen, dan willen we meer geven.

Een goede maker geeft de fan een groot cadeau. In ruil wil de fan iets terug doen. Juichen, een kaartje kopen of al zijn vrienden erover vertellen.

Belangrijk voor werken met het Fanmodel is het inzicht dat wederkerigheid tijd kost. Voor het in gang zetten van het principe van wederkerigheid moeten we eerst investeren. Veel geven, soms jarenlang.

De meeste Fans en Potentials nemen meer dan ze geven. Maar de echte True Fans geven ons meer dan we nodig hebben.

Social Proof
Sociaal bewijs is een heel sterk principe. Het werkt heel simpel: als we anderen iets zien doen, dan moet het wel goed zijn. Het is blijkbaar het juiste ding om te doen in die situatie. Hoe meer anderen het doen, hoe beter.

“Andere mensen kochten ook…”

Social proof is heel zichtbaar op social media. Het aantal volgers, vrienden, likes en reacties hebben allemaal invloed op hoe we de persoon of het merk erachter zien. Denk aan het aantal Twitter volgers en wat we daarvan afleiden.

We spelen het beste in op social proof, door te focussen op True Fans. True Fans zijn de eersten die zien wat we doen. Zij vinden het leuk, reageren en delen. Zij vormen de social proof voor Fans en Potentials.

Ivo
Handstand — Marketingstrategen
www.handstandconsultancy.nl