De psychologie achter fans (part 2)

Zeer sterke psychologische principes creëren de dynamiek achter fans. Deze principes verklaren de werking van het Fanmodel. Door het begrijpen en bewust inzetten van deze principes wordt onze marketing veel effectiever. In dit tweede deel gaan we in op het mere-exposure effect en consistentie.

Mere-exposure effect
Het mere-exposure effect is een begrip uit de psychologie. Het betekent dat we een voorkeur ontwikkelen voor dingen of mensen, omdat we er vaker mee in aanraking komen. In een experiment vonden proefpersonen iemand die ze vaker te zien kregen leuker, dan iemand die ze minder vaak zagen.

We kennen dit zelf ook van de radio: denk aan alle nummers die je de eerste keer niks deden, maar je nu nostalgisch maken en ‘dat gevoel geven van die ene zomer’.

Het mere-exposure effect toont aan hoe belangrijk het is om over een langere tijd vaker op de radar te verschijnen. Nu we als Handstand 5 jaar bestaan krijgen we steeds meer klanten, alleen al omdat mensen ons vaker gezien hebben.

Kanttekening: het effect is natuurlijk niet oneindig. Sommige dingen blijven irritant. Maar het mere-exposure effect is op je Potentials aan het inwerken, dus blijf volhouden!

Consistentie
Mensen willen graag consistent zijn. Ze willen in lijn handelen met eerdere acties. Als iemand eerst ‘ja’ zegt tegen iets kleins, dan is de kans daarna groter dat hij ook ‘ja’ zegt tegen iets groots.

Consistentie verklaart ook waarom iets verkopen aan nieuwe klanten, veel moeilijker is dan aan vaste klanten. Nieuwe klanten moeten overtuigd worden. Ze handelen consistent met hun verleden, waarin ze gehecht zijn geraakt aan patronen waar wij geen onderdeel van zijn. Ons een kans geven kost moeite. Het is nieuw en daarmee onveilig.

Fans vonden ons eerder tof en willen graag consistent zijn. Ze gaan bij nieuwe contactmomenten eerst op zoek naar wat ze tof vinden. Dit verklaart ook waarom fans geneigd zijn fan te blijven.

Ivo
Handstand — Marketingstrategen
www.handstandconsultancy.nl