De psychologie achter fans (part 3)

Zeer sterke psychologische principes creëren de dynamiek achter fans. Deze principes verklaren de werking van het Fanmodel. Door het begrijpen en bewust inzetten van deze principes wordt onze marketing veel effectiever. In dit derde deel gaan we in op overleven en hechting.

Overleven
Het principe van fans haakt in op oeroud instinctief gedrag. De neiging om een leider te volgen die ons de grootste kans op overleving biedt. Iemand die vaardigheden heeft die wij bewonderen. Iemand die sterker of slimmer is.

Een sterke leider bood betere overlevingskansen, als we tot de stam van die leider behoorden. We kiezen voor een stam op basis van de waarde die deze keuze oplevert.

Tegenwoordig kiezen we ook een leider en worden fan. In ruil krijgen we nog steeds waarde, alleen in andere vorm. Bijvoorbeeld kennis, inspiratie of entertainment.

Hechting
Fan zijn begint bij het verlangen naar datgene waar we fan van zijn. Als dit verlangen groot genoeg is en lang genoeg duurt, leidt het naar hechting. 
Hechting is duurzaam en daarom zijn trouwe fans een duurzame basis die zorgt voor continuïteit voor jouw organisatie.

Verlangen en daarmee hechting groeien vooral door twee oorzaken. Ten eerste door beloning. Ten tweede door een persoonlijke ervaring. Deze persoonlijke ervaring kan ook in een grote groep: denk aan een docent die in een grote groep mensen persoonlijk aankijkt. De mensen die ernaast zitten voelen zich ook betrokken.

Hechting kan wat eng klinken, maar een gezonde hechting is een mooi iets. De fan wint ook: het enthousiasme en de passie worden beloond. Samen kunnen de fan en de maker zorgen voor onvergetelijke momenten.

Ivo
Handstand — Marketingstrategen
www.handstandconsultancy.nl