Пет неща, за които да пишем

Клавиатура върху бюро и текст “Пет неща, за които да пишем”.
Клавиатура върху бюро и текст “Пет неща, за които да пишем”.

Едно от нещата, което винаги съм искала да правя, е да пиша. От много време се опитвам да водя блог, но той е неконсистентен и много рядко намирам време да пиша нови статии. И сега реших да започна отново, но се чудех от къде. И докато се чудех за какво да пиша, реших да започна с една статия как да подбираме темите, за които пишем.

Ето и няколко насоки от мен:

Каква е твоята супер сила?

В какво си добър и можеш да помогнеш на другите? Научи твоите читатели на нещо ново. Тук дори не е нужно да си много креативен, просто помисли кое е нещото, в което си супер добър и действай! След като помогнеш на някого, той ще ти се отплати и ще стане твой верен читател.

Води си лист с всички интересни теми, които са ти хрумнали някога

Записвай ги на едно място в тефтера или пък си води някъде този лист дигитално. Важното е да бъде на достъпно място, където всеки път като ти хрумне нещо, ще имаш достъп до него. Прегледай тези теми. Коя от тях в момента е най-близка до теб и искаш да пишеш за нея? Какво в нея би привлякло хора?

Пиши за твоите грешки

Не всеки иска да признае пред света грешките си и е по-лесно да говорим за своите постижения, но също толкова важно е и да говорим за това как сме се провалили. Какво си научил по пътя на провала е много по-ценно, от колкото по пътя на успеха. И най-важното е, че другите ще видят себе си в твоята история. И както се казва: проваляй се бързо и се учи от грешките си. В стартъп културата това се превърна в нещо като мантра.

Открадни си идея от твоята конкуренция

Това разбира се не означава да си харесаш някоя статия на английски и да я преведеш и представиш като авторски труд. Виж какви са основните идеи, които се обсъждат в нея и вземи само една или няколко опорни точки. Ползвай това просто като метод да подтикнеш своята креативност. Трудно е да започнеш от празен лист, който не знаеш с какво да запълниш. Но ако имаш една-две написани опорни точки, това ще ти помогне да изразиш по-лесно мнението си в тази насока.

Какви са трендовете в твоята сфера?

Това го оставих за последно, тъй като аз не съм от хората, които се интересуват от трендове, пък и не винаги ги смятам за стойностни и ценни. Може би и ти като мен смяташ за безсмислено да се обсъждат новите тенденции, но не подценявай тези теми! Избери тренд, който смяташ за полезен и ще остане във времето. Пък и това ще ти доведе нови читатели.

Съвети:

  • Не пиши само по повърхността на дадена тема. Помисли един аспект от нея, в който можеш да задълбаеш.
  • Давай примери и истории от твоята практика. Историята е тази, която завладява хората и ги кара да прочетат до край.
  • Използвай достъпен език. Терминологията е важна, но обясни какво означава даден термин, използвайки прости думи, за да имаш по-широка публика, пък и да научиш читателите си на нещо ново.
  • Използвай визуални материали — картинки, илюстрации, фотографии, за да привлечеш читатели и за онагледяване на това, за което пишеш. Но като дизайнер и илюстратор няма как да не отбележа: не използвай крадени картинки от интернет. Използвай услугите на дизайнер или пък си направи платен профил в сайт за сток изображения. Ако нямаш бюджет за това, можеш и сам да се справиш като снимаш с телефона си или пък нарисуваш сам опростена рисунка. Тук искам да дам за пример блога на приятелите от Open Space Collective, които не са дизайнери или художници, но сами създават своите графики и използват снимки от събитията, които провеждат и сами са снимали или са наели фотограф.

Като за финал си пожелавам да пиша по-често и по теми, които ме вълнуват и биха вълнували и общността около мен. Надявам се да сте намерили тук нещо интересно и полезно и ако се интересувате от дизайн, илюстрация и предприемачество в криейтив сферата, последвайте ме в Medium или следете блога на студио Историйки.

Written by

Art, drawing, and cycling is what moves me and make me smile :)

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store