Η ΝΔ. Η ταυτότητα και οι ψηφοφόροι

Είναι δυο συζητήσεις. Η πρώτη είναι πώς εκφράζει το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ διαχρονικά την ιδεολογική του τοποθέτηση, πώς απαντάει, δηλαδή, σε ζητήματα οικονομίας και κοινωνίας.

Η δεύτερη είναι ποια είναι η ιδεολογική τοποθέτηση της ηγεσίας της ΝΔ.

Από τα ευρήματα του Γιάννη Κωνσταντινίδη και ολόκληρης της ομάδας @Prorata, βλέπουμε ότι ταυτόχρονα και ο συντηρητικός και ο κεντρώος προσδιορισμός της εκλογικής βάσης παρουσιάζουν δυναμική τη δεδομένη στιγμή. Αναπτύσσεται δυναμική στο συνδυασμό “δεξιός ψηφοφόρος της ΝΔ”, καθώς και στο συνδυασμό “κεντρώος ψηφοφόρος της ΝΔ”. Οι δυο δυναμικές έρχονται να δυναμώσουν τα όρια επιρροής της ΝΔ, το οποίο ως αποτέλεσμα θα έχει η ΝΔ να συνεχίσει να προσελκύει και να δημιουργεί επιρροή πολλαπλασιασμού.

Δεν πρόκειται για ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν έχουν ξαναψηφίσει ΝΔ. Για οσους δεν έχουν ψηφίσει ποτέ ΝΔ, η συνύπαρξη συντηρητικών και κεντρώων θέσεων σε ένα κόμμα, κρίνεται ως υποκριτική και για εκείνους υποβόσκει πάντοτε το ενδεχόμενο επικάλυψης μιας κεντρώας ατζέντας από την επιρροή των συντηρητικών παραγόντων. Αυτός ο φόβος δε θα οδηγήσει σε ψήφο στη ΝΔ από τους συγκεκριμένους.

Ωστόσο αθροιστικά οι ψηφοφόροι της ΝΔ παραδοσιακά υπήρξαν πάρα πολλοί, και η όποια αύξηση των ποσοστών της έχει να αναφερθεί σε μεγάλη δεξαμενή με εν δυνάμει και πάλι ψηφοφόρους της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός του κεντρώου χώρου, με εμφανείς τις συντηρητικές (σύγχρονες-συντηρητικές) θέσεις στα εθνικά και στα ζητήματα κράτους πρόνοιας. Δεν υπήρξε ουσιαστική δυσκολία από τους ανθρώπους του δεξιού ΝΔκρατικού μπλοκ να τον στηρίξουν στις εσωκομματικές εκλογές. Και αυτό θα επεξηγηθεί και πιο αναλυτικά στη συνέχεια από την πορεία του ίδιου του ΚΜ.

Στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται σύγχρονες συντηρητικές και σύγχρονες κεντρώες θέσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει στο λόγο του και ένας εύστοχος συνδυασμός των δυο, με υποχρεωτική τη δημιουργία ορίων τόσο για τη δεξιά όσο και για την πιο φιλελεύθερη αποστροφή του λόγου του και της διάθεσής του.

Και εδώ έρχεται το πιο κομβικό ζητούμενο, η ανάγκη για μια επιτυχή οργανωτική κατανομή συντηρητικότερων ή προοδευτικότερων απαντήσεων σε στελέχη συντηρητικότεων ή προοδευτικότερων θέσεων. Το ίδιο το κόμμα πρέπει να τις διατυπώσει και να τις μοιράσει ή να επιδιώξει να τις αναζητήσει σε στελέχη ανά την επικράτεια.
Ποιες ειναι αυτές οι θέσεις; Ποια είναι αυτά τα στελέχη;

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί και στο Βήμα της Κυριακής. Ολόκληρη η έρευνα υπάρχει και στο επίσημο site της εταιρίας δημοσκοπήσεων Prorata.