Seminte plante — Cum sa alegi semintele de legume sau cereale?

Verdon.ro
2 min readJan 6, 2022

--

La baza culturilor sanatoase stau semintele de calitate. Este o lectie pe care toti agricultorii si fermierii au invatat-o de-a lungul timpului. Astfel, marea lor majoritate folosesc seminte profesionale de legume pentru culturile lor.

Aceste seminte sunt atent selectionate si testate pentru a face fata conditiilor de clima specifice unei anumite zone geografice, precum si pentru a fi mai rezistente impotriva atacurilor daunatorilor.

Care este diferenta dintre semintele profesionale si cele ”obisnuite”?

Care este diferenta dintre semintele profesionale si cele ”obisnuite”?

Semintele profesionale - sunt create prin combinarea si incrucisarea diferitor tipuri de seminte. Prin combinarea liniilor parentale, caracteristicile dorite ale tipului respectiv de samanta de plante sunt inregistrate in materialul genetic omogen.

Apoi, cele doua linii parentale sunt incrucisate. La semintele rezultate, proprietatile pozitive ale celor doua plante parentale sunt combinate si imbunatatite.

Astfel, aceste seminte vor produce o cultura uniforma, cu un randament ridicat.

Cand alegi semintele de legume, tine cont de urmatorii factori:

Durata necesara pentru recoltare

Acest indicator sugereaza perioada necesara pentru ca planta rezultata din samanta sa ajunga la maturitate.

De aceea, momentul semanatului este foarte important, pentru ca tinerele plante sa poata ajunge la maturitate fara ca samanta sa inghete in pamant.

Rezistenta la boli si daunatori

Anumite tipuri de seminte profesionale de legume sunt dezvoltate anume pentru a rezista in fata anumitor boli si carente, astfel incat pot fi semanate, de exemplu, si in zonele in care lipsa apei poate reprezenta o problema.

Insamantarea si plantarea rasadurilor

Anumite legume ofera cel mai bun randament cand sunt insamantate intr-un mediu interior intai, iar apoi rasadurile obtinute sunt plantate in gradini sau pe terenuri.

In general, pe ambalajul semintelor vei gasi instructiuni in privinta insamantarii, dar daca acestea nu exista, cel mai probabil trebuie sa cresti intai niste rasaduri.

Telina, rosiile si ardeii nu se comporta prea bine la insamantarea directa, insa semintele de varza, de morcovi, de sfecla, de fasole sau de porumb se pot imprastia direct in solul usor incalzit.

--

--