Licht in de duisternis met een robuuste industriële tafellamp

Soorten industriële tafellampen

Big, heavy and raw

Als je denkt aan een industriële lamp gaan je gedachten automatisch naar de enorme fabriekshallen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Dat waren grote ruimten die goed verlicht moesten worden en dat deed men met lampen van enorm formaat. De uitstraling van een industriële lamp of fabriekslamp kan dan ook wel heavy en raw genoemd worden. De kap of schaal was breed zodat de warmte van de gloeilampen zich kon verspreiden en het licht breed uitstraalde. Door het materiaal, een zwaar metaal, wogen deze lampen nog al wat en werden ze bevestigd met zware kettingen of dikke kabels.

Groot in het klein

Omdat niet iedereen in een enorme ruimte woont, in een New Yorkse loft of een omgebouwd schoolgebouw, worden soortgelijke lampen met de industriële stoere look ook in een kleiner formaat en van lichtere materialen gemaakt. De oorspronkelijke fabriekskleuren van toen; grijs, lever, zwart en groen zijn gebleven. Om de vintage look te behouden zit er hier en daar een deukje in de lamp of is er keramiek afgebladderd. Dit maakt dat elke lamp uniek is en er daadwerkelijk oud uitziet. Boven je eettafel kan je één grote, zware fabriekslamp of meerdere kleine lampen ophangen. Kleine lampen hingen in een fabriek vaak in een mooie strakke lijn. Leuk om zo het fabriekseffect boven je tafel te benadrukken.

Hot spot

In fabriekshallen werden meerdere soorten lampen gebruikt. Niet alleen grote lampen om de hele ruimte te verlichten maar ook lampen boven de werkplek. Er werd met grote machines gewerkt en de eigen werkplek moest goed bijgelicht worden. Hiervoor werd een kleiner formaat spot gebruikt, die naar behoefte bijgedraaid en gericht kon worden op de werkplek. De gloeilamp werd beschermd door een metalen vlechtwerk. Deze lampen werden met een beugel bevestigd aan een pijp of buis of er werd gebruik gemaakt van een statief. Een driepoot om de lamp onwankelbaar neer te zetten. Dit soort lamp is heel erg geschikt om te gebruiken op je eigen eettafel. Je zet je maaltijd in de schijnwerpers. Deze lamp geeft een uitstraling van een filmset uit de rouring twenties.

Hang him high

De fabriekssfeer en vintage looks vind je ook terug bij lampen die gemaakt zijn van oude materialen uit fabrieken, zoals oliekannen, oliedrums, draadstaal en metalen kettingen. Dit zijn nieuw ontworpen lampen met een vintage fabrieks uiterlijk. De draadstalen of kooilampen hebben vooral een luchtig effect. Ze bestaan alleen uit een lamp met daaromheen een beschermende kooi. Zo krijg je een mooie open tafellamp.

Je kunt verschillende industriële tafellampen, met dezelfde uitstraling, naast elkaar hangen. Je kunt ook een tros maken van verschillende kleine tafellampen en hiermee je eigen groepslamp ontwerpen. Zo’n unieke lamp, hang high, is een echte eyecatcher.

Kale peer

Het meeste licht kreeg je in een fabriek van een onbedekt lichtpunt; het ons allen bekende peertje. Een groot formaat met een grote fitting werd opgehangen aan een dikke kabel. Recht toe recht aan. We gebruiken geen gloeilampen meer. Maar er zijn mooie glazen lampen te koop die hier qua vormgeving wel aan doen denken. Helder licht en glas geeft een light effect boven je eettafel. En doet je herinneren aan de prachtige eenvoud van onbeschermde pure verlichting. Omdat je door de lamp heen kijkt geeft deze een minder massieve indruk. Goed geschikt voor kleinere ruimtes.

Kenmerken van industriële tafellampen

Oud

Industriële lampen dateren uit de tijd van de industriële revolutie toen de fabrieksmatige productie een enorme ontwikkelingssprong maakte. De industriële revolutie vond in Nederland plaats in de tweede helft van de 19e eeuw. Een industriële tafellamp is dus een lamp op leeftijd; een oude lamp. Een deuk of een andere beschadiging hoort erbij. Afgebladderd keramiek geeft prachtige kleureffecten en een mooi verweerd uiterlijk. Bovendien maakt het je tafellamp uniek omdat elke lamp een andere vorm van slijtage heeft.

Puur

Industriële lampen zijn gemaakt van ruw, puur en hard materiaal; staal. Staal is één van de sterkste materialen die er bestaan. Staal is ijzersterk. Het oorspronkelijke materiaal van de industriële lamp is goed zichtbaar. De buitenzijde van de stalen lampenkamp werd soms voorzien van een laag keramiek. Dit was bedoeld om de lamp niet te heet te laten worden. De meest gebruikte kleuren waren grijs, zwart en groen. Hierdoor maakt de industriële tafellamp een pure, sterke en robuuste indruk.

Eenvoud

Een industriële lamp had maar één doel: goed verlichten. Een industriële tafellamp geeft altijd helder en goed gericht licht en heeft een krachtige uitstraling. Door het gebruik van een brede lampenkap heeft een industriële tafellamp een groot bereik. In een fabriekshal was verlichting met versieringen of tierelantijnen overbodig en nutteloos. Het kon zelfs gevaarlijk zijn. Het draaide alleen om het simpele licht. De schoonheid van de industriële tafellamp schuilt in het eenvoudige ontwerp.

Groot

Grote fabriekshallen hadden grote lampen nodig. Door het gebruik van grote, brede lampenkappen werden grote delen van de fabriek verlicht. Door het gewicht en de grootte van de fabriekslampen was het noodzakelijk om ze met even zware materialen te bevestigen; stalen kettingen en dikke kabels. De grote industriële tafellamp wordt dus met massief en robuust materiaal boven de tafel bevestigd. De algehele indruk van de tafellamp en de ketting samen is groots.

Stoer

Door het formaat, de onverwoestbare harde materialen en het “recht voor zijn raap” ontwerp heeft de industriële lamp een stoere, robuuste uitstraling. Door de rondingen in het staal, de littekens en beschadigingen, de hardheid van het metaal, en het formaat van de tafellampen hebben deze een bijzonder stoer effect. Een industriële tafellamp heeft spierballen.