VINURILE MOLDOVENEȘTI — REVENIREA LA ORIGINI

Seria de embargouri impuse de Federația Rusă vinurilor produse în Republica Moldova îi mobilizează pe vinificatorii moldoveni să caute noi piețe de desfacere și să cucerească simpatia consumatorilor din Vest. Rară Neagră, Fetească Neagră, Fetească Regală. Sunt doar câteva dintre soiurile autohtone de struguri din care — dau asigurări specialiștii — ar putea fi şi sunt deja create vinuri cu adevărat speciale. Vinuri care să concureze demn cu faimoasele branduri europene.

Companiile vitivinicole moldoveneşti s-au pomenit în condiții de concurență acerbă pe piața europeană anume pe segmentul vinurilor deja populare pe vechiul continent. O soluţie, poate unica promiţătoare de succes real, ar fi dezvoltarea soiurilor autohtone de struguri și, prin urmare, producerea unor vinuri inedite.

Dar, să le luăm pe rând. În Republica Moldova ar fi circa 15 soiuri autohtone de struguri, majoritatea cu potențial încă nevalorificat. Unul dintre cele mai populare este Rara Neagră sau Băbeasca Neagră, cum mai este numită în dreapta Prutului. Se presupune că soiul ar avea o vechime de circa 2000 de ani.

Rara Neagră este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone, numit astfel, probabil după felul în care arată strugurele

Un alt soi demn de menționat ar fi Feteasca Neagră răspândit din nou doar în podgoriile din Republica Moldova și România. La rândul său, Feteasca Albă, un soi la fel de vechi, are un mare potențial pentru vinurile albe deja, spun experții.

Ar mai fi și alte soiuri care cresc doar prin părţile locului. Este vorba, de exemplu, de Gordin, Alb de Suholiman sau Plăvaia. Toate sunt bune, repetă specialiștii, însă acestea încă nu au fost valorificate suficient de către vinificatorii moldoveni, chiar dacă potențialul acestor soiuri este recunoscut și de către specialiștii de talie internațională și marii somelieri.

Feteasca Albă este unul din puținele soiuri cultivat în proporții industriale până în prezent

Unica șansă de a cuceri piețele internaționale, ne sugerează președintele Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, Gheorghe Arpentin, rămâne un vin pur autohton, inedit, care să ne poziționeze printre marii producătorul de vinuri de talie internațională.

Georghe Arpentin ”Vinurile din soiurile autohtone de viță-de-vie sunt unica noastră șansă de a ne poziționa printre marii producători”

Mulţi dintre producătorii moldoveni de vinuri par să fi însușit lecția și se arată ispitiți să se concentreze asupra vinurilor din soiurile autohtone. Şi aici este vorba în primul rând de accesul pe piețele internaționale și crearea noilor podgorii.

Producătorii de vinuri spun că vinurile din soiurile autohtone trebuie să devină cartea de vizită a Republicii Moldova în lume

Avem plantații de soiuri tehnice europene, dar avem și soiuri autohtone, cum ar fi Rară Neagră, Fetească Neagră, Fetească Regală. Desigur, cel mai reușit vin e produs din aceste soiuri și putem convinge foarte ușor consumatorul străin să încerce. El e tentat să guste ceea ce nu mai găsește în altă parte.

Desigur că volumele sunt cu mult mai mici, dacă e să le comparăm cu exporturile în ţările din Est, cum ar fi Kazahstan, Rusia sau Belarus. Dar trebuie să ţinem cont că Republica Moldova numai în câțiva ani a început să-și reorienteze exporturile pe alte pieţe. Acolo putem găsi nişte parteneri stabili, fideli, care nu vor fi influenţaţi de factori politici.

Suprafața actuală a podgoriilor cu soiurile autohtone de viță-de-vie este, deocamdată, mult sub aşteptări. Totuși, embargoul impus de Federația Rusă, dar și semnarea Acordului de asociere și a celui de comerț liber cu UE a dat un impuls vinificatorilor moldoveni. Aceștia s-au unit în jurul unei idei: Brandul de ţară „Wine of Moldova” și au planuri ambițioase pentru 2015.

Vinurile de calitate trebuie păstrate cel puțin jumătate de an în butoaie de stejar înainte de a fi turnate în sticle

În concluzie putem cu certitudine spune că vinurile autohtone au potențial. Trebuie doar să-l folosim la capacitatea sa maximă, să-l descoperim și comunicăm și consumatorilor din alte țări. Iar despre vinul moldovenesc putem comunica doar un singur lucru: ADEVĂRUL.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Victor Pogor’s story.