Beste Eric

Vorig weekend ben ik naar jouw festival geweest. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat ik je mag tutoyeren en dat ik je bij je voornaam mag noemen. Ik ben je namelijk twee keer tegen het lijf gelopen waarbij ik je zelfs een kushandje heb gegeven (verrassend he mensen ;) samen met een kruiwagen aan complimenten.

Want laten we daar maar gewoon mee beginnen. Lowlands is nog steeds fantastisch en doet er alles aan om fantastisch te blijven. Dit jaar was het terrein flink onderhanden genomen en bijna alle aanpassingen waren een schot in de roos. De nieuwe Alpha is een zeldzaamheid. Shows van Moderat en The XX wonnen aan kracht door de reikwijdte, de zichtlijnen en het fantastische geluid. De nieuwe Bravo mag met recht met een kathedraal worden vergeleken. Zowel overdag als in de nacht komen de indrukwekkende lichtshows van de artiesten perfect over. Het wegvallen van een entree door het toevoegen van een ingang en het versoepelen van het toegangsbeleid om het festivalterrein op te komen is misschien nog wel de beste aanpassing. Vanaf de camping kon je ontspannen, met je biertje in je hand, het terrein oplopen zonder dat je deze moest omschenken of een zware fouillering. Wat een gouden greep. Samen met het verleggen van het 24-uursgebied geeft dit zo’n relaxt gevoel over het hele festival. Hulde, hulde, hulde Eric. Echt heel goed gedaan.

Uiteraard zijn er altijd verbeteren te vinden. Daar wil ik de nadruk niet op leggen maar één punt wil ik wel uitlichten (en eigenlijk is alles voor ‘maar’ bullshit). In je afsluitende interview met Atze de Vrieze wordt je gevraagd naar de drukte in de nacht. Vooral op vrijdag puilde de Bravo letterlijk uit en was er ook in de X-ray geen doorkomen aan. Je reactie is dat mensen het wel lekker vinden om tegen elkaar aan te hangen. Ik hoop dat je deze vraag een beetje bagatelliseert omdat je team al druk bezig is om hier een oplossing voor te vinden. De nacht is namelijk populair (duh). Je hebt heel veel nachtvlinders die een hele grote cirkel om jouw festival zetten. Dat is natuurlijk heel erg mooi maar het lijkt erop dat de grenzen zijn bereikt. Het lijkt wel of iedereen wil dansen (of nachtvlinderen). Daarom loop je tegen een muur van ruggen aan wanneer het je gelukt is om jezelf uit de Bravo te wurmen als je moet gaan plassen.

De grote vraag is natuurlijk: wat nu? Van de Heineken ook een electronische danstent maken? Dat lijkt me helemaal de doodsteek voor het dagprogramma en de diversiteit die wordt doorgetrokken de nacht in. Mindere ‘dansnamen’ programmeren? Dat lijkt me heel moeilijk. Eerlijk is eerlijk, ik heb het antwoord niet. Daarom ben ik nog meer benieuwd naar de editie van 2018. Want dat Lowlands toekomst heeft dat heeft in de afgelopen editie meer dan eens bewezen.