Muzikale overload deel 1: de uitdaging

Mijn collectie telt bijna 5.000 muziekdragers. Vinyl, cd’s en een her en der verdwaalde cassette. Een schitterende collectie waar ik bijzonder trots op ben. Ik loop alleen tegen het volgende aan: ik luister zo weinig uit mijn eigen collectie. Eigenlijk luister ik maar heel weinig muziek echt heel goed. In de komende stukken probeer ik een aantal oplossingen op te stellen die me wellicht kunnen helpen om dit te ‘verbeteren’.

Uiteraard zijn tips welkom, graag zelfs :).

In dit eerste stuk geef ik een korte uiteenzetting van het ‘probleem’ (of uitdaging :). Er is heel veel muziek in deze wereld en er komt ook heel veel goede muziek uit. Podcasts, Spotify-playlists, Twitter. Het komt uit alle hoeken en gaten. Ik probeer mijn kostbare tijd te gebruiken om nieuwe releases te checken, podcasts te luisteren en als het even meezit nog een paar toffe playlists van mensen die ik hoog heb staan door te akkeren. Daarmee vind ik heel veel toffe muziek die in m’n wantlist en wanneer mogelijk in mijn collectie komt. Per week heb ik minimaal 2 uur waar ik op mijn gemak en op goed volume muziek kan luisteren. Tijdens mijn radioprogramma The Groove, wat ik met een maatje heb bij de lokale radio, draaien we de platen op vol volume en helemaal. Verder luister ik op de fiets naar het werk en door-de-weeks op de bank. Dat laatste uiteraard met mate want echt gezellig voor mijn partner is het natuurlijk niet. Mijn zoon van anderhalf maakt dat het aantal draaiuren in de avond, in huis en op vol volume ‘beperkt’ is.

Zoals je ziet ligt mijn focus veel meer op nieuwe muziek ontdekken dan bestaande muziek luisteren en dat terwijl ik toch echt een mooie verzameling aan fantastische muziek heb (zowel op een fysieke drager als in mijn Spotify-lijsten). Dat vind ik jammer.

Wat heb ik al gedaan? Dit ‘probleem’ is natuurlijk niet van gisteren. Het is niet zo dat platen ongeluisterd de kast in verdwijnen maar ik leer ze graag beter kennen. Daarom heb ik een Spotifyplaylist aangemaakt waar ik alle beschikbare platen zet zodat ik die (random) op de fiets kan checken. Daarnaast gebruik ik mijn Instagramaccount om platen te laten zien uit mijn collectie. Deze platen fotografeer ik terwijl ik ze aan het luisteren ben. Da’s dus twee vliegen in één klap.

De komende tijd probeer ik in een aantal posts oplossingen te vinden hoe ik platen vaker terug kan luisteren en beter kan leren kennen.

Kleine disclaimer: dit is echt een ontzettend ‘first world problem’.

Kleine disclaimer: dit is echt een ontzettend ‘first world problem’. De simpelste oplossing is om minder nieuwe muziek en meer ‘oude’ muziek te luisteren maar dan kan ik geen toffe nieuwe manieren ontdekken om de middenweg te vinden en daar over te schrijven.