Какво трябва да знаеш, ако сега започваш своето спортно предизвикателство :)

В тази статия ще изброя няколко неща, които ми се иска аз да знаех, когато започвах своето спортно предизвикателство :)

  1. Направи си снимка “преди”!

Най-точният начин да проследиш резултатите от тренировките е да сравняваш снимки. За тази цел в началото, когато започваш да тренираш е хубаво да си направи снимка тип “преди”. Хубаво е тя да бъде направена в цял ръст, сутрин и да е на гладно. След един месец направи същата снимка, в същия ден и бъди със същото бельо. Сравни снимките, за да видиш резултата.

2. Вземи мерки!

Пак сутрин и пак на гладно вземи мерки от талията, ханша, бедрата, прасеца и ръцете. Запипши ги на листче и след 30 дни повтори това. Сравни мерките с предишните :)

3. Не забравяй, че храната също е важна!

Много хора правят жестоки тренировки във фитнеса, но след това не се хранят правилно и затова не виждат резултати. Какво имам предвид с това? “Правилно” не е равно на здравословно. Защото зеленчуците и салатите са здравословни, но ако хапваш само това след тежка тренировка във фитнеса- знай, че грешиш. Тялото има нужда от трите основни хранителни източника — въглехидрати, белтъчини и мазнини. Най-трудното в изготвянето на хранителни програми е вечния дебат около съотношението им за цялото меню на хранене. Но едно е сигурно — тяхната липса или драстично намаляне като количество чрез храната е твърде нежелателно.

4. Бъди реалист :)

Знай, че промяната отнема време и постоянство. Вместо да се вманиачаваш в резултатите, наслаждавай се на процеса — а те със сигурност ще последват :)

5. Винаги загрявай преди тренировка!

Загрявката е много важна за ефективна тренировка. Ако не загрееш, не само няма да използваш възможностите на своето тяло в максимална степен, но и може да си причиниш контузии.

6. Правете стречинг след всяка тренировка!

Хубаво е стречингът да се прави след тренировка, когато твоите мускули са напълно загрели. Най-познатият ефект от разтягането е това, че прави мускулите по-еластични, с което подобряваш гъвкавостта си.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Viktoria Shtereva’s story.