Ennakko: Sur lеs Trаcеs dеs Ducs dе Sаvоіе (TDS) 119 km, Ranska / Italia

USA:n Tim Tollefson nauttii elämästään Mont Blancia juosten kiertäen UTMB-tapahtumassa. Kuva: Peignee Verticale

Joulukuussa 2015 aloimme Tomin ja Nooan kanssa puhumaan vakavasti, josko tulevana vuonna hankkisimme kunnolla kokemusta kotimaan polku-ultrista ja näiden kokemusten turvin lähtisimme ulkomaille kisailemaan vuonna 2017. Tämä väljä suunnitelma lyötiin lukkoon.

Reissuseurue treenamassa tammikuussa 2016

Pohtiessamme meille sopivaa kilpailua maailmalta, Nooa ilmoitti, ettei halunnut osallistua mihinkään “pilipalijunnukisaan.” Näin ollen Euroopan, ellei maailman, arvostetuimman vuoriultratapahtuman maastoltaan teknisesti haastavin kilpailu oli lopulta selvä valinta: UTMB-viikon Sur lеs Trаcеs dеs Ducs dе Sаvоіе (TDS).

Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) on viikon mittainen tapahtuma (ellei suoranainen vuorijuoksufestivaali), joka nykyään sisältää nykyään nimikkomatkan lisäksi neljä muuta juoksumatkaa:

  • UTMB: Ultra-Trail du Mont-Blanc (171 km +10,000 nousumetriä)
  • CCC: Courmayeur — Champex — Chamonix (101 km +6,100 m)
  • TDS: Sur les Traces des Ducs de Savoie (119 km +7,250 m)
  • OCC: Orsières — Champex — Chamonix (53 km +3,500 m)
  • PTL: La Petite Trotte à Léon (noin 300 km +28,000 m)

Jokaisella matkalla juostaan Alppien korkeinta huippua, Mont Blancia, kiertäen kuuluisaa Tour du Mont Blanc-vaellusreittiä pitkin.

Itse TDS on 119 kilometriä pitkä ja sisältää 7 250 kumulatiivista nousumetriä. Kilpailun lähtö tapahtuu Italian puolella olevasta Courmayeurin kylästä keskiviikkona 30.8.2017 kello 06:00 paikallista aikaa (eli 07:00 Suomen aikaa), ja maali sijaitsee Ranskan puolella Chamonixin alppikeskuksessa. Mont Blancin huippua kierretään etelän puolelta Grande Randonnee (GR) reitistöä mukaillen.

Kilpailussa käydään useampaan otteeseen yli 2500 metrin korkeudessa, missä ilmanala on jo niin ohutta, että keuhkot ja sydän saavat tehdä normaalia enemmän työtä hapen kuljettamiseksi ympäri kroppaa. Reitin korkeimmat pisteet ovat Arête du Mont-Favre (2435m), Col Chavannes (2603m), Col du Petit Saint-Bernard (2,188m), Passeur de Pralognan (2,567m), Col de la Gitte (2,322m) ja Col du Tricot (2,120m).

Vuoristossa sääolosuhteet vaihtelevat nopealla tahdilla helteisestä kelistä jopa myrskyisäksi. Kilpailussa kannettavien pakollisten varusteiden lista on siksi varsin pitkä, mutta perusteltu: selviytyminen ankarissa oloissa pitkän rasituksen aikana ei ole leikin asia.

Treenijuoksu pakollisten varusteiden kanssa: varusteliivi, pitkät housut x2, sateenpitävä takki, pitkähihainen paita, kaksi otsalamppua ja niihin varaparistot, yksi litra vettä, vedenkestävät ja lämpimät hansikkaat, pipo, lippis, kännykkä, muki, EA-tarvikkeet ja ruokaa. Kuvasta puuttuu mm. jalassa olevat kengät sekä kävelysauvat.

TDS on tänä vuonna yksi osakilpailu maailmanlaajuisessa Ultra Trail World Tourissa.Tämänkin johdosta TDS:n lähtöviivalla nähdään lukuisa joukko aivan maailman parhaita vuoristoultraajia, kuten Sylvain Camus, Michel Lanne, Antoine Guillon, Lucy Bartholomew, Mimmi Kotka (SWE) ja Melanie Rousset.

Misery fucking loves me, but I love her more.

Toukokuisen NUTS Karhunkierros 80 km kilpailun jälkeen oma kesäni on mennyt hieman vaihtelevissa merkeissä. Kuningasidea polkea fillarilla Jyväskylästä Kuopioon heti Kiimasen savulenkkiä seuraavana päivänä aivan liian heppoisilla polkupyöräilypohjilla johti reisien tulehdustilaan ja se pilasi useamman viikon juoksuharjoitteet. Sen jälkeen sain heinäkuussa hyvän, nousujohteisen harjoitusjakson ja tuntuma on, että oma kuntoni on tällä hetkellä lähellä Karhunkierroksen kuntoa.

Eniten jännitystä aiheuttavat oleskelu ohuessa ilmanalassa ja Alppien olosuhteet. Nyt juostaan vuoria ylös, eikä meillä Suomessa ole vuoria joilla harjoitella. “Monsterinousu” Bourg Saint-Mauricelta Passeur de Pralognan huipulle on kymmenisen kilometriä pitkä, mutta sisältää 1900 metriä nousua ja voi kestää hyvinkin 3 tuntia. Siis kolme tuntia pelkkää ylämäkeä, josta hyvä osa korkealla merenpinnan yläpuolella. Kun happi on ohutta, kroppa joutuu tekemään enemmän töitä jotta keho saisi tarpeeksi happea kulkemaan suonissa. Kun juoksu ja vähäinen happi yhdistetään, voi olla olo niin heikko että tuntuu ettei olisi ikinä lenkillä käynytkään.

Herran haltuun.

Eikä seitsemänneltä huoltopisteeltä 96 kilometrin kohdalta Les Contaminesista lähtevä, kilpailun jyrkin nousu Col de Tricot’n huipulle ole mitenkään helppo. Etenkään, kun matkan rasitus painaa jo kuin miinalaiva reisissä. Sen jälkeen vielä jyrkkä, etureisille armoton alamäki ennen maalisuoraa.

Minä hikoilen Suomenkin leudossa kesässä, ja maltan tuskin odottaa kuinka hikikarpalot valuvat selkää pitkin lämpötilan noustessa 30 celsiuksen tietämille jätkän noustessa vuoria ylös. On ensiarvoisen tärkeää pitää huolta omasta nestetasapainosta sekä viilentää kroppaa tarvittaessa.

Olettaen siis että helteet hellivät meitä. Voihan siellä vaikka sataakin koko matkan. Tällä hetkellä säätiedot lupailevat aurinkoista starttia ja hyvää säätä ensimmäisille tunneille. Illalle luvataan ukkosmyrskyä, joka jatkuisi läpi loppuviikon. Sweet.

Olisiko mitään maukkaampaa kuin infernaalinen vesisade sadan kilometrin verran? Kuva: Fabricio Bastian

Aikaraja kilpailussa on 33 tuntia, kärkijuoksijat lienevät maalissa noin 14,5 tunnissa. Omat kilpailulliset tavoitteeni ovat seuraavassa prioriteettijärjestyksessä: a) voittaa ystäväni Nooa b) alittaaa ystäväni Anssin 2014 juoksema aika 21h 04min c) tulla yhtenä kappaleena maaliin.

Tätä reissua on odotettu lähes kaksi vuotta. On aika nauttia.

Otsalamput valaisevat Keski-Eurooppalaista yötä. Kuva: Peignee Verticale

Kisaa voi seurata joko paikanpäällä Keski-Euroopassa tai sitten etänä netistä. Kisaorganisaation sivuilta lyötyy tolkun ohjeet tapahtuman seuraamiseen: http://utmbmontblanc.com/en/page/363/follow-the-races.html. Meikäläisen juoksunumero on 7192.


Kiitos kun luit! Kaikki kommentit, kysymykset, risut ja ruusut ovat tervetulleita sekä tänne Mediumiin että muihin somekanaviin sekä eritoten suoraan kasvotusten.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.