Belevingsgericht werken

#organisatieontwikkeling

INC
3 min readDec 8, 2013

Inc. geeft je 52 weken een blik achter de schermen waar we werken aan organisatie- en conceptontwikkeling. Deze week deelt Robert het eerste principe van de totaal zes principes die toegepast worden bij de ontwikkeling van organisaties als BAM utiliteitsbouw, Ruud van Nistelrooy Academy en Zorggroep Sint Maarten.

Kun je als mens veranderen? Sinds de industrialisatie houden bedrijven zich bezig met deze vraag. Bedrijven hebben zo hun bijzonderheid met het paradigma van een maakbare wereld, waarin het lijkt dat dingen en mensen gecontroleerd en gemaakt kunnen worden, geboetseerd in elke willekeurige vorm, als een homp klei, naar gelang de druk van buiten toeneemt.

Mindset

Daar zitten natuurlijk grenzen aan. En inmiddels is onze kennis, gezien de hoeveelheid managementliteratuur, zo uitgebreid dat we een steeds beter beeld krijgen. We vinden onszelf als het ware steeds opnieuw uit. Opgedane kennis en ervaring leveren hiervoor nieuwe inzichten. De kunst is echter om te weten dat we klei zijn. Het gaat dus om de mindset die we hebben.

Verandering is geen doel op zich

De verandering en de grootsheid van de dingen worden meestal centraal gesteld. Veranderen wordt daarmee een doel op zich. Het succes ligt echter verborgen in de kleine dingen, in de kracht van de eenvoud en het gevoel dat er met elkaar gedeeld wordt. Het is bijna net als voetbal. Voetbal is heel simpel, het aller moeilijkste is echter: simpel voetbal. Als je het spel wilt beheersen is er afstemming nodig. Het stelt ons namelijk voor de vraag welke beleving en wensen we hebben en hoe die ons stuurt in wat we met zijn allen kunnen waarmaken. Binnen die vraag ligt het gehele systeem van organisatieontwikkeling besloten.

Binnen beginnen is dan buiten winnen!

Maar een verandering is geen doel op zich. Het is een gevolg van beweging van binnenuit. En dat begint met het verschil willen maken. Het eerste principe uit een serie van zes.

1: Verschil willen maken

Onze wil vormt de weg. Een sterke wil levert de basis voor leiderschap. Willen geeft energie aan onze gezamenlijke intentie en invulling aan onze dromen, doelen en ideeën. Met een sterke wil nemen we verantwoordelijkheid voor het geven van richting en het doorbreken van onze angst. We stappen doelbewust uit onze comfortzone en vergroten onze potentie. Hiermee bevestigen en herstellen we onze identiteit en creëren we een heldere focus en een stevige basis die zekerheid biedt.

In de praktijk

Waartoe een sterke wil in staat is zien wij bijvoorbeeld terug bij Zorggroep Sint Maarten — Huize Sint Jozef in Denekamp.

Hier wordt bewust gekozen om vanuit eigen beleving te kijken naar hoe men zorg wil en laat het zich niet leiden door een kwantitatief kwaliteitssysteem. Dit geldt zowel voor de zorgaanbieder als de ontvangers. Een mens is immers pas gelukkig wanneer hij het geluk zelf wil. Dit is dan ook de basis van de zorgverlening bij Huize Sint Jozef. Het beleid en de omstandigheden bieden slechts de kaders voor het speelveld. De grootste uitdaging wordt dan gevormd in wat je durft los te laten. Juist daar is een sterke wil voor nodig.

Wil jij aan de slag met jouw eigen team of organisatie? Neem contact op via 0541-672011 of robert@incmerkbeleving.nl

--

--