Çevrimiçi görüntüler ve fotoğraflar ile uğraşırken muhtemelen JPG ve JPEG uzantılarının etrafta dolaştığını görmüşsünüzdür. Bazen insanlar için bu iki dosya biçimi kafa karıştırıcı olabilir, çünkü hangisini kullanmaları gerektiğini bilmiyorlar. Bugün, JPG ve JPEG arasındaki farkı açıklamak istiyorum.

JPG ve JPEG Arasındaki Fark

JPEG

JPEG, Joint Photographic Experts Group’un (Ortak Fotoğraf Uzmanları Grubu) kısaltması olan bir dosya uzantısıdır. ISO standardı ilk olarak 1992 yılında piyasaya sürüldü. Bu, sıklıkla kayıplı sıkıştırmada kullanılan, sıkıştırma oranları 10:1 ila 20:1 arasında değişen bir bitmap sıkıştırma formatıdır. Sıkıştırma oranı ayarlanabilir. Bu da, depolama boyutu ve görüntü kalitesi arasındaki dengeyi belirleyebileceğiniz anlamına gelir. JPEG uzantısı, en çok dijital kameralar ve fotoğraf paylaşım cihazları tarafından kullanılır.

JPEG formatı renk ve fotoğraflar için mükemmel olsa da, sıkıştırma nedeniyle hafif bir kalite kaybı olduğunu da söylemeliyiz. Düzenleme ve yeniden sıkıştırma, önemsiz olmasına rağmen yalnızca kaliteyi düşürür. Bunu en aza indirmenin bir yolu, RAW biçiminde JPEG’ler ile çalışmak, düzenlemelerinizi belirlemek ve görüntüyü birden çok kaydetmeden sadece son halini kaydetmektir. Ayrıca JPEG resimlerinin MIME ortam türü image/jpeg ‘dir.

JPG

Bir de JPG formatına sahibiz. JPG ve JPEG formatları arasında aslında bir fark yoktur. Tek fark kullanılan karakter sayısıdır. JPG yalnızca Windows’un önceki sürümlerinde (MS-DOS 8.3 ve FAT-16 dosya sistemleri) dosya adları için üç harflik bir uzantı gerektirdiği için vardır. Bu yüzden .jpeg , .jpg olarak kısaltıldı. Windows ve/veya DOS bu kısıtlamaya sahipken, UNIX bu kısıtlamaya sahip değildir ve bu nedenle UNIX ve MAC kullanıcıları .jpeg uzantısını kullanmaya devam ettiler. Tabii ki Windows’un daha yeni sürümleri artık dosya uzantısında daha fazla karakter kabul ediyor, ancak, .jpg zaten insanların çoğunluğu tarafından kullanıldığı için bu yüzden hala en yaygın dosya uzantısı.

Adobe Photoshop ve Gimp gibi fotoğraf düzenleme programları, resimleri varsayılan olarak .jpg uzantısında kaydeder. Ama yine de dosya uzantısını JPEG veya JPG olarak değiştirerek her iki türde de kullanmaya devam edebilirsiniz.

Özet Olarak

Gördüğünüz gibi, JPG ve JPEG arasındaki farkı ele aldık hiçbir fark olmadığını öğrendik. JPG, yalnızca Windows’un ve/veya DOS’un eski sürümleri tarafından var olan bir sınırlamadan dolayı ortaya çıktı ve şu anda JPEG’in en yaygın biçimi.

Kaynak: https://volkanikiz.com/JPG-ve-JPEG-Arasindaki-Fark/

--

--