Zlatan Ibrahimovic — The God

Afgelopen week verscheen op het YouTube kanaal van Paris Saint-Germain een video met het Dream Team van Zlatan Ibrahimovic. De man zelf noemt elf namen op van spelers uit zijn droomteam. Allen spelers die ergens in zijn carrière hetzelfde shirt als hem hebben mogen dragen. Hij maakt zelfs ruimte voor drie jongens met wie hij in de Barcelona schoolbanken heeft gezeten — magic Iniesta, perfect Xavi en genius Messi. Natuurlijk mag hij zelf niet in de opstelling ontbreken. Als laatste verschijnt zijn eigen naam binnen de lijnen, met de toepasselijke toevoeging:

Zlatan Ibrahimovic, the God

Dit is overigens niet de eerste keer dat Ibrahimovic zichzelf met god vergelijkt. Dat deed hij al eerder, in aanloop naar de beslissende kwalificatieduels tussen Portugal en Zweden.

Journalist: Zouden er veel mensen zijn die denken dat we van Portugal winnen?
Zlatan: Alleen god weet hoe het zal aflopen.
Journalist: En hem kunnen we het lastig vragen.
Zlatan: Nou ja, hij staat voor je.

Zelfs als Zlatan zichzelf met god vergelijkt geloof ik hem.

In zijn biografie — Ik, Zlatan — heeft hij het over zijn jeugd in Rosengård, de achterstandswijk in het Zweedse Malmö waar hij opgroeide. Zijn jeugd in het ruige Rosengård heeft hem gevormd en gemaakt wie hij nu is. Zelf zegt hij daarover:

Je kunt de man uit de getto halen, maar je kunt nooit de getto uit de man halen!

Maakt Zlatan een fenomenale actie dan zeg ik: “Ibracadabra”. Doet hij iets minder fraais — zoals deze vrij harde tackel op van der Vaart en deze hoge trap op het hoofd van Cassano — dan zeg ik: “Het is een echte straatvechter, hij moest vroeger ook altijd opboksen tegen de oudere jongens op het schoolplein”. Vrienden van me vinden het überhaupt nonsens dat een Zweed claimt dat hij uit de getto komt. “In Zweden heb je toch helemaal geen getto?” Maar als Zlatan het zegt, dan is het waar. Althans voor mij.

Zijn, op vele manieren, meest bewonderenswaardige en goddelijke actie vind ik de Made by Sweden with Zlatan Ibrahimovic reclame van Volvo. Lang werd Ibrahimovic in Zweden verweten niet mee te zingen met het volkslied, Du gamla, Du fria. Zlatan voelde geen klik met het nummer en had moeite de woorden uit zijn mond te krijgen. Zoals zo vaak — binnen de lijnen — toverde Zlatan dit keer ook — buiten de lijnen — een briljante oplossing uit de hoge hoed.

Samen met Volvo, de jongens van Forsman & Bodenfors en zijn bevriende muziekproducent Max Martin maakt hij allereerst een parel van een reclame. Daarnaast staat hij aan de basis van de vernieuwde en hedendaagse versie van het Zweedse volkslied. En niet geheel onbelangrijk weet hij daar ook nog eens 12 miljoen kronen, zeg 1,3 miljoen euro, mee te vangen.

Nu nog even twee minuten genieten.

Like what you read? Give Ward Karssemeijer a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.