Motion Graphics/ 3D Animasyon Nedir?

Wikisoftware Adana
3 min readJun 7, 2016

--

Basitçe anlatmak istersek eğer Grafik Tasarımın hareketli ve belki de en eğlenceli halidir. Intro tanıtımları, reklam içerikleri, dizi-film jenerikleri, kişiye ya da kuruma özel sunumların grafik tasarımıyla bir araya gelip hareket kazanması halidir. Tasarım, yaratıcılık ve program kullanabilme yetisinin bir araya gelerek insanlara dijital ortamda sunulduğu video şölenidir. Hayal gücünün programlar yardımıyla sanal ortama aktarılarak 2D ve 3D sahnelerin içerisinde hayal gücümüzü yansıttığımız, görsel efekt atayarak, ses veya müziklerle güçlendirdiğimiz kişisel kurgularımızdır.

Motion Graphics Hangi alanda kullanılır?

Film-dizi, jenerik videolar, televizyon grafikleri, görsel efektler, reklamlar gibi ortamlarda; görüntüleri, yazıları, efektleri ve sesleri belirli bir ahenk içinde birleştirebildiğimiz, sonsuz bir evren olduğunu söyleyebiliriz.

Motion Graphics’ in avantajları nelerdir?

  • Sesleri, görüntüleri ve kompozisyonları en iyi şekilde aktarır.
  • Amaç bilgi vermekten çok görsel şölen sunmaktır.
  • Görsel Efektler sayesinde dikkat çekerek merak uyandırır ve izleyici sıkılmadan tekrar tekrar izleyebilir.
  • Akılda kalıcıdır.
  • Sosyal medya üzerinden çok çabuk yayılır.
  • Kişisel ya da kurumsal tanıtımın en etkili yoludur.

Neden görsel anlatım yolu?

Çeşitli bilgi edinme yolları vardır. Okuyarak, duyarak, yazarak, görerek bunlardan sadece bir kaç tanesidir. Bir şeyi okutmaya çalıştığımızda aklımızda sadece %10–15’lik bir bilgi kalır. Duyarak edindiğimiz bilgilerde bu oran %20–25 iken görerek edindiğimiz bilgilerin %30–35′ i akılda kalıcıdır. Video ise aynı anda birçok duyuya hitap edebildiği için aklımızda daha kalıcı olur. Ayrıca sosyal medya kullanımının çok yaygın olduğu çağımızda videolara erişim konusunda herhangi bir engel olmadığı için yayılması daha kolaydır.

Motion Graphics Designer olmak için neler yapılmalı?

Bolca zaman ve çalışma gerektiren bu yapı için öncelikle uygun teknik bilgi ve alt yapının olması gerekmektedir. Kurgu-montaj, kamera-ışık, ses ve 3D ile ilgili teknik bilgilerin ve temelin sağlam olmasıyla birlikte tasarımı sanal ortama aktarmamızı sağlayacak program bilgisine sahip olmamız yeterli olacaktır. Hayal gücünün sanal ortama aktarılmasında yardımcı olan temel programların yanı sıra işlemleri sırasıyla ilerletebilecek yardımcı programlara da ihtiyacımız vardır. Bütün bu bilgilerin ışığında kullanmamız gereken temel programlar;

  • Hayal gücünün tasarıma aktarılması için; ”Adobe Photoshop”
  • Tasarımın animasyona aktarılması için; ”Adobe After Effects”
  • Animasyonun kurgu-montaja aktarılması için; ”Adobe PremierePro” bilgileri gereklidir.

Bunların yanında Motion Design için gerekli ve yardımcı olacak programlar; 3DS MAX, CINEMA 4D, ADOBE ILLUSTRATOR gibi 2D ve 3D sahne tasarımlarını oluşturabileceğimiz programlar gerekmektedir. Tüm bu bilgilerin dahilinde gerekli zamanı ayırarak sürekli tasarım ve video yapma yeteneğini geliştirebilmek en önemli etkendir.

Peki, bir animasyon nasıl yapılmalı?

Animasyon projesinin başlaması için ilk gereken şey hayal gücünü kullanarak nasıl bir animasyon kurgusunun ortaya çıkmasını sağlamak olacaktır. Kurgu senaryosu ortaya çıktıktan sonra eğer elimizde objemiz yoksa objeleri doğru materyallerle tasarlamak için vektörel çizim yapabileceğimiz bir programda(photoshop, illustrator vs) hayal gücümüzü tasarıma dökmeye başlamalıyız. Tasarım bittikten sonra After Effects programımızda gerekli yayın formatında(web,televizyon gibi) gerekli kompozisyonu oluşturmak ve objeleri sahneye ekleyip animasyonları ve efektleri vermek olacak. Animasyon “render” işlemi (yaptığımız projenin son halinin izlenebilir olması) yapıldıktan sonra son montaj için artık gerekli olan animasyonumuz ya da animasyonlarımız hazır olacaktır. Gerekli ses dosyamız hazır ise son kısım olan montaj-edit kısmına geçilmelidir. Eğer ses dosyalarımız hazır değilse yine yardımcı program olan Adobe Audition’ da gerekli mix&mastering’ i yaptıktan sonra montaja geçilmelidir. Ses dosyalarımızı da hazırladıktan sonra Adobe Premiere Pro programı açılacak ve gerekli Sequence(video sayfamız) açıldıktan sonra hazırladığımız dosyaları programın içine atarak timeline’ da gerekli editleme işlemi yapılacaktır. Sonra hazırlanan projenin final render (bitirme çıktısı) alındıktan sonra projemiz artık gerekli sunuma hazır olacaktır.

Wiki Software | Adana Yazılım Şirketi

http://wiki.com.tr/

Originally published at wiki.com.tr on June 7, 2016.

--

--