Laten we eens ophouden over dat basisinkomen
Ronald Mulder
16853

Heb een aantal jaren terug al eens een stuk over geschreven en naar diverse personen toegestuurd om input te verkrijgen wat zij van dit idee vonden. Het idee overigens is al oud, heel oud zelfs. Wat nieuw is, is hoe we dit idee handen en voeten kunnen geven. Voornaamste voorwaarde is dat we het basisinkomen niet als een heilige graal moeten gaan zien, slechts als een onderdeel van een compleet andere wijze van denken.

Door het basisinkomen te gaan invoeren kunnen we een basis leggen waarbij mensen een stuk rust krijgen op basis van een periodiek inkomen en kunnen zij keuzes maken die beter bij hen passen. Dit zal gaan resulteren in een betere arbeids- (markt) participatie en minder uitval. Studie en studeren zal in een ander daglicht komen te staan, evenals vrijwilligerswerk / mantelzorg etc.

Dit platform leent zich niet om het hele stuk uit te leggen, maar geeft een idee dat mijn stuk duidelijk maakt dat basisinkomen een onderdeel van de nieuwe maatschappij zou kunnen zijn. In mijn optiek is het een logische volgende stap.

onze maatschappij veranderd snel, en zal bij het invoeren van nieuwe technologieen nog snellen gaan veranderen. Om bij te kunnen blijven bij die ontwikkeling, is het noodzakelijk dat ook onze structuur van de maatschappij mee veranderd opdat wij (allen) dan optimaal van die verandering gebruik kunnen maken.

Basisinkomen gaat niet (alleen) over geld, het gaat over organisatie, structuur en transparantie. Maar voornamelijk gaat het over beleving, emotie en mensen iets gunnen. Als er balans is, wordt jou ook iets gegund…. ;-)

Wim Stroet,

part-time filosoof.