Je laten leiden door wat er al is.

Je bedrijf aanpassen aan de mensen die bij je werken. Als je bedrijfskunde hebt gestudeerd leer je wel anders. Gelukkig heeft Karst Klein geen bedrijfskunde gestudeerd maar bosbouw. Met zijn grootvader mee op stap het bos in, en heeft hij leren houden van bomen. Die er overigens er in alle soorten en maten zijn, net als mensen.

Karst Klein heeft samen met zijn compagnon gekozen voor een bedrijf — Binthout — waar hij twee dingen kan combineren, mensen en bomen. Maar belangrijk is dat het bedrijf ten dienste staat van die twee, dus niet door middel van mensen en bomen een businessmodel creëren. Maar met mensen en bomen iets moois maken.

Als je naar het verhaal van Karst kijkt en luistert dat we gemaakt hebben in de reeks van Purpose People zie je iemand die verantwoordelijkheid durft te nemen. In de eerste plaats voor zijn eigen leven. ‘Ik heb mijn schepen achter me verbrand.’ zegt hij in het begin, ‘Ik heb de stap gemaakt.’ Dat hoor ik wel vaker van sociale ondernemers, die eerste stap maken, rücksichtslos, want zonder ben je aan het hobbyen, en Karst is net als die andere sociale ondernemers wel aan het ondernemen.

‘Je moet de zoektocht aangaan en je niet laten leiden door wat er al is, maar ook door wat er misschien zou kunnen in jouw dromen en in jouw visie.’

Maar dan kiest hij niet de gemakkelijke weg, want hij voelt zich als mens verantwoordelijk voor mensen die met zekere afstand tot arbeid bij hem komen werken. De keuze die ze dan maken is hun product, hun bedrijf aanpassen aan de mensen. Niet denken: als het je niet lukt, dan voor jou maar iemand anders, maar met jou gaan we dit maken.

Mensen die waren afgeschreven door anderen krijgen hier weer het leven in hun vingers, hart en hoofd. Tellen weer mee. Sterker nog, worden net zo waardevol als ieder ander.

Compassie. Natuurlijk dwalen dan mijn gedachten naar een leermeester in mijn leven, Jezus van Nazareth, die ook timmerman was. Ik weet dat Karst ook door zijn geloof geïnspireerd is, en belangrijk hier, geactiveerd is. Misschien wel dat zetje in de rug heeft gekregen. Met een belangrijke uitspraak in zijn hoofd van Jezus: ‘Behandel anderen, zoals je wilt dat ze jou behandelen.’

Ron van Es — Work and Purpose