Met een hart van goed.

Wel eens in het hoofd van een ingenieur gekeken? Die bedrading daar gezien? Voor mij is dat een rare kluwen, een wirwar van logica en onbegaanbare paden. Stijn van Leeuwen is daarmee onnavolgbaar volgbaar. Is de onlogica van mensen voorbij, en zeker van bestuurders van een stad. Stijn’s hoofd ziet heldere lijnen en maakt recht wat krom is.

Als ondernemer groot geworden met zijn Rotterdam Engineering zag Stijn dat aan de andere kant van de stad er een braakliggend terrein lag. Niet aan engineers klussen, maar aan menselijk materiaal. Een heel stadsdeel vol potentie. Jongeren die wel degelijk iets kunnen. Onverhoedse en onvermoede ondernemers. Daar waar veel mensen eraan voorbij lopen — mislukte mensen — pakt Stijn een draad op. Rolt de draad af om bij de kern te komen: wil je meedoen met het leven?

In het gesprek met Stijn valt het me op, dit is een man die zonder de schone schijn kan van een succesvol ondernemer. Dit is meer de man die anderen een podium gunt. De man die zijn mouwen voor je opstroopt en recht op de mens afvraagt: zullen we samen aan de slag gaan?

Daarmee is zijn initiatief — Ondernemershuis op Zuid— wars van opsmuk. En tegelijk opent het deuren voor zoveel mensen in dat stadsdeel die zich zolang niet gezien hebben gevoeld. Op de website staat dan ook niet voor niets: ‘Steek je nek uit, neem verantwoordelijkheid en ga aan de slag: door samen keihard centen te verdienen geef jij met het ondernemershuis Rotterdam Zuid een sterke impuls.’

Er broeit iets in dat hoofd van Stijn van Leeuwen. En dat wat in zijn kop zit komt vanzelf in zijn kont — aan de slag. Niet lullen, maar poetsen. Met een hart van goed. Want zonder dat hart wordt het een onderneming zonder gevoel.

Ron van Es — Work and Purpose