Wij zijn de ondernemers.

Ik herinner me nog de middag dat ik in mijn eigen tuin stond te frituren. Ik had namelijk een opdracht aangenomen om de lunch te verzorgen voor een wooncorporatie. Nou niet ik, maar de stichting die ik net had opgezet. Die stichting wilde allochtone vrouwen én heerlijk laten koken én een opleiding aanbieden. Zo zouden zij zich kunnen ontwikkelen als cateraar of een baan vinden in de horeca.

Ik kwam op dit idee nadat ik was uitgenodigd te komen eten door een jonge vrouw uit Shri Lanka. Haar moeder kookte die avond de sterren uit de hemel, maar op mijn vraag wat ze overdag deed, bleek dat zij stamppot maakte in een keuken van een bejaardenhuis. Een mismatch dacht ik. Onder het eten bedacht ik toen Tafel van Zeven.

Maar daar in die tuin had ik wel een goed plan, een stichting, een mooie naam, maar nog geen deelnemers. Uit PR overwegingen nam ik toch die opdracht aan en ging maar zelf aan de slag. Niet de bedoeling natuurlijk, maar een mens doet eens wat.

Ik leverde de lunch af en dacht de weg terug wel: wat moet ik hier toch mee? Het antwoord kwam nadat ik terugkwam van een reis. Ik had een vriendin gevraagd de honneurs waar te nemen terwijl ik weg was. Bij thuiskomst zei zij me: nu weet ik het, ik ben de directeur van Tafel van Zeven. En verbaasd antwoordde ik: inderdaad.

Dat was het dus. Beginnen met een idee om er dan achter te komen dat anderen het stokje overnemen. Ik moest het weer aandenken bij het interview met Regine Griep en Rian van Pelt van Broodje Aap & Linke Soep. Vrouwen die misschien niet konden overzien hoe je een idee moet omzetten in een onderneming, maar wel begonnen zijn.

Eigenlijk weet je gewoon niet waar je aan begint, je weet alleen dat je moet beginnen om daar achter te komen. Zoals ze zelf ook zeggen is het een reis van vallen en opstaan. En met een goed idee alleen kom je er niet. Soms is het echt buffelen, bijsturen, weer op het spoor komen als je verdwaald.

Bij Broodje Aap & Linke Soep staat de ontmoeting centraal. Boven een bord eten is het namelijk altijd goed ontmoeten. Het is de plek waar alle mensen van Tilburg kunnen komen. Nieuwe en oude bewoners. Buurtbewoners en zakenlieden. Hoog, laag, links en rechts.

Regine en Rian zijn aan een avontuur begonnen omdat ze de behoefte hadden dat mensen elkaar weer zouden zien en spreken. Ze zagen een mogelijkheid om samen te koken. En dat idee werd een boeiende onderneming. Wat mij weer opvalt is dat zo’n onderneming er dan gewoon komt. Stap voor stap.

Omdat je nu eenmaal niet anders kan. En zij dan kunnen antwoorden: wij zijn de ondernemers van Broodje Aap & Linke Soep.

Ron van Es — Work and Purpose

De eerste groep vrouwen van Tafel van Zeven bestond overigens precies uit zeven vrouwen.