ZULLEN DE SOCIALE MEDIA OOIT DE KLASSIEKE OVERNEMEN?


DE OPEN HAARD EN DE CENTRALE VERWARMING

De open haard. Het bracht de mensen samen in de vorm van een halve maan om er gezamenlijk naar te kijken en om op te warmen natuurlijk. Mooi, gezellig en sociaal. Bij de komst van de centrale verwarming waren daar velen niet blij mee. Het zorgde ervoor dat mensen gespreid doorheen het huis konden zitten en nog steeds diezelfde warmte voelen.

Dit kan dan ook in grote mate vergeleken worden met de sociale media. Zo blijken ze bijvoorbeeld het effect te hebben om net minder sociaal in het echte leven te zijn. Deze en nog verschillende andere punten van kritiek werden hierop geleverd. Echter heeft de kritiek op de centrale verwarming het proces niet tegengehouden. In feite zijn we er zo aan gewoon geraakt dat we ons zelfs moeilijk kunnen inbeelden hoe het er zonder was.

— naar een essay van George Orwell

MAAR

Sociale media (de Engelse term social media is ook in het Nederlands gangbaar) is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers.

Sociale media draait dus volledig rond het delen van communicatie. De manier waarop die communicatie verloopt is bij elk platform dan ook anders.

WAT ZIJN DE VERSCHILLENDE PLATFORMEN?

SOCIAL NETWORKS
WEBLOGS
MICROBLOGS
VIDEO-SHARING
FOTO-SHARING
LIVESTREAMING
WIKI’S
SOCIAL BOOKMARKING
SOCIAL NEWS RANKING
LOCATIE GEBASEERDE VOORZIENING

SOCIALE MEDIA OP JOURNALISTIEK VLAK

Journalisten en redacties kunnen er niet meer onderuit. Ook zij zullen moeten gaan inzetten op wat er speelt op de online markt.

VERANDERING

En om te kunnen inspelen op die markt zullen er toch wel verschillende aanpassingen moeten gebeuren. Zo moet nieuws veel korter gebracht worden. In maximaal 140 tekens.

Gelukkig waren journalisten hier snel mee weg, maar toch blijken ze niet blij te zijn met de vele andere veranderingen die doorgevoerd moeten worden.

Hier ligt dan ook het basisprobleem van de ontwikkeling van de sociale media. Ondanks de zeer makkelijke toegankelijkheid van de sociale media hebben veel conservatievelingen en redacties problemen met de mentaliteitsswitch.

NADEEL

Nieuws dat verspreidt wordt beschikt niet over een bepaalde filter die het goede onderscheidt van het slechte.

EN

De snelheid waaraan hedendaags online nieuws zich verspreidt of moet verspreiden zorgt voor veel foutieve verslaggeving.

Aangezien iedereen via microblogs of andere sociale media zelf nieuws maakt, deelt en verspreidt, wordt het nieuwsgaringsproces van de journalist vergemakkelijkt.

DE JOURNALISTIEKE TOOLS BIJ UITSTEK

(en om te beginnen met mijn persoonlijke favoriet)

SNAPCHAT

Snapchat is vooral aan het werken aan zijn imago. Velen zien Snapchat als een te vluchtig platform dat centraal staat voor selfies en naaktfoto’s, maar het kan perfect ingezet worden om bijvoorbeeld het nieuws te brengen zoals het NOSnieuws dat doet.

Ook Snapchat zelf werkt samen met Daily Mail, Buzzfeed, Vice en nog andere mediamerken via hun Discover kanaal.

Laat mij jullie even voorstellen aan Snapchat Queen

Britt, heeft zelf al meer dan duizend volgers op haar eigen Snapchat-account. Ze beheert ook de sociale media van VTM tijdens Festivalitis en The Voice van Vlaanderen. Sinds kort heeft ze ook een eigen programma Snapshots gelanceerd op Snapchat samen met filmjournalist Lieven Trio.

Zij weet het best hoe sociale media vandaag de dag op de mediale markt liggen en hoe de toekomst er uit ziet?

‘Ik leg vaak bij het VTMnieuws mijn oor te luister hoe het zit met Snapchat. Ze staan er voor open, maar ze zijn nog vooral bang omdat er gewoonweg nog veel kan mislukken.’
Instagram: bvalkenborghs

Het is volgens Britt nog een proces dat veel trail and error moet doorstaan, omdat het gewoonweg ook moeilijk is om te weten wie je moet aanspreken.

‘Het is moeillijk om die nieuwe tone of voice te vinden, maar het gaat alleszins wel al de goede richting uit.’

DORIANNE AUSSEMSN

MNM-dj en hét gezicht van het Snapchat-kanaal.


Een ander bekende tool…

INSTAGRAM

Instagram draait vooral rond foto’s en video’s, daarom staat het als nieuwsmedium nog maar in zijn kinderschoenen.

Sinds augustus lanceerde Instagram zijn nu al befaamde Instastories waardoor het Snapchat erg op de hielen zit.

Het perfect voorbeeld van nieuws brengen op Instagram is het Ninjanieuws van MNM. Op een speelse manier wordt hard nieuws verpakt in een kort nieuwsbericht met video’s, foto’s en een voice-over.

Mathea Lacko is de ninja die achter dit snelle nieuws schuilt.

Verder zijn Facebook, Twitter en LinkedIn de andere grote spelers in het brengen van nieuws op journalistiek vlak.


DOELPUBLIEK

Wie is nu eigenlijk het specifieke doelpubliek van al die online content?

DE COMMUNICATIE-GENERATIE!

74% van alle jongeren onder de 35 jaar zijn iedere dag bezig met het consumeren van nieuws via sociale media.

MAAR

Jong staat niet garant voor trouw.

De aandachtspanne van de jongeren is zodanig kort dat er een desinteresse blijkt op vlak van nieuws. Ze hechten meer belang aan communicatie, waardoor een dalende trend valt op te merken in het consumeren van nieuws.

Een studie die deze fenomenen onderzoekt is eentje van de VRT studiedienst

‘In een tweejaarlijks onderzoek brengen wij de statistieken van het aantal mediamoment in kaart. Het bekende MEMO-onderzoek.’

Respondenten worden gevraagd om een week lang een dagboek bij te houden, waarin ze dan zeer gedetailleerd het aantal mediamomenten moeten aanduiden. In het laatste onderzoek werden er 23.124 mediamoment gemeten over de tijdspanne van een maand. Deze data weergeeft op de beste manier waar sociale media zich precies bevinden en in welke grootte.

‘Sociale media blijkt algemeen de grote stijger in dit onderzoek te zijn. Wel zien we een dalende trend bij het jongste segment in het consumeren van traditionele media.’

WAT IS POPULAIR?

Account sociale media per leeftijd

Nu, Facebook is en blijft een sociaal medium dat heel breed ligt. Bekeken tot een leeftijd van 45 tot 50 jaar heeft meer dan 70% een Facebookprofiel.

Toch blijkt dat jongeren meer gaan diversifiëren.

Voor bepaalde behoeftes keren ze terug naar Facebook, zoals het consumeren van nieuws bijvoorbeeld.

Contacten met vrienden is veelal aan het verschuiven naar Snapchat en Instagram. Mede doordat Facebook zo groot geworden is plus het feit dat mama en papa al meer een oogje in het zeil kunnen houden.


WAT DOET DIE CONSTANTE STROOM MET ONS?

#NOTIFICATIESTRESS

Notificaties en updates heersen vandaag de dag doorheen ons leven. Een verschijning die ook bijna automatisch stress en burn-outs met zich meebrengt.

We worden verwacht om constant bereikbaar te zijn, maar andersom verlangen we dat ook van een ander. Dat is de ongeschreven regel van de sociale media.

Probeer het eens.

Een week zonder nieuws.

Vandaag de dag blijkt dat wel onmogelijk. In tijden waar smartphones bijna ons leven reguleren, komen we onrechtstreeks of we het nu willen of niet in contact komen met nieuws. Nieuws is de grootste onopgemerkte verslaving van deze tijd en het domineert het moderne leven van opstaan tot slapengaan.

Jeroen de Vos is media-antropoloog in Amsterdam en bestudeert wat een constante stroom van sociale media met ons kan doen.

‘Het wordt steeds moeilijker om je te kunnen afsluiten van nieuws, omdat het zo geïntegreerd zit onze dagelijkse patronen. Je kan natuurlijk wel kiezen om bewust de krant niet te lezen, maar onrechtstreeks kom je er sowieso mee in contact.

Mensen komen in een overstimulatie van informatie terecht. Dit door te veel input. Om ons ervan te kunnen beschermen moeten we volgens Jeroen gewoon niet anticiperen op die overload van informatie en de stress die daarbij komt kijken.


OOK DEZE EXPERTEN GAVEN EVEN HUN MENING

Gert Fredrix is een van de prominenten binnen het onlineverhaal van Medialaan. Hij bedenkt online formats en staat in voor de sociale media.

Jolien Durwael coachte het jongeren diversiteit programma op MNM en maakte recent de overstap van Radio 2, naar Studio Brussel waar ze Digital Conversation Manager zal worden

Alexander werkt als Digital Creative binnen de VRT. Hij lanceerde het platform Generation M en werkt nu binnen één aan een nieuw programma


ZULLEN DE SOCIALE MEDIA OOIT DE KLASSIEKE OVERNEMEN?

  • Het is voornamelijk de oude generatie die een mentaliteitsswitch zal moeten ondergaan indien de sociale media sterker willen groeien op vlak van het brengen van nieuws.
  • Journalisten zouden sociale media als een bron tot extra informatie moeten zien en niet als een soort bedreiging.
  • Verschillende mediamerken in het buitenland bewijzen dat sociale media als nieuwsconcept wel effectief blijkt te werken.

Sociale media zullen de klassieke niet gaan overnemen, maar wel aanvullen. Ze zullen steeds meer integreren met elkaar, waardoor zowel een jong als een ouder publiek hier baat bij heeft.

Valerie Wynants, 3 Journalistiek

Hogeschool PXL

augustus 2016

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.