Copyright or copyleft? That’s the question…

Copyright of copyleft? Aan de start van de les had ik een duidelijke voorkeur. Deze is doorheen de les verandert…

Eerst was ik hevige voorstander van copyright. Ik vind dat als je zelf iets creëert, men dat ook mag respecteren. Je hebt er veel werk in gestoken en het is dus niet leuk als iemand doodleuk jouw idee pikt, zonder hier zelf over te hebben nagedacht.

Achteraf bekeken is de wetgeving over copyright toch wel wat TE streng/strikt naar mijn mening…
Simpel voorbeeld: copyright op een broccoli? Dan kan je ook copyright nemen op lucht en iedereen die moet ademen aan jouw laten betalen… Gaat er een beetje over vind ik.

Gelukkig is er een alternatief! De creative commons! Ik ben hier een enorme voorstander van. 
Je bepaalt zelf hoe dat anderen jouw werk kunnen/mogen gebruiken. Heb je graag een naamsvermelding? Of totaal niet? Mag het voor commerciële doeleinden gebruikt worden of heb je liever van niet? Je bepaald het gewoonweg zelf zonder al die rompslomp van regels!

Al blijft het natuurlijk iedereen zijn eigen keuze die gerespecteerd moet worden. Heb je liever niet dat iemand gebruik maakt van jouw werk? Oke, hetzij zo. Heb je liever van wel? Geen probleem :)

Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, of je nu voor copyright, copyleft of creative commons bent, iedereen mag zelf kiezen hoe hij/zij zijn/haar werk beschermt!