Python Syntax — Değişkenler ve Veri Tipleri

Yasemin Ozturk
5 min readOct 8, 2022

--

Merhabalar!🖖

Bu yazıda değişkenler ve Python’da en sık kullanılan veri tiplerini öğreneceğiz.

Değişkenler, herhangi bir veri içeren ifadelerdir.

Diyelim ki bir name ve age değişkeni tanımlamak istiyoruz. Daha önce ifade ettiğimiz gibi değişkenlere değer atamak için eşittir (=) işaretini kullanırız. Yasemin, name değişkeninin, 25 de age değişkeninin değeridir. Oldukça basit, tıpkı matematik gibi. ‘Name’ ve ‘age’ bu iki değişkenin tanımlayıcılarıdır. Bu değerleri kullanmak istediğinizde “name” veya “age” yazmanız yeterli olacaktır.

Bir değişkenin değerini göstermenin başka bir yolu da print fonksiyonudur.

Python’daki her değerin ayrıca bir veri türü vardır. Üç ana veri türü vardır: sayılar (numbers), metin(text) veya listeler (lists). type() fonksiyonunu kullanarak bir değişkenin veri tipini yazdırabiliriz.

Gördüğünüz gibi, name değişkeni “str” ve age değişkeni “int” veri tipindedir.

Bu veri türlerinin ne anlama geldiğine daha yakından bakalım.

Strings:

İlk olarak, Python’da adlandırıldığı gibi string veya metinsel değişkenler var. String veriler, harfler ve boşluklar içeren bir karakter dizisidir. Python’da string veri türünü kullanmak için tek veya çift tırnak işaretleri kullanırız.

Bir değişkene zaten bir dize atadık. Ayrıca, ‘print’ fonksiyonunu kullanmadan type() fonksiyonunu kullanarak veri tipini kontrol edebiliriz.

Numbers:

Sayılar en sık kullanılan veri tipidir. Örneğin, matematiksel işlemler yapmak istiyorsak string gibi diğer veri türleri yerine sayıları kullanırız.

Temel olarak üç sayı veri türü vardır. Bunlar tam sayılar (integers), ondalık sayılar (float) ve karmaşık sayılardır. Elektromanyetik alan teorisi veya Fourier dönüşümü gibi gelişmiş alanlarla ilgilenmiyorsanız, pratikte karmaşık sayılara ihtiyacınız olmayacağı için bu yazıda ilk iki sayı veri tipine odaklanacağız.

Integers, pozitif veya negatif sınırsız uzunlukta olan tam sayılardır. Float ise, 1.25, 1.5 vb. gibi ondalık sayılardır.

Lists:

Listeler, aynı veya hatta farklı veri türlerinin birden çok öğesini bir arada tutabilir. Python’da bir liste oluşturmak oldukça kolaydır. Eşittir işaretinden sonra köşeli parantez kullanın ve içine öğeleri ekleyin. Liste değerlerini ekrana yazdırabiliriz. Örneğin, bir mağazadaki ürünlerin bir listesini ve fiyatlarını alabiliriz.

Her elemanın sıfırdan başlayarak listedeki konumuna bağlı olarak bir indeksi vardır. Bu örnekte, “Apple” öğesinin indeksi sıfır olacaktır ve ikinci öğe olan 1.49, indeksi 1'e sahip olacaktır.

Listenizdeki tek tek öğelere erişmek istiyorsanız, bunu dizin numaralarına bakarak yapabilirsiniz. Bu, liste dilimleme (list slicing) olarak da bilinen bir tekniktir.

Listeden bir eleman yazdırmak istersek, liste adının hemen yanında köşeli parantez açıp istediğimiz elemanın indeks numarasını ekleyebiliriz. Burada indeksi 2 olan “Muz” öğesini yazdırmak istiyorum.

Listeden bir aralık da seçebiliriz. İndeks numaralarını iki nokta üst üste ile belirtebiliriz. Eklemek istediğiniz ilk öğenin indeks numarasını, ardından iki nokta üst üste ve ardından bitiş indeksini yazmanız yeterlidir.

Diyelim ki store_items listesinin belirli bir aralığını seçmek istiyorsunuz: Örneğin sadece ilk 4 öğe olan meyveler. Seçimimizde “milk” öğesini istemememize rağmen, kodda indeks 4'ü dahil ettiğimizi fark edebilirsiniz. Burada dikkatli olmalısınız çünkü bir listeyi dilimlerken aralığınızdaki bitiş indeksi dahil edilmeyecektir.

İki nokta üst üste işaretinden sonra indeksi boş bırakabilirsiniz, bu şekilde aralık, indeksin başlangıcından listenin sonuna kadar tüm öğeleri içerir. Bu aynı zamanda tam tersi şekilde de çalışır, ancak yine, bitiş indeksi buraya dahil edilmeyecektir.

Listeler değiştirilebilir veri türleridir. Bu, listeyi oluşturduktan sonra bile listedeki öğeleri değiştirebileceğiniz, ekleyebileceğiniz veya kaldırabileceğiniz anlamına gelir. Bunun için de indeksleri kullanıyoruz. Bir öğeyi değiştirmek için, listenin adını ve ardından değiştirmek istediğiniz öğenin dizinini köşeli parantez içinde yazmanız gerekir. Sonra eşittir işareti ve bunun yerine istediğiniz yeni öğe.

Evet, “banana” öğesini “chocolate” ile değiştirdik!

Veri Türü Dönüşümü:

Listedeki bir elemanın veri tipini değiştirmek istersek ne olur? Bir veri türünün değerini diğerine dönüştürmeye tür dönüştürme denir.

Python, bir değişkene bir değer atadığınızda, bir değişkenin veri türünü otomatik olarak tanımlar. Örneğin, tırnak işaretleri eklerseniz, Python bunun bir string olduğunu anlayacaktır. Ve bir ondalık sayı yazarsanız, onu bir float olarak tanıyacaktır.

İlk örneğimize geri dönelim. Zaten bildiğimiz age değişkeni bir tamsayı veri türüdür. Şimdi, değerine bir float türü veri eklersek, age değişkenine ne olacağını düşünüyorsunuz?

Gördüğünüz gibi Python, age değişkeninin veri türünü otomatik olarak float olarak değiştirdi. Buna örtük tür dönüştürme denir ve herhangi bir işlem yapmanız gerekmez. Python programcıları için çok faydalı bir özellik. Peki, age değerini tırnak işareti içinde yazsak ne olur?

Python tarafından tanınan veri türü bir string olacaktır. Bu, o değişkendeki sayı üzerinde herhangi bir matematiksel işlem yapamayacağımız anlamına gelir. Bu yüzden önce onu string değerinden tamsayı değerine çevirmeliyiz. Buna açık dönüştürme denir ve bunun için int(), float(),str() gibi önceden tanımlanmış işlevleri kullanırız.

Evet, artık age değişkeninin türü tamsayı ve onunla herhangi bir matematiksel işlemi gerçekleştirebiliriz.

Bu yazıda oldukça fazla konuyu ele aldık. Değişkenlerin farklı veri türlerinden değerler tuttuğunu ve bu değerleri onlara eşittir işaretini kullanarak atadığımızı unutmayın.

Python’daki her değerin bir veri türü vardır ve veri türleri şunlardır: sayılar, dizeler ve listeler. Dizeler temelde metinlerdir. Sayılar tam sayılar, ondalık sayılar veya karmaşık sayılar olabilir. Ve listeler, farklı veri türlerini bir arada tutabilir. Ayrıca, önceden tanımlanmış fonksiyonları kullanarak veri türlerini dönüştürebiliriz.

Şimdilik bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşürüz. 🚀

--

--

Yasemin Ozturk

I am an data enthusiast who enjoys research, reading, and writing