Python Syntax — Operatörler

Yasemin Ozturk
4 min readOct 9, 2022

--

👋 Selamlar!!! Bu yazıda Python’daki operatörleri göreceğiz. Python’da aritmetik veya mantıksal hesaplamalar yapmamızı sağlayan özel sembollere operatör diyoruz. Python’da aritmetik, atama, karşılaştırma ve mantıksal operatörler olmak üzere dört tür operatör vardır. Gelin onlara daha yakından bakalım.

Aritmetik operatörler:

Aritmetik operatörleri, değerlerin toplanması ve çıkarılması gibi matematiksel görevleri gerçekleştirmek için kullanabiliriz.

Örneğin, 2'ye 5'e eklemek istersek, + sembolü operatörümüz, 2 ve 5 ise işlenenimiz olur. Bu kodu çalıştırdığımızda çıktı olarak 7 döndürecektir.

Az önce gördüğümüz gibi, artı operatörü toplama için kullanılır. Şimdi farklı matematiksel işlemler için kullanabileceğimiz diğer sembolleri kontrol edelim. İki değeri çıkarmak istiyorsak eksi (-) operatörünü kullanırız. Çarpma için yıldız işareti (*) ve bölme için eğik çizgi sembolünü (/) kullanıyoruz. Bir sayının üssünü almak istiyorsak, çift yıldız (**) kullanırız.

Tam bölme gibi muhtemelen daha az bilinen matematiksel işlemler de vardır. Normal bölmeden farklı olarak, burada sonuç tam sayıya yuvarlanacaktır. Bu yüzden tam sayılı bölme olarak adlandırılır. Python’da sayı her zaman daha küçük tam sayıya yuvarlanır ve bunun için çift eğik çizgi sembolleri (//) kullanırız. Son olarak, bir bölme işleminde kalanı verecek olan mod operatörüne sahibiz (%).

Atama operatörleri:

Bu operatörler değişkenlere değer atamamıza izin verir. Bunları daha iyi anlamak için aşağıdaki kodu inceleyelim:

Bir değişken üzerinde matematiksel bir işlem yapmak ve onu kendisine yeniden atamak istediğimizde bu syntaxı kullanabiliriz. Örneğin x değişkeninin değerine 5 eklemek istersek; x = x + 5 yazmak yerine += operatörünü kullanabilir ve x += 5 yazabiliriz. Bu şekilde 5'i x’e ekleyip tek operatörle tekrar kendisine eşitleriz. Benzer şekilde, bunu diğer matematiksel işlemler için de yapabiliriz.

Karşılaştırma operatörleri:

Başka bir operatör grubuyla, karşılaştırma operatörleriyle devam edelim.

Adından da anlaşılacağı gibi, iki değeri karşılaştırmak için kullanılırlar. Ve karşılaştırma sonucunda True veya False değerlerini elde ederiz. Bir örneğe bakalım. Tüm bu işlemleri ve sonuçlarını aşağıdaki kodun çıktısında görebiliriz.

Çıktıdan geçerken, büyüktür işareti (>), ilk değerin ikinci değerden büyük olup olmadığını gösterir. 10, 5'ten büyük olduğu için True çıktısını alırız. Daha büyük veya eşittir işareti (>=), ilk değerin ikinci değerden büyük veya ona eşit olup olmadığını ve 10'un 5'ten büyük olup olmadığını kontrol eder, bu nedenle tekrar True çıktısını alırız.

Adından da anlaşılacağı gibi, küçüktür işareti (<) bize ilk değerin ikinci değerden küçük olup olmadığını söyler. Burada False çıktısını alıyoruz. İlk değerin ikinci değerden küçük veya ona eşit olup olmadığını kontrol etmek için küçük eşittir işareti (<=) kullanılır. 10'un 5'ten küçük veya eşit olmadığı göz önüne alındığında, False çıktısını alırız.

Çift eşittir işareti (==), iki değerin eşit olup olmadığını kontrol eder. Burada 10, 5'e eşit değildir, bu nedenle False çıktısını alırız. Bu arada, bu operatörü değişkenlere değer atamak için kullanılan tek eşittir işaretiyle karıştırmamayı unutmayın.

Sonunda, eşit değil işareti (!=) iki değerin birbirine eşit olup olmadığını kontrol eder. 10, 5'e eşit olmadığı için True çıktısını alırız.

Mantıksal operatörler:

Şimdi mantıksal operatörleri görelim. Genellikle iki veya daha fazla ifadenin True mu False mu olduğunu değerlendirmek için kullanılırlar.

“and” operatörüyle başlayalım. Aşağıdaki tabloya bir göz atın. Buna “and” operatörü için doğruluk tablosu diyoruz. A ve B işlenenlerimiz ve onların doğruluk değerlerine sahibiz. Verilen işlenenlerden herhangi biri False ise, “and” operatörünün çıktısının False olduğunu görebilirsiniz. “and” operatör sonucunun True olması için tüm işlenenlerin True olması gerekir. Bir gökkuşağı hayal edin. Gökkuşağının ortaya çıkması için güneşin parlaması, ama aynı zamanda yağmurun da olması gerekir. Ancak her iki hava koşulu da doğruysa gökkuşağı mümkündür.

Şimdiye kadarki örneklerimizde iki işlenen kullandık, ancak “and” operatörünü ikiden fazla işlenenle kullanabiliriz.

“and” operatörümüzden sonra, sıradaki “or” operatörümüz var. Şimdi “or” operatörünün doğruluk tablosuna bakalım. Tabloya bakarak işlenenlerden birinin True olması durumunda “or” operatörünün True döndürmesinin yeterli olduğunu görebiliriz. Tüm işlenenlerimiz False ise, “or” operatörünün çıktısı False olacaktır.

Roller coastere binmek istediğinizi varsayalım. Genellikle ya belirli bir yaştan büyük, örneğin 12 yaşında ya da 1 metre 20 cm gibi belirli bir yükseklikten daha uzun olmalısınız. Bu ifadelerden herhangi biri doğruysa, rollercoaster’a binersiniz.

Son mantıksal operatörümüz olan “not” ile devam edelim. “not” operatörü doğruluk değerini tersine çevirir. True olan bir değeri “not” operatörü ile işlersek False değerini alırız. Öte yandan, “not” operatörü ile False olan bir değeri işlersek, True değerini alırız. İstenilen doğruluk değerinin önüne ‘not’ anahtar kelimesini yazmanız yeterlidir.

Evet, böylece operatörlerde sona geldik. Özetlemek gerekirse, aritmetik operatörler toplama gibi matematiksel işlemleri yapmamıza izin verir. Atama operatörleri, değişkenlere değer atamamıza yardımcı olur. Karşılaştırma operatörleri ile iki değeri veya değişkeni karşılaştırabiliriz ve mantıksal olanlar True ve False değerlerini test etmek için kullanılır.

😉 Bir sonraki derste görüşmek üzere!

--

--

Yasemin Ozturk

I am an data enthusiast who enjoys research, reading, and writing