Pekinez Özellikleri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yenigecebenx
10 min readMar 31, 2022

--

Pekinez Özellikleri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

PEKİNEZ’İN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ

Pekinez beğenilen bir ırk olduğu göz önüne alındığında kendini beğenmiş bir tavrı olması şaşırtıcı değildir. Çin imparatorluk sarayında büyük saygı gördü ve bugün hala seviliyor. Bir Pekinez sizi haysiyet ve gururla karşılayacaktır. Atalarının krallığın yoldaşları olduğunun çok iyi farkındadır ve bugün de böyle bir pozisyonun gerektirdiği saygıyı talep etmeye devam etmektedir. Yumuşacık yuvarlak kahverengi gözleri, sırtında cüretkarca taşıdığı uzun düz tüyleri ve kuyruğuyla, kim olduğunun ve onunla birlikte yaşayan insanlar için sahip olduğu önemin tam bilincindedir.

Pekinez çok zekidir, ancak bu zeka bağımsız bir zihin ve inatçı yapısı ile dengelenir. Eğitim onlar için bir meydan okumadır. Kendilerini herhangi bir durumdan sorumlu olarak görürler, bu yüzden onları sorumluluğun sizde olduğuna ve istediğinizi yapmanın onların yararına olduğuna ikna etmelisiniz. Pekinez sert eğitime veya disipline iyi tepki vermez ve savunmacı olmalarına ve muhtemelen ısırmalarına neden olabilir.

Pekinez ailelerine karşı çok sevecendir ancak yabancılara karşı mesafelidir. Bu özellik onları mükemmel bekçiler yapar, yabancılar yaklaştığınızda çok fazla havlama eğilimindedirler, bu nedenle onlara ne zaman duracaklarını erkenden öğretmek iyi bir fikirdir. Cesurdurlar, bazen gözüpeklik derecesindedirler ve gerekirse sizi ölümüne savunurlar.

Küçük köpekler her zaman çocukların ilgisini çekse de, Pekinez, ona kabaca davranabilir, küçük çocukları olan aileler için iyi bir seçim değildir. Pekinez yakalanmaya veya dürtülmeye tahammül etmez ve kendini savunmaktan çekinmez.

Pekinez her zaman diğer köpeklerle anlaşamazlar. Diğer Pekinezlerin arkadaşlığını tercih ederler ve evdeki diğer hayvanlara alışmaları uzun zaman alabilir.

Pekinez’in bol kürkünün günlük veya haftalık bakıma ihtiyacı vardır. Bu köpeğin uzun, akıcı tüyü günlük bakıma ihtiyaç duyar, ancak Pekinez’e eşlik eden kişiler, evcil hayvanlarının tüylerini tımar etme yükünü hafifletmek için kısa kesmeyi seçebilirler.

Size saygı ve haysiyetle davranacak ve aynı muameleyi sizden bekleyecek sadık, sevgi dolu bir arkadaş arıyorsanız, Pekinez dikkate alınması gereken bir cins olabilir.

• Pekinez, kısa burunları nedeniyle, bazıları oldukça yüksek sesle horlar.

• Pekinez’in yuvarlak şişkin gözü, aşırı sert oyun sırasında hasar görebilir veya hasar görebilir, bu nadirdir ancak oluşabilir.

• Pekinez’in yüzünde aşırı miktarda kırışıklık vardır; bu, cilt kıvrımı dermatiti, cilt tahrişleri ve enfeksiyonlarla ilgili sorunlara neden olabilir. Kıvrımlar temiz ve kuru tutulmalıdır.

• Pekinez aşırı beslenirse kilo alma eğilimindedir.

•Bir Pekinez, sahibine üstünlük sağlamak için açlık grevine gidebilir.

• Pekinezler çok havlama eğilimindedir.

• Pekinezler tek kişilik köpekler olma eğilimindedir.

• Bol tüyleri ve kısa burunları nedeniyle sıcağı iyi tolere edemezler.

PEKİNEZ IRKININ TARİHİ

Çin efsanesine göre, bir aslan bir zamanlar bir maymun türü olan bir marmoset’e aşık oldu. Aslan, aşkıyla evlenmek için Buda’ya kendisini küçültmesi için yalvardı ama aslan yüreğini ve karakterini korumasını istedi. Buda razı oldu ve ikisinin birleşmesinden Çin’in aslan köpekleri olan Fu Lin’in köpekleri geldi.

Belki Pekinez tam olarak bu şekilde ortaya çıkmadı, ama bu iyi bir hikaye. Cins gerçekten de eskidir ve DNA kanıtı onu köpek ırklarının en eskilerinden biri olarak doğrular. Pekinezin Çin’de 2.000 yıldır var olduğuna inanılıyor. Başkent Pekin’in adını aldılar, soyluların, prenslerin ve imparatorluk ailesinin üyelerinin yoldaşlarıydılar.

Pekinez sıkı bir şekilde korunuyordu ve bırakın ülkeyi saraydan çıkmasına asla izin verilmiyordu, ancak 1860 yılındaki savaş sonucunda Batı dünyasının dikkatini çekti. İngiliz birlikleri Pekin’i işgal ettikten sonra imparatorluk sarayına girdiğinde, esir olmak yerine intihar eden imparator hanımının cesedini koruyan beş Pekinez köpeğiydi. Köpekler savaş ödülleri haline geldi ve İngiltere’ye götürüldü, burada ikisi Wellington Düşesi’ne, ikisi Richmond ve Gordon Dükü ve Düşesi’ne ve biri de ona “Looty” adını veren Kraliçe Victoria’ya sunuldu.

Nadir olarak kaldılar, ancak 1890'larda Çin’den daha fazla Pekinez kaçırıldı. Pekin Peter adlı bir köpeğin, 1894'te bir İngiliz köpek gösterisinde sergilenen ilk Pekinez olduğu bilinir. O zamanlar bu cins, bir Çin Pug’ı ve bir Spaniel olarak biliniyordu. 1904'te bir Pekinez kulübü kuruldu.

Doğal olarak Pekinezin popülaritesi Atlantik üzerinden Amerika Birleşik Devletleri’ne yayıldı. American Kennel Club tarafından tescil edilen ilk Pekinez 1906'da Rascal’dı ve 1909'da Pekinez Club of America kuruldu. Bugün AKC tarafından tescil edilen 155 cins ve çeşit arasında 49. sırada yer alıyor.

PEKİNEZ BOY ORANI

Pekinez, tıknaz, kaslı bir vücuda sahip boyutuna göre ağırdır. Omuz aralığı 6 ila 9 inç boyunda ve 7 ila 14 kilo arasındaki ağırlıktadır. İmparatorluk Çin’inde, altı kilodan daha hafif olan Pekinezler, Kollu Pekinez olarak adlandırıldı ve imparatorluk mahkemesi üyeleri tarafından giyilen cüppelerin kol manşetlerine bindi

PEKİNEZ KİŞİLİĞİ

Aptal görünebilir, ancak Pekinez, görünüşünün önerdiğinden daha sert ve cesur bir karakteridir. Pekinez’in asil haysiyeti, kendini beğenmişliği, kendine güveni ve inatçı çizgisi, ona saygı duyarsanız size saygı duyacak canlı, sevecen, iyi huylu bir köpektir. Ailesine sadık ve koruyucudur, yabancıları göründüğünde uyarıda bulunur. Onu, yiyecek ödülleri ve övgü gibi olumlu pekiştirmeler kullanarak, sıkı ve nazik bir tutarlılıkla eğitin.

Pekinez yavruları meraklı ve oyuncudur, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir. Her köpek gibi, Pekinez de gençken erken sosyalleşmeye birçok farklı insana, manzaraya, sese ve deneyime maruz kalmaya ihtiyaç duyar. Sosyalleşme, Pekinez yavru köpeğinizin çok yönlü bir köpek olarak büyümesini sağlamaya yardımcı olur.

PEKİNEZ SAĞLIK DURUMU

Pekinezler sağlıklıdır, ancak tüm ırklar gibi, belirli sağlık koşullarına eğilimlidirler. Tüm Pekinezler bu hastalıkların herhangi birini veya tamamını almaz, ancak bu cinsi düşünüyorsanız, bunların farkında olmanız önemlidir.

Pekinez ırklarında görülebilecek sağlık sorunları başlıda şunlardır:

Brakisefalik Sendrom: Durumun tam adı brakisefalik hava yolu tıkanıklığı sendromudur (BAOS). Bu durum, kısaltılmış bir yüze sahip olmak için sentezlenerek üretilen ırklarda görülür. Bu köpeklerin doğdukları andan itibaren nefes alma sorunları vardır. Anatomilerinde ortaya çıkan abartılı özellikler, uzun ve etli yumuşak damak, daralmış burun delikleri, gırtlakta değişiklikler ve nispeten küçük bir trakea içerir. Sorunlar hastalığın şiddetine göre değişir. Çoğu brakisefali köpek bir dereceye kadar burnunu çeker. Bazılarının başka sorunları yoktur; diğerlerinde giderek daha gürültülü nefes alma, öksürme, öğürme, bayılma ve çökme nöbetleri olur ve hareket etme potansiyeli azalır. Aşırı ısınma, bu türler için özellikle tehlikelidir çünkü nefes nefese kalmak, hava yollarının daha fazla şişmesine ve daralmasına neden olarak köpeklerin daha fazla bunalmasına neden olur. Köpeğinizin aşırı kilolu olmasını önleyin. Hava yolu iltihabının önlenmesi için kortikosteroidleri uzamışsa yumuşak damağın cerrahi olarak kısaltılması gerekebilir.

Yarık Damak: Damak ağzın çatısıdır ve burun ve ağız boşluklarını birbirinden ayırır. Sert ve yumuşak olmak üzere iki kısımdan oluşur. Yarık damak, iki taraflı veya tek taraflı olarak uzanan ve küçük bir delikten büyük bir yarığa kadar değişebilen bir yapıya sahiptir. Yarık damak, hem sert hem de yumuşak damağı ayrı ayrı ve birlikte etkileyebilir ve yarık dudağa neden olabilir. Yavrular yarık damakla doğabilir veya bir yaralanma nedeniyle yarık damak oluşabilir. Yarık damak köpeklerde oldukça yaygındır, ancak yarık damakla doğan birçok köpek yavrusu hayatta kalamaz veya yetiştirici tarafından ötenazi yapılır. Yarık damak için tek tedavi, deliği kapatmak için yapılan ameliyattır, ancak yarık damaklı tüm köpekler ameliyat gerektirmez. Veterinerinizden teşhis ve tedavi önerisi almanız önemlidir.

Katarakt: Bu yaygın göz rahatsızlığı, göz merceğinde yapışkanlığa neden olarak görme bozukluğuna neden olur. Köpeğin gözleri bulutlu bir görünüme sahip olacaktır. Katarakt genellikle yaşlılıkta ortaya çıkar ve bazen görüşü iyileştirmek için cerrahi olarak çıkarılabilir.

Patellar Luxation: Kaymış boğaz olarak da bilinen bu, küçük köpeklerde yaygın bir sorundur. Patella diz kapağıdır. Luxation, anatomik bir parçanın (eklemde bir kemik olarak) yerinden çıkması anlamına gelir. Patellar luksasyon, diz ekleminin (çoğunlukla bir arka bacağın) kayması ve yerinden çıkması ve ağrıya neden olmasıdır. Bu, birçok köpek bu durumla nispeten normal bir yaşam sürmesine rağmen, sakatlayıcı olabilir.

Patellar Lüks: Patellar Lüks olarak da bilinen rahatsızlık bu küçük köpeklerde yaygın bir sorundur. Femur (uyluk kemiği), patella (diz kapağı) ve tibia (baldır) olmak üzere üç bölümden oluşan patellanın düzgün şekilde sıralanmamasından kaynaklanır. Bu, bacakta topallığa veya köpekte anormal yürüyüşe neden olur. Gerçek yanlış hizalama veya lüksasyon her zaman çok sonrasına kadar ortaya çıkmasada, doğumda mevcut olan bir hastalıktır. Patellar luksasyonun neden olduğu sürtünme, dejeneratif bir eklem hastalığı olan artrite yol açabilir. Eklemde geçici topallığa neden olan ara sıra bir lüksasyon olan derece 1inci dereceden, tibianın dönmesinin şiddetli olduğu ve patellanın manuel olarak yeniden hizalanamadığı dört dereceli Patellar Luxation vardır. Bu, köpeğe bodur bir görünüm verir.

Progresif Retinal Atrofi (PRA): Dejeneratif bir göz bozukluğu. PRA’nın neden olduğu körlük, gözün arkasındaki fotoreseptörlerin kaybından kaynaklanan yavaş bir süreçtir. PRA, köpek herhangi bir körlük belirtisi göstermeden yıllar önce tespit edilebilir.

Kriptorşidizm: Kriptorşidizm, köpekteki testislerden birinin veya her ikisinin de aşağı inmediği ve küçük köpeklerde sık görülen bir durumdur. Yavru köpek 2 aylıkken testisler tamamen inmelidir. Bir testis tutulursa, genellikle işlevsizdir ve çıkarılmazsa kanserli hale gelebilir. Önerilen tedavi, köpeğinizi kısırlaştırmaktır. Kısırlaştırma gerçekleştiğinde, inmemiş testisi çıkarmak için küçük bir kesi yapılır.

Distichiasis: Bu durum, köpeğin gözündeki yağ bezinde ek bir kirpik sırası büyüdüğünde ve göz kapağının kenarı boyunca dışarı çıktığında ortaya çıkar. Bu, gözü tahriş eder ve köpeğinizin gözlerini kıstığını veya gözlerini ovuşturduğunu fark edebilirsiniz. Distichiasis, fazla kirpiklerin sıvı nitrojen ile dondurulması ve ardından çıkarılmasıyla cerrahi olarak tedavi edilir. Bu tür ameliyatlara kriyoepilasyon denir ve genel anestezi altında yapılır.

Ektopik Kirpikler: Ekstra kirpiklerin göz kapağı içinden içeriye doğru büyüdüğü bir kirpik büyümesi anormalliği. Bir veya daha fazla ektopik kirpik mevcut olabilir. Rahatsızlığın klinik belirtileri, anormal kirpiklerin sayısına ve ince veya kaba olmalarına göre değişir. Bu tür kirpik anormalliği özellikle gözü tahriş eder ve kornea ülserine neden olma olasılığı daha yüksektir. Tedavi, antibiyotiklerle oluşan herhangi bir kornea ülserinin tedavi edilmesinden ve anormal folikülün cerrahi olarak çıkarılmasından oluşur.

Entropion: Genellikle altı aylıkken belirgin olan bu kusur, göz kapağının içe doğru yuvarlanmasına, göz küresinin tahriş olmasına veya yaralanmasına neden olur. Bir veya iki göz etkilenebilir. Köpeğinizde entropiyon varsa, gözlerini ovuşturduğunu fark edebilirsiniz. Durum, yetişkinliğe kadar büyümezse cerrahi olarak düzeltilebilir.

Kıvrımlı Dermatit: Sürtünmenin meydana geldiği veya nemin hapsolduğu derideki kıvrımların neden olduğu bir deri enfeksiyonu. Deride kıvrımları olan bu tür ırklarda daha yaygın olarak görülür. Kıvrım dermatitinin belirtileri kızarıklık, yaralar ve kokudur. Kıvrımlı dermatit tedavisi etkilenen bölgeye göre değişir, ancak kuyrukta kıvrım dermatit olması durumunda kıvrımların cerrahi olarak çıkarılmasını veya kuyruğun kesilmesini gerekebilir.

Hidrosefali: Doğuştan gelen bir kusur, tıkanıklık veya perinatal travma sonucu beyinde beyin omurilik sıvısının birikerek beyne baskı yapmasıyla oluşur. Bu genellikle 18 aylıktan küçük genç köpeklerde ve 6 yaşından büyük köpeklerde görülür. Hidrosefali tedavi edilmezse köpek ölür.

Keratokonjonktivit Sicca: Keratokonjonktivit sicca veya kuru göz, gözler nemli kalmak için yeterli gözyaşı üretmediğinde ortaya çıkar. Veterineriniz, ilaç ve özel bakımla kontrol altına alınabilen kuru göz teşhisi için bir Schirmer gözyaşı testi yapabilir. Bu göz durumu, ömür boyu tedavi ve bakım gerektirir.

Mitral Kapak Hastalığı: Kalbin mitral kapağındaki bu kusur, mitral yetersizliği olarak bilinen kanın sol atriyuma yedeklenmesine neden olur. Bu, kalbin kanı pompalamada daha az verimli olmasına neden olur. On yaşın üzerindeki köpeklerin üçte birinden fazlasını etkileyen en yaygın edinilmiş kalp hastalığıdır. Bu durumu çok daha genç yaşta edinmeye genetik olarak yatkın birkaç ırk vardır ve bu ırkta bunlardan biridir. Veteriner hekiminiz bir kalp üfürüm duyarsa, köpeğiniz bir veteriner tarafından tedavi edilmelidir.

Keratopati Sendromu: Bu sendroma, göz küresinin çıkıntısı olan ekzoftalmi, geniş bir göz kapağı açıklığı olan makroblefaron ve göz kapağını tamamen kapatamayan lagoftalmi gibi birtakım faktörler neden olabilir. Bu faktörler korneanın açığa çıkmasına neden olarak düzgün göz kırpamama ve gözyaşının kolayca buharlaşmasına neden olur. Sendrom kornea ülserlerine ve korneada görme bozukluğuna neden olabilecek pigmentasyona yol açabilir. İşaretler genellikle kırmızı gözler, artan gözyaşıdır. Maruz Kalma Keratopati Sendromu tedavisi genellikle çeşitli ameliyatlardır.

Intervertebral Disk Hastalığı: Omurilik, omur sütunu ile çevrilidir ve omur sütununun kemikleri arasında, amortisör görevi gören ve omurların normal hareketine izin veren intervertebral diskler bulunur. Diskler, dışta lifli katman ve içte jöle benzeri katman olmak üzere iki katmandan oluşur. Omurlar arası disk hastalığı, jöle benzeri iç tabakanın omurilik kanalına doğru çıkması ve omuriliğe doğru itmesiyle oluşur. Omuriliğin sıkışması minimal olabilir, boyun veya sırt ağrısına neden olabilir veya şiddetli olabilir, duyu kaybına, felce ve bağırsak veya mesane kontrolünün olmamasına neden olabilir. Spinal kompresyonun yaptığı hasar geri döndürülemez olabilir. Tedavi, yaralanma ile tedavi arasındaki yer, şiddet ve sürenin uzunluğu dahil olmak üzere çeşitli faktörlere dayanır. Köpeği hapsetmek biraz işe yarayabilir, ancak omurilik üzerindeki baskıyı azaltmak için genellikle ameliyat gerekir. Ameliyat her zaman başarılı değildir.

PEKİNEZ IRKININ BAKIMI

Pekinezler iyi apartman köpeği olurlar ve elbette bir müstakil evde de eşit derecede mutlu olacaklardır. Koşmayı ve zıplamayı severler ama etrafı keşfedecekleri ve ortalıkta dolaşabilecekleri için çitle çevrili bir alana ihtiyaçları vardır. Pekinez yürüyüşe çıkmayı çok sever. Özellikle başka bir Pekinez veya başka bir köpekle sıkılmadan oynayacaktır. Ağır tüylerine rağmen Pekinez ev köpeğidir ve dışarıda yaşamamalıdır. Kısa burunları onları ısıya duyarlı hale getirir, bu nedenle klimalı bir ortamda yaşamaları gerekir.

Pekeler inatçıdır ve eğitilmesi zor olabilir. Hoşunuza giden bir şey yaptıklarında onları ödüllendirin.

PEKİNEZ BESLENME DÜZENİ

Önerilen günlük miktar: Günde iki öğüne bölünmüş 1/2 ila 1 fincan yüksek kaliteli kuru gıda.

Not: Yetişkin köpeğinizin ne kadar yediği, büyüklüğüne, yaşına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Köpekler de insanlar gibi bireylerdir ve hepsinin aynı miktarda yiyeceğe ihtiyacı yoktur. Oldukça aktif bir köpeğin hareket düzeyi düşük bir köpekden daha fazlasına ihtiyacı olacağını söylemeye gerek yok. Köpek mamanız ne kadar iyi olursa, köpeğinizin gelişimi ve tüy kalitesi de o derecede iyi olur.

Pekinezler, kaldırıldıklarında ağır hissedilen tıknaz, kaslı köpeklerdir, ancak şişman olmamalıdırlar. Her zaman yemeği dışarıda bırakmak yerine yemeğini ölçerek ve günde iki kez besleyerek Pekinezinizi iyi durumda tutun. Fazla kilolu olup olmadığından emin değilseniz, ona uygulamalı testi yapın. Ellerinizi sırtına koyun, başparmaklar omurga boyunca, parmaklar aşağı doğru yayılır. Sert bastırmadan kaburgalarını hissedebilmeli, ancak görmemelisiniz. Yapamıyorsanız, daha az şekere ve daha fazla egzersize ihtiyacı var.

PEKİNEZ TÜY YAPISI VE RENKLERİ

Pekinez uzun, kaba ve düz, tüylü bir kürkü vardır. Son katın altında kalın, yumuşak bir astar vardır. Aslan köpeği tanımına uygun olarak, Pekinez’in boyun ve omuz bölgesinde fark edilir bir yelesi vardır ve vücudun geri kalan kısmındaki tüyü biraz daha kısadır. Uzun ve bol olmasına rağmen, kürkü vücudun şeklini engellememelidir. Bacakların arkasında ve ayak parmaklarında uzun tüyler bulunur, kulaklarda ve kuyrukta daha uzun tüyler bulunur.

Pekinezler siyah, ten rengi, açık kahverengi, kızıl ve beyaz renklere sahip olabilir. Siyah bir maskesi olabilir veya olmayabilir. Beyaz Pekinezler, Çinliler tarafından çok değerliydi ve bugün hala popülerdir. Tüy rengi ne olursa olsun, burun, dudaklar ve göz kenarlarının açıkta kalan derisi siyahtır.

Pekinezinizin kürkünü küçük bir fırça ile haftalık olarak fırçalayabilirsiniz. Fırçalamadan önce, saçın kırılmasını önlemek için kürkünü suyla hafifçe nemlendirin.

Yüzdeki cilt kıvrımlarıyla ilgili sorunları önlemek için yüzü ve göz çevresini her gün nemli bir pamuk ile temizleyin. Enfeksiyonları önlemek için cilt kıvrımlarını temiz ve kuru tutun. Pekinezinizi her yıkadığınızda, cilt kıvrımlarını nem kalmayana kadar iyice kurulayın. Pekinezinizi gerektiğinde ayda bir veya iki kez yıkayın. Tüylerini kırmamak için köpekler için yapılmış bir şampuan kullanın.

PEKİNEZ IRKININ ÇOCUK VE EVCİL HAYVANLARLA GEÇİMİ

Pekinez, ona kabaca davranabilecek, küçük çocukları olan aileler için iyi bir seçim değildir. Pekinez, yakalanmaya veya dürtülmeye tahammül etmez ve kendini savunmaktan çekinmez.

Çocuklara her zaman köpeklere nasıl yaklaşacaklarını ve onlara nasıl davranacaklarını öğretin ve her iki tarafın da herhangi bir ısırma veya kulak, kuyruk çekmesini önlemek için köpekler ve küçük çocuklar arasındaki etkileşimleri her zaman denetleyin. Çocuğunuza uyurken veya yemek yerken hiçbir köpeğe yaklaşmamasını veya köpeğin mamasını elinden almaya çalışmamasını öğretin. Hiçbir köpek bir çocukla gözetimsiz bırakılmamalıdır.

Diğer tüm yazılarım için https://sevimliyavru.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

--

--