Yoga Türleri

Yoga Nedir
4 min readNov 14, 2018

--

Yoga, dünya üzerinde giderek popülerleşen bir ivmeye sahip. Birçok insan yoga yapmayı istiyor ve yoga yapanların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Herkesin yogaya başlama gerekçesi farklı olabilir. Ancak herkes yogaya nasıl ve nereden başlanması gerektiğini bilmeyebilir. Ayrıca kişi kendisine en uygun yoga stilini bulmak konusunda da kendi deneyimsel sürecinden geçmek konusunda çekingen davranabilir.

Yoganın Türleri

Farklı yoga türleri mevcuttur ve her stil diğerinden biraz farklı varyasyonlar içerir. Bir yoga türünde karar kılmadan önce, farklı yoga uygulamalarını deneyimlemeniz ve yararlarını hissetmeniz önerilir. Bu aynı zamanda sizi konformist bir yaklaşımdan da uzaklaştıracak, zenginleştirecektir.

Hatha Yoga

Sanskrit bir terim olan “hatha” için, yogadaki tüm fiziksel duruşlar için bir şemsiye olduğu yönünde benzetme yapılır. Batı’da, Hatha yoga, fiziksel bir pratiğe dayanan tüm diğer yoga stillerini (Ashtanga, Iyengar, vb.) ifade eder. Bununla birlikte, kriya, raja ve karma yoga gibi diğer yoga dalları da fiziksel temelli yoga pratiğinden ayrıdır. Hatha yoga, diğer yoga türlerine oranla batıda daha yaygın ve popülerdir. Hatha yoga, yogaya yeni başlayanlar için en ideal alanı sunabilir, çünkü genellikle diğer yoga stillerinden daha yavaş tempoludur. Eğer yogaya yeni başlıyorsanız, Hatha yoga pratik için iyi bir başlangıç noktası olabilir.

Ashtanga Yoga

Ashtanga, antik yoga öğretilerine dayanmaktadır. Ancak 1970’li yıllarda popüler olmuş ve Batı’ya K. Pattabhi Jois tarafından getirilmiştir. Belli bir duruş (asana) dizisini izleyen ve her pozu bir nefese bağlayarak, vinyasa yogayla benzerlik gösteren titiz bir yoga tarzıdır. Aradaki fark, Ashtanga’nın her zaman tam olarak aynı pozları aynı sırayla gerçekleştirmesidir. Bu, fiziksel olarak zorlayıcı bir uygulamadır.

Vinyasa

Hatha gibi, vinyasa, birçok farklı yoga stilini tanımlayan genel bir terimdir. Vinyasa, esas olarak nefesle senkronize hareket anlamına gelir ve hızlı bir akışa dayanan güçlü bir stildir. Bir duruştan diğerine sürekli akış söz konusudur.

YinYoga

Yin ve Yang’ın ‘sakin’ yarısı olarak adlandırılan bu stil, yavaşça hareket etmeyi gerektiren (çoğu oturarak ya da uzanarak gerçekleştirilen) pozlar halinde ilerler. Daha da derinleşmeyi sağlamak için, en az üç ya da beş dakika kadar o pozda kalmayı gerektirir.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Yin yoganın, sinir sisteminin ağrı ve stresten arınmasına yardımcı olan kısmını harekete geçirmede iyi bir uygulama olduğu vurgulanmaktadır.

Iyengar Yoga

Birçok yoga türünde olduğu gibi, bir Iyengar yoga yaparken uygulanan pozlar (asana) gelenekseldir. Fark, bu pozların nasıl yapıldığıdır. Iyengar yoga eğitmenleri biyomekanikte eğitilirler ve bu yüzden hangi pozların sakatlanmalara neden olacağını anlar ve öğrencinin formunu değiştirirler. Öğrencinin içinde bulunduğu pozun yoğunluğunu hafifletmeyi, bedene nasıl uyarlaması gerektiğini göstererek değişimin gerçekleşmesini açıklarlar. diyor Pozlar arasındaki duraklama (birinden diğerine akmasına karşıt olarak), pozun ideal haline getirmeye olanak sağlar ve öğrencinin kendisini zorlama ihtimali azalır. Iyengar yoga, sakatlıktan kurtulmaya yardım edebilir.

Bikram (Hot) Yoga

“Hot Yoga” olarak da bilinen Bikram yoganın kurucusu Bikram Choudhury’dir. Bikram yoganın özelliği, 40 santigrat derecede (95–100 derece Fahrenheit) % 40 nem oranına getirilmiş bir odada yapılmasıdır. Genellikle bir akış (vinyasa) halinde yapılır, bu da pozların (asana) birbirine bağlı olduğu anlamına gelir. Sıcaklığın kasları gevşettiğine ve dolayısıyla daha fazla esneklik sağladığına inanılmaktadır. Bikram yoga fazlasıyla terleterek, vücudun yağ yakma oranını artırır ve gerçek bir detoks sağlar.

Kundalini Yoga

Kundalini çok eski bir yoga şeklidir ancak Batı’da nispeten daha yakın bir zamanda uygulanmaya başlanmıştır. Bu yoga türü, pozlar ve nefes alma kombinasyonuna odaklanır. Pozlar, uygulamayı yoğunlaştıran bazı nefes teknikleriyle birlikte yapılır. Kundalini yoga dizileri (kriyas denir) hızlı ve tekrara dayalı olarak gerçekleştirilir. Kundalini yoga fiziksel olduğu kadar ruhani ve zihinsel de bir aktivitedir.

Restoratif Yoga

Restoratif yoga, uzun bir günün ardından zihninizi dinlendirmeye odaklanır. Bu stil özünde, vücut rahatlamaya odaklanır. Daha az duruş (asana) ile yapılan retoratif yoga uygulamasında, pozların çoğu daha kolay ve daha rahat uygulanabilecek şekilde geliştirilmiştir. Iyengar yoga gibi, birçok yoga materyali kullanılarak yapılır. Battaniye, yoga minderi ve göz yastığı gibi malzemeler, poza uygun şekilde öğrencinin bedenine yerleştirilir. Restoratif yogada, rahatlama için daha derinlere inilmesine yardımcı olunur. Restoratif yoga zihnin serbest bırakılmasını da sağlar.

Hamile Yogası (Prenatal Yoga) ya da Doğum Öncesi Yoga

Prenatal yoga (hamile yogası), anne adayları için özenle gerçekleştirilir ve tüm trimesterlerdeki kadınlara uygulanabilir. Hamile yogasının, gebe kadınlar için pelvik taban ve nefes çalışmaları sebebiyle, büyüyen bebekle bağlanma nedeniyle de en iyi uygulama türlerinden biri olduğu belirtilmektedir. Hamile yogası, doğum için hazırlamasına yardımcı olur.

Anusara Yoga

Anusara yoga, Hatha yoganın modern bir versiyonudur. Hizalamaya, spirallere ve her vücut bölümünün nasıl hareket etmesi gerektiğine, ayrıca zihin-beden-kalp bağlantısına odaklanır. Anusara yoga, kalp açılmasına yaptığı vurguyla da bilinir.

Jivamukti Yoga

Jivamukti yoga, 1984 yılında Sharon Ganon ve David Life tarafından kurulmuştur. Jivamukti yoga, Hindu ruhani öğretileriyle beslenen vinyasa akış tarzıdır. Bir üslup olarak yaşayan canlılarla bağlantıyı vurgular, bu yüzden Jivamukti yogaya adananlarının çoğu vejetaryen felsefelerini takip ederler.

Yoganın Faydaları

Hangi yoga türünün takipçisi ya da uygulayıcısı olursanız olun, yoganın bütünlüklü bir felsefesi ve sistemi olduğu unutulmamalıdır. Her yoga stili bedensel ve zihinsel olarak derinleşmede farklı varyasyonlar ya da yöntemler sunsa da, genel anlamıyla yoganın faydalarını gözden kaçırmamak gerekir. Düzenli yoga pratiği, sağlık açısından bir dolu avantaj sağlar.

1-Esnekliği arttırır, kasları, eklemleri ve bağ dokuları kuvvetlendirir,
2-Dolaşımı düzenler,
3-Kaliteli bir uyku ve dinlenmiş bir beden sağlar,
4-Enerjiyi yükseltir, atletik performansı arttırır,
5-Sakatlanmaların iyileşmesine yardımcı olur,
6-Detoks etkisi vardır,
7-Duruşu (postür) düzeltir,
8-Kronik ağrıların giderilmesini sağlar,
9-Anksiyete, depresyon, panik atak gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde destek olur, ruh halini iyileştiren endorfinlerin salgılanmasını sağlar.

--

--