Vandaag in de dagbladen — uiteraard— veel over de aanslag gisteren op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo. Om de gebeurtenis in een tijdsreeks te visualiseren kiezen veel kranten voor een kaart. Dezelfde gebeurtenis, steeds een andere visualisatie.

Een overzicht:

NRC Handelsblad

De Volkskrant


For code-noobs such as myself, it’s a dream to create interactive graphics without having to use (much) code. Of course, there are a lot of tools — think of Datawrapper and LocalFocus — but they’ve got their limits. I’ve been looking for a way to combine my (static) Illustrator datadesign skills with some great other tools to create data graphics with an interactive feel. I’ve been messing around with Thinglink — which is great tool to make annotations on static images — but the latest addition to my toolbox is Storymap/Gigapixel.

Eh, what?

The GigaPixel function in Storymap — created by the…


Scatterplot #1 @ NRC Q

Deze twee scatterplots maakte ik onlangs voor een productie voor NRC Q (lees het artikel hier). Op basis van de gestandariseerde prijzen voor een pakje Marlboro (in dollars) heb ik een ranglijst gemaakt van landen waar een pakje sigaretten relatief het duurst en het goedkoopst is. Oftewel: de NRC Q ‘Marlboro Index’.

Bovenstaande grafiek — absolute prijs voor een pakje Marlboro afgezet tegen de kostbaarheidsscore* — heb ik interactief gemaakt door middel van een Storymap/Gigapixel. Dit om de lezer meer wegwijs te maken in de grafiek en om complexe ‘how-to’ uitleg te voorkomen. …


Zo maar een greep uit het hedendaagse datadesignaanbod. Van all-in visualisatieprogramma’s als Datawrapper, Infogr.am, Tableau en LocalFocus tot code-based tools als High Charts, Fusion Charts en Chartio en complete progammeerlibrabries als D3 en Raphael. Supercool. Voor online.

Voor een grote groep datadesigners die werken voor print — of eigenlijk voor het maken van statische datavisualisaties in het algemeen — resteren maar twee programma’s: Adobe Illustrator — waarmee de mogelijkheden vrijwel onbeperkt zijn maar je iedere keer letterlijk start met een ‘wit vel’, of Excel, waar zonder veel aanpassingen niet bepaald publicatie-waardige grafieken uit komen.

Zijn er alternatieve voor het maken…


Een overzicht van enkele graphics uit de Nederlandse dagbladen over de vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Veel kaarten en vliegtuigdoorsnedes. Weinig poespas, veel informatie, lijkt de invalshoek.

17 juli 2014 //
Volkskrant.nl&
nrc.next&
Trouw&
FD&
NU.nl.

Drie graphics in de Volkskrant die een bak aan informatie visualiseren. Meest links een (topografische) kaart waarop de plek van de crash gemarkeerd is, een zij- en bovenaanzicht van het toestel inclusief enkele feiten en een schematische kaart met het vluchtpatroon van MH17.

De Volkskrant

nrc.next kiest voor een soortgelijke invalshoek in de bovenste kaart, al is in de tweede kaart ook het…


Graphic voor de ‘Graphic of the day’ van NRC Q — de nieuwe zakelijk/economische site van NRC Handelsblad. Ik maak hiervoor dagelijks een dataproductie binnen de thema’s(binnenlandse) economie en tech.

Research & visualisatie: Yordi Dam — Brondata: KvK — Bewerking ING Economisch Bureau, Gemeenten Leiden, Den haag, Zaandam en Rotterdam, provincie Flevoland.

NRC Q / YD

16 mei 2014 //
Volkskrant.nl&
Het Parool&
NRC.nl&
Nieuwsuur&
Trouw.

Volkskrant.nl brengt de nog steeds lopende coalitieonderhandelingen in kaart door middel van deze prachtige — maar erg complexe — interactive op haar site. Een hoop data zit verstopt in deze kaart/matrix-combo: per gemeente wordt aangegeven welk aandeel van de stemmen een partij heeft ontvangen op 19 maart, of en welke partijen een coalitie vormen en dat alles met filtermogelijkheden op alfabet, naar inwonertal of gefilterd op partij. Bekijk de interactieve versie hier.

De Volkskrant (screenshot) / Dutch Data Design

Dagblad Het Parool zoomt in op de coalitievorming in de gemeente Amsterdam. Door onderstaande picto chart


14 mei2014 //
FD&
Het Parool&
De Telegraaf&
nrc.next&
NRC Handelsblad

Het Financieele Dagblad kopt ‘De opmars van de smallcaps’, en maakt dit inzichtelijk door middel van onderstaande areagraph. Op een cleane manier worden de drie verschillende beursindexen met elkaar vergeleken en de door de kleine annotatie aan de rechterkant van de grafiek (+17%) wordt de — aanvankelijke ontbrekende — asverdeling toch nog een beetje inzichtelijk.

FD / CM

Geen datavisualisatie maar wel een hele spraakmakende infographic, deze 3D weergave van het nieuwe cultuurcentrum in het Vondelpark, gemaakt door Het Parool. …


16 april 2014 //
NRC Handelsblad&
Trouw&
De Telegraaf&
Volkskrant.nl&
NOS.

NRC Handelsblad kiest voor een creatieve oplossing om data gekoppeld aan landen te visualiseren. In het stuk ‘Wie houdt van Europa?’ over het ‘europasentiment’ van verschillende landen zijn onderzoeksresultaten aan een land(kaart) gekoppeld, maar geclusterd naar uitkomst. Hierdoor is de daadwerkelijke geografische koppeling losgelaten. Brondata: Euromonitor

NRC Handelsblad / RL

In Trouw onderstaande graphic over de economische ontwikkeling van enkele landen t.o.v. de wereldeconomie en het aandeel rijk(st)e landen. In de slope graph zijn twee jaren met elkaar vergeleken — 2010 en 2060 — en wordt naast de ontwikkeling over…


5 mei 2014 //
nrc.next&
Algemeen Dagblad&
De Telegraaf&
De Correspondent.

In nrc.next het jaarlijkse overzicht van voetbalstats over de Eredivisie. Naast een aantal staafdiagrammen en bubblecharts, is het vooral deze lijngrafiek die opvalt. De grafiek laat per speelronde de positie van vijf Eredivisieclubs zien. Brondata: Infostrada

nrc.next / YS, YP

In het Algemeen Dagblad deze choropleetkaart die het aandeel huishoudens dat met risico leent per gemeente laat zien. Door het uitlichten van de uitschieters — de gemeenten in de rode categorie — wordt je als lezer alsnog ‘door de graphic geleid’. Brondata: Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren

Datading.es

Dagelijkse selectie v datavisualisaties uit de Nederlandse nieuwsmedia door Yordi Dam | Datajournalist/Designer @ LocalFocus | Dataredacteur @ NRC Q/Handelsblad

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store