Yuriy Koziy
agiledrive
Published in
2 min readJul 13, 2018

--

Роль стейкхолдерів в орг. трансформаціях

Один з менеджерів на стороні нашого клієнта (назву його Іваном), стейкхолдер по відношенню до команд, прямий керівник Власників Продукта, із сумом визнає: “у нас в організації, на моєму рівні і вище, майже нікого не цікавить процес досягнення цілей. Лише результат…”. Оскільки це другий випадок за тиждень (у різних організаціях), то напишу трохи більше про цей паттерн — цікавитись лише результатом, а не процесом його досягнення.

Хто тут — ключовий стейкхолдер?

Такі стейкхолдери, як Іван, зазвичай цінують ритм роботи команди, а також — їх право на недоторканий план роботи на спринт. Трохи занурившись у процес, їм очевидно, як ці важливі процесні норми впливають на отримання результату. Щоспринта кращого результату. Ці ж стейкхолдери працюють “парасолькою” для своїх команд, захищаючи їх від невмотивованого вкидування задач неочевидної бізнес-цінності в команду зверху (або збоку) вниз. Вони ж — забезпечують команду ресурсами, необхідними для ефективної роботи.

На таких стейкхолдерах тримається впровадження змін. Якщо пілотні Скрам-команди — це авангард трансформації компаній, то такі стейкхолдери — ар’єргард (“підрозділ, що охороняє військо при переміщенні”).

Саме на таких процесно-орієнтованих лідерах тримається філософія Тойоти — Lean. Саме з таких писаний Алекс Рого — головний герой книги “Ціль” Еліяху Годратта. Книги, в якій лише 5% контенту — про, власне, визначення та усвідомлення Цілі, а решта 95% — про його величність Процес. До речі, цю книгу Джефф Безос, CEO Amazon, активно радить прочитати усім своїм топ-менеджерам.

Діалог керівника фабрики Алекса Рого із консультантом Джоною

Хочу помилятись, але часто кар”єрний ріст менеджера у великій компанії залежить від його результативності, а не ефективності, з якою його команди цей результат забезбечують (ну ок, ще — від його політичної коректності і навику “managing up” :) ). Але саме ефективність (процесу) дає sustainable (а не випадкову, чи разову) результативність.

Тим не менше, такі лідери є в кожній організації, і ми, AgileDrive, раді працювати з ними і сприяти успішності їх команд і продуктів, які вони розробляють.

--

--

Yuriy Koziy
agiledrive

Organizational Consultant, Managing Partner @ agiledrive