Mobil Uygulama ve Flutter

Zahid Esad
4 min readJan 6, 2023

--

Mobil Uygulama Nedir?

Günümüzde kimsenin elinden düşmeyen akıllı telefonlar, tabletler ve diğer akıllı cihazlar için özel olarak üretilen yazılımlara mobil uygulama denir. Mobil uygulamalar kullanılacak olan akıllı cihaza uygun olarak üretilir.

Mobil uygulamalar çoğu zaman İOS ve Android işletim sistemine uygun olarak geliştirilir. Ayrıca istenilen her türlü konuda mobil uygulama geliştirmesi yapabilirsiniz. Ancak bu uygulamaları kullanılacak olan işletim sistemine uygun olarak geliştirilmelidir.

Mobil Uygulamalar Neden Gereklidir?

Çoğu akıllı telefon, tablet bilgisayar ve akıllı saat kullanıcının her türlü ihtiyacına yanıt verememektedir. Mobil uygulamaların tasarlanması ve kullanıcıların hayatlarına girmesiyle kullanıcılar akıllı telefonlarında ve tabletlerinde eksikliğini hissettikleri her türlü uygulamaya, cihazlarının uygulama marketlerinden erişebilmeye başlamıştır. Kullanıcılar için sürekli yenilenen ve çağa uyum sağlayan yeni mobil uygulamalar devamlı uygulama marketlerine eklenmektedir.

Erişimleri oldukça kolaydır. Bu uygulamalara erişmek için kullanıcının yalnızca akıllı telefon veya tabletine ihtiyacı vardır. Kullanıcılar toplu taşımada, parklarda veya herhangi bir yerde istedikleri mobil uygulamalara ulaşabilmektedir. Akıllı telefon, tabletlere indirilebilen mobil uygulamalar sayesinde kullanıcılar hiç zorlanmadan dilediği konumdan profesyonel işlerini bile halledebilirler. Kolay erişim sayesinde kullanıcılar büyük oranda zamandan tasarruf edebilmektedir.

Mobil Uygulama Geliştirme

Teknolojinin ilerlemesi ve mobil cihaz kullanımının artmasıyla mobil uygulamaların sayısı da artıyor. Özellikle bankacılık, alışveriş vb. hayatı kolaylaştıran alanlarda mobil uygulamalar; basitçe yazılmış bir kod bütünü olmak yerine, kolay ve kullanışlı sistemler sunmak için vazgeçilmez hal alıyor. IOS işletim sistemiyle geliştirilenler App Store üzerinden, Android işletim sistemiyle geliştirilen mobil uygulamalara ise Google Play üzerinden ulaşım sağlanıyor.

IOS ve Android uygulamaları sadece büyük şirketler için değil; küçük ve orta ölçekli şirketler için de yaratılabilir uygulamaları kapsamaktadır. İnsanların bir kuruma telefon üzerinden ulaşması; güçlü bir iletişim yaratmanın yanında, günümüzde bir gereklilik halini almış durumda.

IOS ve Android uygulamalarıyla doğrudan ulaşabildiğiniz müşteriler sebebiyle; bütün kontrol sizin elinizde olur, iş takibini kolay ve sorunsuz yaparsınız. Mobil uygulamalar sayesinde; operasyonel maliyetlerden tasarruf eder, her an istediğiniz şekilde ödeme alabilir, müşteri beklentilerini doğru tespit edip rahatlıkla karşılayabilir, e-ticaret ve reklam kanalları vasıtasıyla gelirinizi arttırabilir; servisiniz ile hizmetinizi daha işlevsel ve kaliteli hale getirebilir, müşteri potansiyelinizi arttırabilirsiniz.

Mobil bir uygulamanın geliştirilebilmesi için belli adımlara dikkat edilmelidir. Mobil uygulamaların da aynı web siteniz gibi sürekli geliştirilip güncellenmesi gerekmektedir. Yine web sitelerinde olduğu gibi, sürdürülebilir olmaları çok önemlidir.

Genellikle hep IOS uygulamalarla ilgilenilse de birçok telefon Android ve bir kısmı da Windows işletim sistemi kullanmakta. Eğer siz sadece uygulamanızı IOS üzerinden düşünürseniz bu çok büyük bir yanılgı olur. Uygulamanızın bütün işletim sistemlerinde geçerli olmasına ve kusursuz çalışmasına dikkat etmeniz gerekli.

Başlangıçta müşterilerinizden çok fazla izin ve bağlayıcılık istemeyin. Çünkü herhangi bir hacklenme durumunda, kurumsal kimliğiniz çok büyük zarar görür. Ne kadar güvenliğe önem verirseniz verin, müşterilerinizin aldığınız kişisel bilgi ve izinleri olabildiğince minimumda tutun.

Aynı zamanda kullanıcı yorumlarını çok ama çok ciddiye alın. Çünkü mobil uygulamaların testleri her telefonda farklı olacağından, müşterileriniz aynı zamanda sizin AR-GE çalışanlarınız olacaktır. Yaptıkları yorumları dikkate alıp güncellemeleri ona göre yapmalısınız. İyi çalışan bir IOS ve Android uygulaması; müşterilerinizin memnuniyetini yüksek tutacaktır.

Flutter Nedir?

Flutter, geliştiricilerin iOS ve Android için yüksek performanslı, yüksek kaliteli uygulamalar oluşturmasına yardımcı olan açık kaynaklı bir mobil uygulama SDK’sıdır. Flutter, Google tarafından piyasaya sürüldüğü 2016 yılından beri piyasada.

Flutter, diğer mobil uygulama SDK’larına göre birtakım avantajlara sahiptir. Uygulamanızı yazmak için tek bir kod tabanı kullanmanıza olanak tanır, böylece uygulamanızın farklı dillerde iki ayrı sürümünü yazma işlemini atlayabilirsiniz. Flutter ayrıca, Java veya Objective C kullanılarak oluşturulmuş gibi sorunsuz ve duyarlı hissettiren yerel benzeri uygulamalar geliştirmeyi kolaylaştıran zengin bir dizi özelliğe sahiptir.

Dart Altyapısı

Flutter, Google tarafından 2011 yılında oluşturulan bir programlama dili olan Dart’ı kullanır. Flutter uygulamaları, her platform için yerel kodda derlenen Dart kodunda yazılır. Bu, her platform için ayrı uygulamalar yazmak zorunda kalmadan tüm platformlar için tek bir Dart kodu seti kullanmanıza olanak tanır.

Java veya Objective-C gibi diğer dillerle çalışan mevcut kitaplıkları da kullanabilirsiniz, çünkü bunları uygulamanızda da kullanmanıza olanak tanır. Flutter, Zengin bir Materyal Tasarımı, Cupertino ve Widget araç seti sunar, böylece uygulamanızın her platforma aitmiş gibi görünmesini ve hissettirmesini sağlayabilirsiniz. Flutter’ın reaktif çerçevesi ve durum bilgisi olan Hot Reload, 60 FPS’de çalışan güzel UI’ler oluşturmanıza olanak tanır.

Neden Flutter Kullanmalısınız?

Flutter çapraz platformdur, yani iki ayrı koda ihtiyaç duymak yerine tek bir kod tabanıyla hem Android hem de iOS için bir uygulama geliştirebilirsiniz. Flutter hem iOS hem de Android için yüksek performanslı uygulamalar yazmanıza olanak tanıyan yeni bir reaktif çerçeve kullanır.

Platformlar arası geliştirmenin tüm avantajlarından yararlanırsınız:

Bir Kez Yaz, Her Yerde Çalıştır: Bir kod seti, aralarında gereksiz soyutlama katmanı olmadan hem iOS hem de Android cihazlarda çalışabilir.

Çalışırken Yeniden Yükleme: Uygulamanızı yeniden dağıtmadan veya geliştirme sunucunuzu yeniden başlatmadan yeni özellikler gönderebilirsiniz.

Yerel Performans: Flutter, kullanıcı arayüzünüzün her platformdaki temel donanımla nasıl etkileşime girdiği konusunda size ayrıntılı kontrol sağlar.

Çoklu Donanım Platformları: Flutter ile her ekran türüne ulaşabilirsiniz: telefonlar, tabletler, televizyonlar, giyilebilir cihazlar, otomatik gösterge panelleri, oyun konsolları, otel odalarındaki TV’ler, buzdolapları ve daha fazlası.

Flutter, platformlar arası bir mobil uygulama SDK’sıdır. Geliştiricilerin kodlarını bir kez yazmalarına ve ardından hem Android hem de iOS’ta çalıştırmalarına yardımcı olur.

Otomotiv Yazılımlarında Flutter

Bu kısımda güçlü bir araba markası olan Toyata ile devam edeceğim. Toyata markası neden flutter’ı tercih ettiğini şu şekilde açıklıyor: Toyota müşterileri, bilgi-eğlence sistemlerinde sürüş deneyiminden bekledikleri yüksek düzeyde performans bekliyorlar, bu nedenle ekran deneyiminin Toyota’nın görünümüne ve hissine uyması önemliydi. Flutter’ın yüksek performanslı işleme motoru ve AOT derlemesi gibi özellikleri sayesinde ekip, geleneksel bir gömülü sistemden çok bir akıllı telefon uygulaması gibi, birinci sınıf hissettiren bir şey oluşturabileceklerinden emindi.

Flutter’ın geliştirici deneyimi bir başka büyük satış noktasıydı. Uygulamayı masaüstüne çalışırken yeniden yükleme ve iOS ve Android tabletlere teslim etme yeteneği, kullanıcı testi için son derece yararlıdır ve Toyota’nın daha iyi bir kullanıcı deneyimi için daha hızlı geri bildirim toplamasına yardımcı olur.

Ayrıca Toyata’nın baş mühendisi Daniel Hall Flutter hakkında şöyle bir söz söylüyor: “Flutter’ın açık kaynak ilkeleri ve hızla büyüyen geliştirici topluluğu, başarımız için kritik öneme sahip.”

Tüm bu sebeplerden ötürü otomotiv sektöründe Flutter önemli bir yer tutmaktadır.

--

--