”Hur får man balans i livet när man har flera barn och ett krävande jobb?”, undrar en person i mitt Facebookflöde. ”Vilka är era bästa vardagstips för struktur, ordning och återhämtning?”

Bra frågor. Och så många bra svar hen fick.

En vardagsräddare för mig är veckohandling, för två veckor i taget med matplanering. Inte nödvändigtvis maträtter knutna till specifika dagar, men rätter/recept för 14 dagar. Det kräver två långa listor, en med maträtter och en handlingslista modell omfattande. Men det är inga problem för min del eftersom jag är sjukligt förtjust i listor. (Förmodligen för att de ger mig en illusion av kontroll och effektivitet..) Hur som helst, eller kanske just därför, listor är en vardagsräddare för mig. På kylskåpet sitter förutom matlistan även en veckolista med fasta rutiner för veckan (”Onsdag, packa idrottskläder”). I min telefon har jag ständigt listor över allt från apoteksinköp till barnens skostorlekar. Det avlastar hjärnan. Ihop med familjekalendern på väggen som alla kan se, och mobilens kalender som påminner mig. (”Gå på apoteket”).

Planering är en sak. Skötsel av hemmet en annan. Jag är i grunden rätt pedantisk och gillar ordning. Inte helt kompatibelt med tre barn mellan 3 och 10. Jag önskar att min familj gjorde som jag gör, att anamma var sak på sin plats och alltid lägga tillbaka ett använt ting på rätt plats direkt. Men icke. Inte heller har mina familjemedlemmar samma syn på rena golv och skinande ytor. Min räddning är 15-minutersplock, vardagsstädning och snittblommor. Att plocka upp ”felaktigt placerade” ting under 15 minuter varje dag gör underverk. Jackor upp från golvet, tvätten in, leksaker bort. Jag drar helst med barnen i detta också. Veckostädning gör jag hellre en torsdagskväll än en lördagsförmiddag. Och snittblommor är lösningen på mycket. Men vackra blommor på bordet ser jag inte dammråttor och smulor.

Så veckohandling, listor, 15-minutersplock, vardagsstädning och snittblommor är mina vardagsräddare. (Den största vardagsräddaren är dock barnens mormor, som hämtar på skola och dagis, är barnvakt och som alltid finns ett telefonsamtal bort om kris uppstår. Det kan man kalla vardagsräddare!)

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Zanna Larmén’s story.