Van egy ötletem!

Volt már neked is egy szuper ötleted? Miről szólt? Mi kellett volna hozzá, hogy elérd? Pénz? Társak? Tudás? Más?

Nagyon sokunk tapasztalhatta már meg ezt az érzést.. van egy ötletem, de nem vágtam bele.. beszéltem róla, vágytam rá, “akartam”… de valamiért mégse. Vagy ha igen, akkor hamar jöttek a kétkedők, akik megmondták, hogy miért felesleges ezzel foglalkozzak.

Miért nem valósulnak meg az ötletek?

Alapvetően két dologban hiszek.

1: Egy ötlet nem ér semmit önmagában.

2: Bármilyen ötletet sikerre lehet vinni.

Ötletelni kötelező!

Nincs egyedi ötlet. Nincs olyan amire már ne gondolhatott valaki valamikor…csak lehet, hogy nem próbálta megvalósítani, vagy nem úgy, vagy nem elégszer próbálta.

Ami biztos:

A szemléletem, a tapasztalatom a kitartásom teszi az ötletet kimagaslóvá, élettelivé, sikeressé.

A megvalósítók nélkül egy ötlet sem életképes, sikeres vagy értékes.

Sokan félnek attól, hogy az ötleteik megosztásakor ellopják azokat, és így elveszik tőlük azt az illúziót, hogy sikeresek is lehettek volna.. ha az a tolvaj el nem lopja az ötletüket..

Nem lehet ötletet lopni. Az ötlet önmagában nem érték. Ha van egy ötletem nagyon szívesen beszélek róla, mivel kideríthetem, hogy csak nekem tűnik-e jónak, vagy érdemes munkát is mögé tenni.

Az “ötletlopás” másik nem azonosított tényezője, hogy — az én ötletem kb csak nekem érdekes — mindenkinek más a fontos, az érdekes, a prioritás amivel a napjai telnek. Ezért ha még tetszik is neki amiről beszélek, annyira már biztosan nem fog vele foglalkozni, hogy hogyan valósítsa meg… vagy ha valami hasonlót létre is hoz, mert az én ötletem adott neki egy jobb ötletet.. amit kidolgozott, belefektetett, időt, pénzt energiát… annak már semmi köze az eredeti ötlethez.

Innen kezdjük látni, hogy az ötlethez elengedhetetlen a megvalósíthatósági tervezés. A stratégia, a rengeteg információgyűjtés és munka amivel validálom az ötletemet és magam számára is tiszta képpel látom, hogy miért lesz sikeres.

Mire jó az ötletelés?

Kell hozzá: Nyitottság, tapasztalat, kíváncsiság, széles látókör, bizalom, hit, optimizmus, önbizalom, stb…

Amit ad: Nyitottság, tapasztalat, kíváncsiság, széles látókör, bizalom, hit, optimizmus, önbizalom, stb… ☺ mivel ezek folyamatosan fejleszthető területek.

Továbbá:

Validálás. Információgyűjtés. Akadályok leküzdése előre. Támogatók. Befektetők. Népszerűség növekedése. Egyéni kvalitások erősítése. Önfejlesztés. Stb.

Ami biztos, hogy nem attól kell félni, hogy ellopják az ötleteinket, hanem attól ha emiatt a félelem miatt nem ötletelünk tovább.

Az ötlet FONTOS, de önmagában kevés. Az ötletelés ELENGEDHETETLEN a sikerességhez, viszont a LEGFONTOSABB a MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TERVEZÉS minden ötlethez.

Zeisky Ákos

esszencialista

www.aLegjobbat.hu

Karrier iránytű: www.karrierbol.alegjobbat.hu

ESSENTIA™

A lényegi, egyedi azonosítása, egy emberben, egy ötletben vagy üzletben és erre az egyediségre történő fókusz által építeni, fejleszteni és eljuttatni a benne rejlő potenciál csúcsára.