Empty Sella sendromu (Boş Sella Sendromu) nedir? Nasıl oluşur? Hangi uzmana başvurmak gerekir? Tedavisinde ameliyat şart mıdır? Sorularınızın cevapları burada

Beyincerrahisi
2 min readApr 8, 2019

--

Kafa tabanında; hormonal düzenimizi kontrol eden hipofiz bezini, görme sinirlerini, bazı önemli damarları barındıran ‘sella turcica’ isimli anatomik bir bölge bulunmaktadır. Beyni saran zarlardan biri olan ‘araknoid membran’ın çeşitli sebeplerle bu alana doğru genişleyip fıtıklaşarak burada yer kaplaması, bunun sonucunda da hipofiz bezi, görme sinirleri veya damarsal yapılara baskı yapması sonucu ‘empty sella sendromu’ oluşur. Şişman kadınlarda, hipofiz tümörü olanlarda, belirli sebeplerle kafa içi basıncı yüksek olan kişilerde daha sıklıkla görülür. Bazen de burundan girilerek yapılan hipofiz ameliyatları sonrasında oluşabilmektedir.

ankara beyin cerrahisi

Empty sella sendromu; anatomik bir varyasyondur. Çoğu zaman başka bir nedenle çekilen Beyin görüntülemelerinde tesadüfi saptanır ve hastada herhangi bir şikayet oluşturmayabilir. Hipofiz bezine, görme sinirlerine veya damarlara baskı yaptığı durumlarda ise baş ağrısı, baş dönmesi, nöbet geçirme, adet düzensizliği, memeden süt gelmesi, cinsel isteksizlik, görme bozukluğu, rinore (burundan beyin-omurilik sıvısı sızması) gibi belirtilerle kendini gösterir. Tedavisi; yarattığı klinik belirtilere göre planlanır, nadiren cerrahi gerektirir. Takibi ve tedavisi beyin cerrahi uzmanınca yapılır.

Bahsi geçen şikayetlerle başvuran hastanın ayrıntılı fiziki muayenesi yapılır. Damardan kontrast madde verilerek çekilecek olan Beyin MR’ı ya da Beyin Tomografisinde ‘ Empty Sella’ görünümü tespit edilirse, hastanın hipofiz hormon düzeylerine bakılır, görme alanı muayenesi yapılır. Hastada rinore mevcutsa; kaçağın olduğu yerin tespiti amacıyla ‘BT sisternografi ‘denilen görüntüleme yöntemine başvurulur. Hormon düzeylerinde, görme alanı muayenesinde bir anormallik saptanmayan, aktif şikayeti olmayan hastalar belli aralıklarla kontrole çağrılarak takibe alınır.

Kafa içi basıncın artmasına bağlı oluşmuşsa; basınç artışına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi yöntemleri denenir. Hastanın fazla beyin-omurilik sıvısı boşaltımını sağlamak amaçlı şant takılması, sebep bir beyin tümörü ise tümörün çıkarılması, duruma göre beyin-omurilik sıvısı üretimini azaltacak ilaçlar kullanımı bunlar arasında sayılabilir. Rinore durumunda; burundan girilerek yapılacak bir ameliyatla sızıntının oluştuğu defekt, hastadan alınacak çok az miktardaki yağ dokusuyla veya özel doku yapıştırıcılarıyla onarılabilir. Görme sinirlerine baskı yapması durumunda yine burundan girilerek yapılacak olan bir operasyonla görme siniri üzerindeki baskının kaldırılması ya da kistin boşaltılması yöntemlerine başvurulabilir.

Ankara; en iyi beyin tümörü ameliyatı, en iyi Alzheimer ameliyatı, en iyi beyin ameliyatı, en iyi boyun fıtığı ameliyatı denince akla ilk gelen adres olup ‘empty sella sendromu’nda ; sizin için en doğru tedavi yöntemini seçerek bu hastalığın takibin de size rehberlik edecek, ameliyat gerekmesi halinde gerekli operasyonu en iyi ameliyathane ve en iyi yoğun bakım şartlarına sahip merkezlerde yapacak en iyi beyin cerrahlarını bünyesinde barındırmaktadır.

Sizde de ‘empty sella sendromu’ tespit edilmişse, iyi bir beyin cerrahi uzmanına başvurmak ve onun rehberliğinde hareket ederek bu problemle kolayca başa çıkabilmek için vakit kaybetmeyin.

--

--

Beyincerrahisi

Burada Ankara beyin cerrahi çevrelerinden, özel muayenehanesi olanların alfabetik bir listesini sunuyoruz.http://www.beyincerrahisi.com.tr/