IZRADA SAJTA — KRATKA ISTORIJA

Istorija web dizajna

Kako je nastao prvi web sajt

Pojmovi “izrada sajta” i “web dizajn” korene vuku iz 1989. godine. Tada je naučnik čuvene organizacije CERN Tim Berners Li predložio da napravi projekat koji je kasnije postao poznat kao WWW (World Wide Web). Projekat je ubrzo realizovan i nastao je prvi web sajt. Taj sajt nije imao slika, video zapisa ili bilo kakvih efekata — bio je to običan tekst sa linkovima plave boje.

I dalje je dostupan na sledećem linku: WWW projekat. Tim je stvorio i prvi web pregledač 1990. godine koji je nazvao upravo World Wide Web.

Prvi internet pregledač koji je dozvoljavao web dizajnerima i programerima da dodaju slike na veb stranicama — Mosaic, predstavljen je 1993. godine. Iste godine pojavio se i prvi web pretraživač — ALIWEB.

Izrada sajta je tih godina gotovo ekskluzivno posao programera — dizajneri će još sačekati na preuzimanje primata u pravljenju sajtova.

Nove tehnologije, alati i servisi

Polovinom devedesetih godina čuveni Netscape je bio najpopularniji web pregledač. Ipak, uskoro je bio izazvan od strane Internet Explorera. Otprilike u ovo vreme izrada sajtova je počela da postaje sve kompleksnija. Web dizajn više nije bio samo u rukama programera — dizajneri dobijaju sve veću ulogu u procesu izrade sajtova. Glavni zamajac razvoju veba u ovom periodu dao je JavaScript koji je omogućio interaktivnost veb sajtova.

1998. godine rođen je budući vladar veba i najveći svetski internet pretraživač — Google.

Negde pred kraj veka počinju da se pojavljuju alati za razvoj i izradu sajtova poput DreamWeaver i drugih.

U procesu izrade sajta sve više se koristi i Flash tehnologija koja će vladati sve do pojave prvog iPhone, kada polako pada u zaborav. Flash je dozvolio po prvi put web dizajnerima i programerima da kreiraju animacije, kompleksne efekte i naprave sajtove koji su bili interaktivniji nego ikad, i to koristeći samo jednu alatku.

Izrada sajtova u novom milenijumu

Početkom veka počinju da se pojavljuju prvi CMS sistemi, a WordPress na scenu stupa 2003. godine.

Od 2004. godine počinje tzv. Web 2.0 — era izrade sajtova koji su namenjeni zajednicama i u ovom periodu društvene mreže poput MySpace i Facebook stiču sve veću popularnost. Ovo je i godina kada je Gmail stupio na scenu.

Od 2008. godine prilikom izrade web sajtova web dizajneri su morali da počnu da uzimaju u obzir i izgled i funkcionalnost sajtova na mobilnim telefonima. Glavni razlog je činjenica da iOS i Android postaju sve popularniji iz dana u dan.

Responzivni web dizajn

Najzad, 2012. responzivni web dizajn osvaja svet i suvereno vlada vebom do danas. U pitanju je izrada web sajtova optimizovanih za prikaz na svim uređajima, umesto prethodno popularnih posebnih verzija sajtova namenjenih različitim uređajima.


Originally published at www.tvojsajt.com on January 29, 2018.